hirdetes

Ez az apró sziget még mindig arra vár, hogy felfedezzék

TK

Szinte érintetlen, sokak által nem szeretett, egyáltalán nem karbantartott pici skót sziget, melyen senki sem akart élni. Most azonban egy korszakot meghatározó felvásárlás történt, így igyekezve feltámasztani az egyébként aranyos területet. Miről is van szó? Mostani cikkünkben ismerjétek meg Ulvát!

Ulva

A Ben More csúcstól, a Loch na Keal földcsuszamlás fölött, a Mull szigetcsoport egyik tagja.


Majdnem teljesen elveszve a térképen, Ulva szigetének van a legrejtélyesebb közege. Általában az utazni vágyók erre a hozzá hasonló szigetekre járnak túrázni, madarakat kutatni, megfigyelni, vagy bálnákat figyelni. Arról nem is beszélve, hogy az Atlanti-óceán ezen zavaros környezete megközelítőleg 19 cetfélét számlál, melyek a vizeken járőröznek. Ugyanakkor, Ulva szigete ezeken kívül mást is kínál.


Rajta nem találhatóak meg autók, boltok, képeslapok, idegenvezetők. Ezek helyett viszont sokkal közelebb érezhetjük magunkat a természethez, kiélvezve a szabadság felemelő érzését. A néhol meggyötört, szarvasokkal töltött erdők mellett, melyek a keleti parton csoportosulnak, ami egykor emberekkel lakott terület volt, mára már csak egy elfedett időkapszula, amit a terület nyújthat. Minden üres, szellemek lakják, földjein a történelem nyikorog.

hirdetes


És mégis, az elmúlt években Ulva elkezdett fejlődni.


hirdetes
2018-ban a hat erős ulvai közösség összefogott a „North West Mull Community Woodland Company”-vel, így kezükbe véve az irányítást, és felvásárolták a szigetet. Ezt követte később egy késői licit a „Scottish Land Found” (mely a földtulajdon révén fenntarthatóbbá teszi a közösségeket) magánbirtokosi megvásárlásra.


Most már ambiciózus terveket szőnek, hogy felélénkítsék a szigetet poraiból, kezdve az alapoktól. Az elhagyott ingatlanokat felújítják, új közösségeket fognak építeni megfizethető, könnyebben fenntartható lakásokkal, valamint egyfajta, fenntartható skót utópiát igyekeznek majd létrehozni a következő években.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Visegrádi vár

Visegrádi vár: A visegrádi vár erődítmény a Dunakanyarban, Visegrád városában. A... Tovább

Kodály-módszer

Kodály-módszer: A Kodály-módszer egy zenepedagógiai koncepció, ami Kodály Zoltán... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Külföld Utazás