hirdetes

A legszebb várak Magyarországon

Puskás Rékka

Magyarország többek között mesés természeti kincsei és varázslatos építészeti remekeiről híres világszerte. Országunk nagyjából 100 vár otthona, amelyek közül többet is lélegzetelállító táj vesz körül, és mindegyikük izgalmas, érdekes történeteket rejt magában. Minden várunkat felkutatni nem kis kihívás – de akkor melyikeket érdemes, ha csupán néhányat tudunk beiktatni? Hogy segítsünk megválaszolni ezt a fogós kérdést, most felsoroljuk Magyarország leglenyűgözőbb várait!

Bemutatjuk a legszebb magyar várakat!

Vajdahunyad vára

A Budapesten található Vajdahunyad vára az egyik legromantikusabb vár az egész országban. A buja zöldépület a budapesti Városligeti-tó partjának zöld, fás részén található. Több évszázados kinézete ellenére a vár viszonylag fiatalnak számít, ugyanis 1896-ban épült. A középkor és a XVIII. század közötti időszak építészeti stílusai mind megjelennek a várban – találkozhatunk romantikus, gótikus reneszánsz és barokk elemekkel is. A vár számos fesztivál (és időnként koncertek) helyszínéül is szolgál, és itt található a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállítása is.

Budavári Palota

A Budavári Palota a történelem során Magyarországon uralkodó királyok vár-és palotakomplexuma Budapesten. Az épületet 1265-ben fejezeték be. Időnként királyi palotaként is szokás emlegetni. A vár a Várhegy déli csücskén helyezkedik el, északon pedig a középkori, barokk és XIX. századi épületeiről híres Budai Várnegyed veszi körül. A vár nem véletlenül került fel az UNESCO Világörökség listájára – jó eséllyel ez ugyanis a világ legkülönlegesebb vízből, hegyekből és építészeti remekművekből álló egysége.

hirdetes

Ma a Budavári Palotában található a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum és a Nemzeti Könyvtár is. A látnivalók közé tartozik még az Oroszlános udvar, a Mátyás-kút (a Mátyás királyt ábrázoló bronz szoborral) és a Turul szobor is. A várnegyed különösen az éjszakai kivilágítás során nyújt lenyűgöző látványt. 

hirdetes

Visegrádi vár

A Visegrádi vár I. Károly magyar király otthonául szolgált. Ezen a helyen írták alá továbbá az 1335-ös egyezményt Magyarország és Lengyelország között. Az épület 1259-ben készült el, és 1440-ig a magyar koronázási ékszereket is itt őrizték. A vár egy 350 méter magas hegy csúcsán helyezkedik el, és kemény sziklából vésett árkok veszik körül.

A vár nyugati oldalán fekvő lakószobákban egy kisebb figuratív művészeti kiállítás látható. A keleti kapu közelében további két kisebb kiállítás tekinthető meg, amelyek a vadászat, solymászat és a vidék más hagyományos mesterségeinek történetét mutatják be. A várból elképesztő kilátás nyílik a Börzsönyre és a híres Dunakanyarra is.

A cikk itt még nem ért véget, lapozz akövetkező oldalra további gyönyörű várakért, a cikk végén pedig kérlek szavazz, hogy neked melyik a kedvenced!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gönc Árpád

Gönc Árpád: a modernkori Magyarország elnöke, aki két cikluson keresztül gyakorolta a... Tovább

Madách Imre

Madách Imre: Sztregovai és kiskelecsényi Madách Imre magyar költő, író, ügyvéd, politikus,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Utazás