hirdetes

Népszokások májusban – mikkel találkozhatunk itthon és mik jellemzőek külföldön?

TK, ZH
Május

A keresztény egyház a Szentlélek eljövetelét ünnepli meg ezeken a napokon. Számos népszokás kapcsolódik hozzá, mint a „törökbasázás” vagy a „rabjárás”. 


Időjárás-, illetve termésjósló hiedelmek is köthetőek hozzájuk, mint például, ha ilyenkor esik, akkor jó termés várható. Nagyszüleink ezeken a napokon zöld ágakkal díszíthették a házakat, kerítéseket, istállókat a gonosz szellemek elűzése érdekében.


Gyermeknap


A fiatalok által kedvelt ünnep, hiszen ez elősorban róluk szól. Amennyiben bővebben szeretnél róla olvasni, azt itt megteheted.


Miket ünnepelnek eközben külföldön?


A külföldi ünnepek sok esetbe egyezhetnek mieinkkel, mint például az anyák napja, a gyermeknap, a május elseje, valamint a pünkösd is ugyanúgy megünneplésre kerül – bár előbbi kettőnél a dátum jelentősen eltérhet. Emellett viszont akadnak olyan jelesebb napok, melyek nálunk még nem annyira ismertek, vagy nem feltétlenül tartoznak kultúránkhoz, így soha nem kerülnek majd megünneplésre.

hirdetes


Az első ilyen szokás, az a Ramadán, mely az iszlám holdnaptár 9. hónapja, mely alatt a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek. Ekkor arra emlékeznek meg, hogy Allah kinyilatkoztatta Mohamed prófétájának az akaratát. Az iszlám hit azt tartja, hogy ilyenkor a pokol kapui zárva, a démonok pedig leláncolt állapotban vannak – ez az időszak bár a nélkülözésé, mégis a béke és a szellemi megtisztulásra alkalmas.


Ebben az időszakban kerülniük kell napkeltétől napnyugtáig a dohányzást, az evést, ivást, a dühöt, erőszakot, irigységet, és bármiféle vágyat. Ez alól csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, illetve a szoptatás vagy terhes édesanyák kapnak felmentést. Ez idén április 12-től május 12-ig tart.

hirdetes


Érdekes lehet ugyanakkor, hogy a május elsejét, ami néhány országban „May Day” (május napját) nem a nálunk megszokott május első napján ünneplik. Ilyen például Írország. Itt ennek az ünnepnek a másik neve „Bealtaine”. Ez eredetileg egy ősi gael ünnep volt Írorszgában, Skóciában, és a Man szigetén. A nyár kezdetét jelölte, szokás hatalmas máglyákat gyújtani, melybe bevonják a jószágokat is. 


A keltáknál ez a tűztisztítások, áldások, imák időszaka.

Te ismerted az említett szokásokat?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kürtőskalács

Kürtőskalács:Hungarikum, bár az utóbbi években külföldről is érkezett igény a... Tovább

Arany János

Arany János: az egyik leghíresebb magyar költő, aki mind emellett, tanár, újságíró, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Magyar