notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bemutatjuk a legszebb magyar várakat!

hirdetes

A legszebb várak Magyarországon

LK
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Bemutatjuk a legszebb magyar várakat!

Egri vár

 

Az Egri várat a XIII. században építették meg a mongol inváziót követően. Számos látnivalót rejt magában, mint például a vár történetét bemutató Dobó István Vármúzeumot, vagy az északnyugati oldalon található művészeti kiállítás, ahol többek között Canaletto és Ceruti alkotásai is megtekinthetőek. A vár alatti sziklába vájt kazamaták szintén nyitottak a látogatók számára.

 

A Dobó-bástya felújított teraszáról kilátás nyílik Eger városára és a környező vidékre is. A hely néhány más programlehetőséget is kínál, mint például a Panoptikumot és a 3D-s mozit. Természetesen a vár bejárása már magában egy kikapcsoló és kiadós elfoglaltságnak minősül.

 

 

Bory-vár

 

A székesfehérvári Bory-vár kétségtelenül a város legérdekesebb és legkülönlegesebb látványossága. Ez az épület egyike Magyarország két egyénileg felhúzott várának. A vár szerkezetének különlegessége, hogy betonból készült. A vár számos építészeti stílust képvisel, a skóttól kezdve a romantikán keresztül egészen a gótikáig.

hirdetes

 

Ezt a tündérmesébe illő várat a XX. században építette Bory Jenő építész és szobrász. Segítségére voltak tanítványai, akikkel összesen 36 év alatt készítették el Jenő felesége, Komócsin Ilona festőnő iránt érzett szerelmének szimbólumát.

hirdetes

 

A látogatók szabadon felsétálhatnak a vár tornyaiba és felfedezhetik a kertben kiállított szobrokat is, amelyeket mind maga Bory készített. A vár épületeiben egy stúdió, egy művészeti galéria és a pár lakhelye is megtalálható. Saját alkotásaik mellett más magyar művészek – például Fadrusz János, Körösfői-Kriesch Aladár vagy Csók István – munkái is megtekinthetők.

 

 

Esztergomi Vár és Bazilika

 

A Magyarország északi határa mentén fekvő Esztergom ad otthont ennek a lenyűgöző neoklasszikus várból és bazilikából álló épületkomplexumnak. Esztergom a X. század és a XIII. század közepe között az ország fővárosaként működött, és királyi méltóságából a mai napig sem veszített.

 

Az várkomplexum leglátványosabb eleme az ország legnagyobb római katolikus épülete, amely világszinten a 18. legméretesebbnek számít: az Esztergomi Bazilika. A bazilika belsejében található a világ legnagyobb oltárképe, amely Grigoletto munkáját dicséri. A kép egyetlen vászonra készült és Madonna felemelkedését ábrázolja. A komplexumban megrendezett orgona- és kórusbemutatók népszerű programok a turisták körében.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
46 806
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 486 596
Közösség

Szótár

Az ősmagyarok hitvilága

Az ősmagyarok hitvilága: Az ősi magyarságot egyik meghatározó alap. Az ősmagyarok vallása, a... Tovább

Bejgli

Bejgli: A 14. század óta ismert Európában, eredetileg Szilézia vidékéről származik. A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 148

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Utazás