hirdetes

Védettségi igazolvány: mire vagyunk jogosultak és mi a helyzet külföldön?

TK
Védettségi igazolvány - mikre jogosultak az emberek más országokban?

Németországban is könnyítettek az oltással rendelkezőknek


Németországban bár nincs konkrét védettségi igazolvány, az oltási könyvükben kapott matrica alapján a németek is kiváltságokban részesülhetnek, bár nem olyan mértékben, mint hazánkban.


Náluk, aki védettnek számít szabadon vehet igénybe olyan szolgáltatásokat, melyeket az egyébként friss negatív teszttel rendelkezők is használhatnak. 


De ki is számít védettnek?


A lazítás mégis elsősorban azokat érintik, akik a három csoport valamelyikébe besorolhatóak – azok, akik legalább 15 napja megkaptak bármely Covid-19 elleni vakcinát (mindkét adagot), akik már átestek a betegségen (korábban mint 6 hónap), viszont az első adagot megkaptak már valamelyik oltásból, vagy azok, akik 6 hónapon belül átestek a megbetegedésen.

hirdetes


Mégis, Németországban ugyanazokat az aktuális járványügyi szabályok szerint működő szolgáltatásokat veheti igénybe mindenki – bár ahhoz egy antigén negatív gyorstesztre van szükség. Viszont Németország mellett szól, hogy biztosít ingyenesen az emberek számára hetente egy gyorstesztet.


Amennyiben pedig, ha a beoltott vagy már meggyógyult személy egy esetleges külföldi útról tér haza, ami olyan országban történt, ahol nem ütötte fel fejét egy új variáns, valamint nem is fokozottan veszélyeztetett a vírus kapcsán a terület, nem köteles karanténba vonulni, sem negatív tesztet felmutatni.


Mi a helyzet Franciaországgal?


Franciaországban jelenleg is tart a március végén megkezdett országos zárlat. 

hirdetes


A napokban készül majd a francia elnök bejelentést tenni a korlátozások enyhítése kapcsán, addig pedig reméli, hogy a zárlat hatására az ország járványügyi számai javulni fognak, melyen a felgyorsított oltási kampány is segíthet. Az iskolák hétfőn nyitottak meg.


Náluk a jelen helyzetben egyelőre egyes vállalkozások és szabadidős tevékenységek (példának okáért szabadtéri étkezések) a későbbi hetekben válhatnak elérhetővé. Emmanuel Macron erről azt nyilatkozta, hogy a szabadtéri bárok és éttermek május közepétől újra kinyithatnak, de más korlátozásból az ország nem enged.

Szerinted Németországban jobban kezelik a védettségi jogosultságokat mint hazánkban?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nádudvari feketekerámia

Nádudvari feketekerámia: Nádudvar a Hortobágy és a Sárrét határán fekvő ősi... Tovább

Dunai panoráma

Dunai panoráma: Milliók kedvence, Budapest első számú reklámarca. A dunai panorámába... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Külföld
X
Kövess minket facebookon!