hirdetes

A következő években már űrballonokon fogunk utazni

ZH
Frissítve: 2024.04.05
Frissítette: ZH


Az elkövetkezendő években lehet, hogy a repülés iránti kereslet megcsappan majd, ugyanis, az elmúlt években népszerűvé váltak a Föld sztratoszféráján cirkáló űrballonok létrehozásának tervei – és egy cég már foglalásokat is elfogad rájuk! Amit 10 éve még elképzelni sem tudtunk, attól már csak pár évre vagyunk!
 

űrballon

2 év múlva már űrballonokban utazhatunk


Olyan korban élünk, amikor a saját bolygónkon való utazáshoz ragaszkodni kezdtünk kicsit... a tehetősebb rétegnek pedig mondhatni, már kezd unalmassá válni. Az Európai Űrügynökségnek a Jupiter jeges holdjait és a NASA-t vizsgáló kutatása, valamint a SpaceX Marslátogatási küldetése alapján úgy tűnik, hogy a laza űrutazás a történelem során először kerülhet kézbe, ráadásul a nem is olyan távoli jövőben.


Zephalto határozottan így gondolja. A francia űrvállalat azt tervezi, hogy 2025-re utazókat küld űrballonokkal a sztratoszférába. A Föld felett 15 mérföldre repülve a hatórás utazások személyenként körülbelül 132 000 dollárba (106 000 GBP) kerülnek, és Michelin-csillagos ételek és borok kísérik az utasok igényeit. Az észbontó ajánlat előértékesítési linkje már megjelent a Zephalto honlapján, ahol már tudunk jelentkezni az elsők közé, akik űrballonnal utazhatunk a sztatoszférába.

hirdetes


A cég neve is a közelgő projektre utal. A Zephalto a görög mitológiában a nyugati szél megszemélyesítője, a Zephyr és az Alto szóból ered, ami latinul „emelni” vagy „felemelni”.

A Zephalto alapítója, Vincent Farret d'Asties a terveikről beszélt a Bloombergnek: „Nagyon örülök, hogy sikerült hidat építeni az álmom, az űrutazás és a valóság között. Azok, akik osztják vágyamat, hogy az elemekkel és a széllel harmóniában utazzanak, végre megtehetik ezt a Céleste fedélzetén.

Hozzátette: „A megközelítésen, a tervezésen és a műszaki megoldásokon való évek munkája után a koncepció most már kézzelfoghatóvá válik, és rendkívül magával ragadó élményt fog nyújtani, amely a Földet és az űrt a legtehetősebb utazók számára mutatja majd be.”

De nem ők az egyetlen űrvállalat, amely léggömbökkel viszi fel a turistákat az ég felé. A World View azt tervezi, hogy 30 000 embert juttat fel a Föld légkörének szélére nulla nyomású, héliummal futó sztratoszférikus ballonok segítségével. A jegy ára is sokkal olcsóbb, személyenként 50 000 dollár (38 000 GBP). Jelenleg elfogadnak betétet azok számára, akik szeretnének repülőjegyet foglalni az általuk kiválasztott hét hely egyikéről a világ minden tájáról.

hirdetes

Hasonlóképpen, az amerikai Space Perspective start-up korábban felfedte, hogy 2024-ben a turistákat a sztratoszféra körüli körútra kívánja vinni Neptun űrhajójával. A hőlégballon-szerű tok padlótól a mennyezetig érő ablakokkal rendelkezik majd. Még 2020-ban a cég azt mondta, hogy egy utazás valószínűleg kevesebb, mint a felébe kerül a Virgin Galactic repülőjegyeinek árának, de ez így is körülbelül 125 000 dollárt (100 000 GBP) jelent fejenként.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mátyás templom

Mátyás templom: A budavári Nagyboldogasszony-templom, ismertebb nevén Mátyás-templom, Budapest... Tovább

Szótár insert teszt

Szótár insert teszt   Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek