hirdetes

Védettségi igazolvány: mire vagyunk jogosultak és mi a helyzet külföldön?

TK

A legutóbbi rendelet alapján vannak olyan szolgáltatások, melyeket védettségi igazolvány hiányában az emberek nem vehetnek igénybe. Mire jogosít fel a védettségi igazolvány és mi a helyzet külföldön ezzel kapcsolatban?

Védettségi igazolvány - mikre jogosultak az emberek más országokban?

Mi a helyzet hazánkban?


Hazánkban jelenleg háromféleképpen rendelkezhetnek az emberek a már említett, egyébként laminált igazolvánnyal. Az első, egyben a leggyakoribb módja, hogyha az illető megkapja a Covid-19 elleni valamelyik vakcinát. Ugyanakkor, azok is megkaphatják a védettségüket bizonyító okmányt, akik már a múltban átestek a járványon. Ebben az esetben már egyszer rendelkeztek pozitív teszttel, valamint a kötelező karanténon is túl vannak. 


Lehetséges lenne tehát az okmány igénybevétele az oltás nélkül is?


Mint már említettem, azoknak is kiküldi az állam az igazolványát, aki már átesett a betegségen, tünetei már jelentkeztek, meggyógyult. Viszont, azok is igazolni tudják védettségüket, akik csak vélhetően estek át a megbetegedésen, viszont nem voltak tüneteik – ebben az esetben utólag kell nekik egy ellenanyag-vizsgálatot elvégezniük. Ez is képes lehet igazolni a fertőzésen való átesést, írja a koronavirus.gov.hu.

hirdetes


Miben nyilvánul meg a védettségi igazolvány használata?


Aki igazolni tudja védettségét a következő időszakban több ponton is kiváltságos lesz – nem egy eddig bezárt helyszín válik számukra látogathatóvá. A vendéglátó üzletek zárt részeiket, belső tereiket igénybe tudják majd venni, a kerthelységekben, teraszokon pedig nem kötelezhetőek a maszk viselésére. 


hirdetes
Utóbbiba viszont nem tartoznak bele a közterületek, tömegközlekedések, valamint boltok – a még be nem oltottak védelmében ezeken a helyeken kötelező a maszk használata.


Szállodákban pihenhetnek, színházakat, mozikat, kulturális eseményeket látogathatnak. Az utóbbi kategória a zenés, táncos rendezvényeket nem foglalja magába, így ezeket külön kell megemlíteni. Mindemellett az uszodák, sportlétesítmények látogatása is megengedett számukra.


De mi a helyzet a többi országban?

 

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, valamint, hogy más országokban is kapcsolódnak-e a védettséghez kiváltságok, lapozz! Cikkünk végén véleményedet is elmondhatod, szavazat formájában!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Árpád fejedelem

Árpád fejedelem: Árpád a magyar törzsszövetség nagyfejedelme volt a honfoglalás idején... Tovább

Mi a tömítőanyag?

A tömítőfelületek között elhelyezett tömítések, tömítőanyagok, fő feladata a tömítő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Külföld
X
Kövess minket facebookon!