hirdetes

Érdekes hullámok, és más jelek hívják fel a figyelmet a veszélyre

VN

A tengerek, óceánok csodáltasok, olyannyira, hogy nem ritkán hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy nagyon veszélyesek is. Még gyakorlott utazókkal is előfordul, hogy nem figyelnek a természetből érkező árulkodó jelekre, pedig sok baleset megelőzhető lenn egy kis odafigyeléssel. Különleges, furcsa hullámok, az égbolt, állatok viselkedése is árulkodhat arról, hogy nem szabad a vízben tartózkodni, mutatjuk, milyen jelekre figyelj oda!

Veszélyes hullámok a tengerben

Veszélyesek a négyszögletes keresztező hullámok

Nem ritka eset, hogy egymást keresztező hullámok jönnek létre a víz felszínén, a különleges látvány azonban nagyon veszélyes tud lenni. Ha azt látod, hogy a hullámok különböző irányból verik egymást, semmiképp se menj a vízbe, mert nagyon veszélyes! Ugyanis ilyenkor úgynevezett Rip hullám jön létre, amiből még a legprofibb úszóknak is nehéz kiszabadulni, olyan erős. Ezek az áramlatok a tengerparttól egészen az óceánig futnak, szűkek, de nagyon erősek, amik ellen esélytelen felvenni a harcot. Éppen ezért, ha valakit egy ilyen ragad el, az ellenúszásnál sokkal hatékonyabb szabadulási technika, az erőtartalékolás, és kivárás. Az áramlat ellen nem érdemes úszni, sodródni kell vele, és kivárni a mentést, vagy azt, hogy elveszítse az erejét. Pánikolni, kapkodni nem érdemes4

Azt hitted ez megint egy cápás cikk? Ez most nem az, de van olyanunk is, méghozzá ITT elérhető. Tippeket adunk benne, hogy mire kell figyelni a cápatámadás elkerüléséhez. Például arra is megkérünk, hogy a kedvenc sárga bikinidet csak a Balatonnál használd, a tengerpartra véletlenül se vidd!   
hirdetes

A halott hullámok is nagyon veszélyesek

A keresztező hullámokkal hasonlóan veszélyesek az úgynevezett halott hullámok, azaz a jelenség, amikor a hullámok között üres és csendes tér látható. A csendesnek tűnő rész ugyanis valójában egy holtág, egy nagyon erős áramlat. Maga az áramlat nem engedi, hogy visszússz a partra, hanem nagy erővel a tenger belseje felé húz. A menekülés hasonló, mint a keresztező hullámok esetében: ellen úszni esélytelen, de kivárni lehet!  Ennek az árnak a parttól számítva olyan 100 méterre visz el a hatása, az ereje elkezd csökkenni. Amikor azt érzed, hogy kezdi elveszíteni a hatását eszedbe ne jusson a part felé venni az irányt! Kezdj el úszni a parttal párhuzamosan, ússz ki belőle, majd irány a part, ha már elhagytad az áramlatot!

hirdetes

Ne menj zaklatott tengerbe!

A tenger hullámzik, tudjuk, hogy ez nem a Balaton, de nem mindegy, hogy hogyan! Az erőteljes, sűrű hullámzás nagyon veszélyes, ugyanis nem ritkán ilyenkor szakítóáramlat van a víz alatt, amik könnyen a tenger alá sodorják a gyanútlanul úszkálókat.  A szakítóáramlat gyakorlatilag olyan, mint egy hatalmas vízi taposómalom, melyet nem lehet kikapcsolni. Ilyenkor a legjobb a parttal párhuzamon úszni, nem pedig a part irányába, és törekedni arra, hogy elhagyjuk a hullámokat.

Nemcsak a hullámok veszélyesek, számos más jelzés is veszélyre ívja fel a figyelmet. Lapozz egyet és mutatjuk, mikre kell még odafigyelni egy tengerparti nyaralás során!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szalajka-völgy

Szalajka-völgy: az ország egyik legszebb és leglátogatottabb turistaparadicsoma, mely Heves... Tovább

Szeged

Magyarország harmadik legnépesebb városa (161 000 fő), a Dél-Alföld legnagyobb városa,... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás
X
Kövess minket facebookon!