hirdetes

A legszebb várak Magyarországon

Puskás Rékka
Bemutatjuk a legszebb magyar várakat!

Egri vár

Az Egri várat a XIII. században építették meg a mongol inváziót követően. Számos látnivalót rejt magában, mint például a vár történetét bemutató Dobó István Vármúzeumot, vagy az északnyugati oldalon található művészeti kiállítás, ahol többek között Canaletto és Ceruti alkotásai is megtekinthetőek. A vár alatti sziklába vájt kazamaták szintén nyitottak a látogatók számára.

A Dobó-bástya felújított teraszáról kilátás nyílik Eger városára és a környező vidékre is. A hely néhány más programlehetőséget is kínál, mint például a Panoptikumot és a 3D-s mozit. Természetesen a vár bejárása már magában egy kikapcsoló és kiadós elfoglaltságnak minősül.

Bory-vár

A székesfehérvári Bory-vár kétségtelenül a város legérdekesebb és legkülönlegesebb látványossága. Ez az épület egyike Magyarország két egyénileg felhúzott várának. A vár szerkezetének különlegessége, hogy betonból készült. A vár számos építészeti stílust képvisel, a skóttól kezdve a romantikán keresztül egészen a gótikáig.

hirdetes

Ezt a tündérmesébe illő várat a XX. században építette Bory Jenő építész és szobrász. Segítségére voltak tanítványai, akikkel összesen 36 év alatt készítették el Jenő felesége, Komócsin Ilona festőnő iránt érzett szerelmének szimbólumát.

hirdetes

A látogatók szabadon felsétálhatnak a vár tornyaiba és felfedezhetik a kertben kiállított szobrokat is, amelyeket mind maga Bory készített. A vár épületeiben egy stúdió, egy művészeti galéria és a pár lakhelye is megtalálható. Saját alkotásaik mellett más magyar művészek – például Fadrusz János, Körösfői-Kriesch Aladár vagy Csók István – munkái is megtekinthetők.

Esztergomi Vár és Bazilika

A Magyarország északi határa mentén fekvő Esztergom ad otthont ennek a lenyűgöző neoklasszikus várból és bazilikából álló épületkomplexumnak. Esztergom a X. század és a XIII. század közepe között az ország fővárosaként működött, és királyi méltóságából a mai napig sem veszített.

Az várkomplexum leglátványosabb eleme az ország legnagyobb római katolikus épülete, amely világszinten a 18. legméretesebbnek számít: az Esztergomi Bazilika. A bazilika belsejében található a világ legnagyobb oltárképe, amely Grigoletto munkáját dicséri. A kép egyetlen vászonra készült és Madonna felemelkedését ábrázolja. A komplexumban megrendezett orgona- és kórusbemutatók népszerű programok a turisták körében.

Melyik a kedvenc magyar várad?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Eszterházy torta

Eszterházy torta: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Az Esterházy-torta a magyar... Tovább

MÁV

MÁV: a Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság Magyarország állami... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Utazás