hirdetes

Te voltál kisdobos? Avagy ilyenek voltak azok a boldog úttörő évek!- nosztalgikus fotók

VN

Az úttörőmozgalom hagyományai Magyarországon 1919-ig nyúlnak vissza, de igazán csak a második világháborút követő időkben bontakozott ki. Aki elég szép kort élt már meg, az biztosan emlékszik a boldog úttörő évekre, és megannyi történtet tud mesélni azokból az időkből. Nézzük milyen is volt ez az egész, mi állt mögötte, és hogyan működött!

Úttörő mozgalom

Kik voltak azok az úttörők?

A kicsit fiatalabbak kedvéért, kötelességünknek érezzük leírni, hogy kik voltak azok az úttörők egészen pontosan. Az úttörő (vagyis oroszul: пионер) nem más, mint egy – Magyarországon szociáldemokrata-kommunista befolyás alatt szerveződött, mára demokratikusan és közhasznúan működő – gyermekmozgalom tagja. Ennyi lenne az egész? Ennyi, persze ez sokkal többet jelentett anno, mint most fekete-fehéren leírva ezt elolvasva érezheti az ember, de aki átélte, biztosan tudja, hogy úttörőnek lenni ennél sokkal, de sokkal több volt. Még külön egy szövetség is volt. A Magyar Úttörők Szövetsége, „a gyermekek önkéntes tömegszervezeti tömörülése” a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség ernyője alatt alakult meg 1945-ben. Nagyon sok cserkész szervezetet beolvasztottak anno ebbe a mozgalomba, még a Magyar Cserkészfiúk Szövetségét is. A szocializmus alatt az iskolás gyermekek túlnyomó többsége a tagja volt ennek a szervezetnek. De mit is jelentett ez, mit csináltak az úttörők?

hirdetes

Mit csináltak az úttörők?

A szervezet fő célja a kommunista ideológiai nevelése volt, de emellett a serdülő sport, és a gyerekközművelődés (pl. gyermekszínjátszó fesztiválok), valamint a technikai nevelés is teret kapott. Rengeteg motívumot felhasználtak a cserkészmozgalomból is, ilyen volt az őrs, a raj, a csapat, a táborozások, az egyenruha, a próbák, és még sorolhatnánk. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor ez gyakorlatilag olyan olt, mint a cserkészkedés, csak máshogyan hívták? Nem igazán, ugyanis volt egy hatalmas különbség: az úttörőmozgalom deklarált célja sokáig az volt, hogy tagjait „a haza és a párt iránti szeretetre és hűségre, proletár nemzetköziségre” nevelje. 

hirdetes
Ti olvastátok ezek közül valamelyiket: Úttörő Gyermekújság, Pajtás, Úttörővezető, Őrsvezető, Hüvelyk Matyi, Úttörő, Kisdobos, Dörmögő Dömötör, Tábortűz, Kincskereső, Ifjúvezető? Az Úttörő Gyermekújságban jelent meg először 1946. május elsején az úttörők 12 pontja.

Ilyen volt úttörőnek lenni! Lapozd végig ezt a nosztalgikus galériát!

A következő oldalon nosztalgikus dalok csendülnek fel, de megmutatjuk az úttörők 12, valamint a kisdobosok 6 pontját is. Ki emlékszik? Apropó, kik azok a kisdobosok? A következő oldalon mutatjuk!
 

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Keleti Ágnes

Keleti Ágnes: Magyarországnak 3, 5-szörös olimpiai bajnoka van, Keleti Ágnes az egyik... Tovább

Magyar koronázási kard

A magyar koronázási kard: a koronázási kard a magyar koronázási jelvényegyüttes legfiatalabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Retró Történelem
X
Kövess minket facebookon!