hirdetes

Tudtad? Ezért kapják édesapjuk után a gyerekek vezetéknevüket!

Sz.F.

Magától értetődő, mindenki tisztában van azzal, hogy az édesapjuk után kapják vezetéknevüket a megszületett gyerekek. Azt is tudja mindenki, hogy miért van ez így? Nem hinném! Éppen ezért most utánajártunk a dolgoknak, és számos érdekességet találtunk, nézzük! 

Vezetéknév apa után

Tudod, miért kapja az újszülött az apa vezetéknevét?

Érdekességek a vezetéknevek körül

Természetesen nem mindenhol ugyanaz a szokás, a világ számos országában nem egyértelmű, hogy az apja nevét kapja a megszületett gyermek. Nézzük a spanyol, illetve a portugál nyelvterületeket: általában az itt született gyermekek az apa és az anya vezetéknevét is megkapja – férjezett nők esetében a de szócskával a férj családnevei is hozzátehetők, például Maria Eugenia Sachez Rodriguez de López Campos. Ugyanakkor általában csak a név rövidített változatát használják, vagyis az első keresztnevet és az apai családnevet, tehát így lett az előző névből Maria Sanchez. 

Malajziában nem is foglalkoznak vezetéknevekkel, a megszületett gyermek kap egy saját vezetéknevet, illetve lány esetében Binti, fiú esetében Bin középső nevet, végül pedig az apjuk nevét. 

hirdetes

Oroszországban az újszülött gyermek három nevet kap, egy saját keresztnevet, egy apai nevet és egy vezetéknevet. Például, ha egy orosz fiúgyermek neve Ivan, és az apja neve is Ivan, akkor a gyermek neve Ivan Ivanovics lesz.

hirdetes

Hollandiában is három nevet kapnak a gyermekek, melyek közül a második és a harmadik a nagyszülőktől származik. 

Magyarország és a vezetéknév

Magyarországon a szülőkre bízzák, hogy az anya, az apa, vagy éppen mindkettejük vezetéknevét kapja a gyermek, a kikötés csak annyi, hogy a házasságban élő szülők gyerekeinél minden gyermek ugyanazt a vezetéknevet kapja. Abban az esetben, ha az anya felvette férje nevét a házasságkötés után, akkor a gyerek nem kaphatja az anyja leánykori nevét.

Ha a gyermek nem házasságban született, és nincs olyan ember, akit apának lehet tekinteni, akkor természetesen az anya vezetéknevét kapja meg. Elmondhatjuk, hogy Magyarországon nincs jogi akadálya annak, hogy az anya vezetéknevét kapja meg a gyermek, és ne az apáét, mégis viszonylag kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Miért alakult ki ez a dolog, miért az apa vezetéknevét kapják a gyerekek? Ennek jártunk utána, a következő oldalon mindenre fény derül! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kulcsár Győző

Kulcsár Győző: Magyarországnak 3 4-szeres olimpiai bajnoka van, Kulcsár Győző az egyik... Tovább

Fafaragás

Fafaragás: Az építészetben is nagy jelentősége van a díszítő jellegű fafaragásnak, igazi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek