hirdetes

A védettségi igazolvány annyira alkotmányellenes és diszkriminatív, mint a jogosítvány!

VN

Kiejted a szádon a szót: védettségi igazolvány, és már indul is a végeláthatatlan veszekedés, ezen igazán órákat lehet vitatkozni. Jó-e, kell-e, nem kell-e, helyes-e? Vizsgáljuk meg most alaposan a kérdést: mit mondanak a tények, szakemberek, az alaptörvény? 

Védettségi igazolvány diszkriminatív?
“A védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek szombattól megnyíltak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, az állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják.”

Diszkrimináció a védettségi igazolvány?

Ahhoz, hogy ezt eldöntsük első körben vizsgáljunk meg néhány alapkérdést a mindennapi életünkből!

  • Diszkrimináció, hogy az alkohol vagy dohánytermékek vásárlása 18. éves korhatárhoz van kötve?
  • Diszkrimináció, hogy megtiltjuk a dohányzást egy bolt vagy étterem belterében?
  • Diszkrimináció, hogy a női mosdóknak megtiltjuk a férfiak általi használatát?
  • Diszkrimináció, hogy a mozgássérült parkoló használata parkolási igazolványhoz van kötve?
  • Diszkrimináció, hogy a járművezetés jogosítványhoz van kötve?
hirdetes

Ha ezekre a válaszod nem volt, akkor te is beláthatod, hogy a védettségi igazolvány sem diszkrimináció, csupán ésszerű megkülönböztetés! Ahogyan nem lehet jogosítvány nélkül vezetni, kiskorúaknak alkoholt venni, a dohányzóknak akárhol rágyújtani, úgy védettségi igazolvány nélkül sem lehet menni bizonyos helyekre. De vizsgáljuk meg jogilag is a kérdést!

Alkotmányellenes a védettségi igazolvány?

„Alaptörvény XX. cikk (1) Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.” Az intézkedés ellenzői szerint alkotmányellenes a védettségi igazolvány, ugyanis "ember és ember között tesz megkülönböztetést", sokan nem értik, miért szabad másoknak pl. moziba menniük, ha nekik nem. Munkába menni vagy más fontos okból tömegközlekedési eszközöket igénybevenni, élelmiszert vásárolni, orvoshoz ellátogatni, mondhatni "muszáj", ezért ilyen esetekben az állam "csak" a távolságtartás, maszkhasználat és egyéb higiéniás szabályok előírásával védi a polgárok egészséghez való jogát, moziba vagy színházba menni azonban egyáltalán nem ’muszáj’, ez senkinek sem az alapjoga! Ezért az állam ezen tevékenységeket (a szigorúbb alapjogi, ún. szükségességi-arányossági teszt helyett) ún. észszerűségi teszt alapján is korlátozhatja, ezt pedig tudományos konszenzus szerinti észzerűsség alapján teszi.

hirdetes

Alapvetően tehát se nem alkotmányellenes, se nem diszkrimináció, de azért van egy-két probléma! A következő oldalon fejtjük ki, hogy pontosan hol lehet megtámadni az új szabályzásokat! Tényleg védettek a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, mi garantálja, hogy nem fertőznek? Mi a véleményed, SZAVAZZ is!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rám szakadék

Rám szakadék: A szakadék vulkáni eredetű, észak-déli irányban futó egy kilométer hosszú... Tovább

Solymári-ördöglyuk

Solymári-ördöglyuk: Csodás barlangjaink egyik, melyre joggal lehetünk büszkék. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!