hirdetes

Érdekes hullámok, és más jelek hívják fel a figyelmet a veszélyre

VN
Veszélyes hullámok a tengerben

Figyelj az égbolt jelzéseire is, mert veszélyről árulkodnak

Hányszor hallottuk már, hogy jött egy vihar a semmiből, és teljesen szétvert mindent…? Egyet meg kell jegyezni: egy vihar sem jön a semmiből! Rengeteg árulkodó jele van. Ilyen például a tengerparton megfigyeld zöldes égbolt, ami jégesőre hívja fel a figyelmet. Legjobb ilyenkor összepakolni, és azonnal menedéket keresni, mert a jégeső ellen a napernyő nem véd meg. Ez leginkább óceánparton jellemző jelenség. Ugyanígy egy viharjel az, ha felnézel a holdra, és azt látod, hogy izzó körrel van körülvéve, jelentése: valószínűleg rövid időn belül eleredt az eső.

A hold veszélyes dolgokat művel

A tenger melletti barlangok gyönyörűek, de veszélyesek! Főleg a hold ciklikussága miatt. A partot szegélyező barlangok szinte szirén énekekkel csábítanak a felfedezésre, de ha telihold van, be ne lépj! Miért?  Azért, mert a Hold szabályozza az apály-dagály szakaszokat, apály idején olyan barlangokat hozhat létre, amelyek egyébként a víz alatt rejtőznek, dagálykor viszont feltöltődnek vízzel. Ilyen parti barlangokba egyébként is csak nagyon óvatosan érdemes betenni a lábakat, és minél kevesebb idő alatt megcsinálni a képeket, majd elhagyni a terepet! 

hirdetes

Szépek, de veszélyesek a színes állatok

Hazánkban szerencsére nincsenek különösebben veszélyes rovarok, de más országokban, egzotikus helyeken lehet velük találkozni. Bár a színes békák, rovarok szépek, érdemes távol maradni tőlük, mert a természetben ezek az extrém színek nagyon veszélyesek. A siklók, békák, hüllők minél színesebbek, annál nagyobb eséllyel mérgezőbbek, veszélyesebbek.

hirdetes

Figyelj az állatok jelzéseire!

Az állatok nagyon jó megfigyelők, szinte együtt lélegeznek a természettel, ezért nagyon jól érzik is azt. Igaz az, hogy ha valami baj lesz, akkor ők azonnal elhagyják a süllyedő hajót. Hangos madárcsicsergés volt az előbb, de hirtelen elhalkult? Te se maradj tovább! A madarak a megfigyelések szerint azonnal kirepülnek a területről, ha tornádót éreznek, persze érdemes használni az időjárás előrejelzéseket, és parti jelzéseket is. De a madarak hirtelen elrepülése is bajt jelezhet. Ugyanígy a  a rágcsálók, a kígyók és a rovarok képesek érzékelni a közelgő földrengést.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A karimatömítések tulajdonságai

Az azbesztmentes karimatömítések a lapos nyugvótömítések legelterjedtebb típusai. Számos... Tovább

Kabay János

Kabay János (1896-1936) magyar feltaláló, kutató vegyész. Életművének központi eleme a... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás
X
Kövess minket facebookon!