hirdetes

Népszokások májusban – mikkel találkozhatunk itthon és mik jellemzőek külföldön?

TK, ZH
Frissítve: 2024.04.27
Frissítette: ZH

Minden országnak megvan a saját kultúrája, melyek különböző népszokásokkal, ünnepekkel is járnak. Bár már túlléptünk a május elsején, több hiedelem, szokás, ünnep is köthető még a hónaphoz hazánkban is. Mostani cikkemben elárulom mik ezek, illetve ezzel szemben, mikkel találkozhatunk májusban külföldön!

Május

Magyar szokások májusban


Bár a május elsejei ünnepség már, mint említettem, elmúlt, mégis az ahhoz köthető egyik legismertebb szokásunk a májusfa állítása. Ez a gesztus a tavasz, a természet újjászületését jelképezi, de jelenetheti a lányok elismerését, a hozzájuk való tartozást is. 


A májusfát általában kedvesüknek szokták állítani a férfiak, de amennyiben nem fát, csak egy ágát díszítenek fel szalagokkal, kendőkkel, lufikkal, virágokkal, szintén az előbb említett jelentéseket birtokolja.


Sok helyen szokás pünkösdkor, hogy a fát kidöntik egy táncos mulatság keretében. 


Népszerű ezek mellett a májuskosár ajándékozása is – ez elsősorban Észak-Magyarországon terjedt el, kevéssé ismert, mint a májusfa állítása. Ez a virágokról és a szerelemről szól, hagyománya egészen az 1900-as évekig húzódik vissza.

hirdetes


A másik, egyik legszebb ünnepünket, az anyák napját is május elején tartottuk, melyről bővebben itt tudtok olvasni.


Mik várhatóak még a hónapban?


Fagyosszentek


„Szervác, Pongrác, Bonifác megharagszik, fagyot ráz” tartja a mondóka. Bár az időjárás és az ünnep között nincs semmilyen összefüggés, a népi hiedelemvilágban mégis készítettek hozzá. A májusi fagyosszentek naphoz kötötten május 12., 13., valamint 14. Az ókeresztény vértanúk napjának számítanak. A népi megfigyelések szerint a tavaszi meleg napok ebben az időszakban képesek rendkívül hűvösre fordulni, akár éjszakai fagyokkal együtt. A gazdák tartottak ezektől a napoktól, ugyanis könnyen odalehetett a termés. Jóslatokat is kötöttek hozzájuk, miszerint, ha fagyosszentekkor nagy a hideg, akkor rossz termés várható.  

hirdetes


Pünkösd


Ennek az ünnepünknek az időpontja változó, a húsvét utáni 50. napon tartják – általában május 10-e és június 13-a közé esik.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ilona-vízesés

Ilona-vízesés: Az Ilona-völgyi-vízesés Magyarország legnagyobb szintkülönbségű... Tovább

Gömböc

Gömböc: az egyik leghíresebb újkori magyar találmány. A gömböc egy különleges matematikai... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Magyar