notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tudtad? Ezért kapják édesapjuk után a gyerekek vezetéknevüket!

Tudtad? Ezért kapják édesapjuk után a gyerekek vezetéknevüket!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Magától értetődő, mindenki tisztában van azzal, hogy az édesapjuk után kapják vezetéknevüket a megszületett gyerekek. Azt is tudja mindenki, hogy miért van ez így? Nem hinném! Éppen ezért most utánajártunk a dolgoknak, és számos érdekességet találtunk, nézzük! 

Vezetéknév apa után

Tudod, miért kapja az újszülött az apa vezetéknevét?

 

Érdekességek a vezetéknevek körül

Természetesen nem mindenhol ugyanaz a szokás, a világ számos országában nem egyértelmű, hogy az apja nevét kapja a megszületett gyermek. Nézzük a spanyol, illetve a portugál nyelvterületeket: általában az itt született gyermekek az apa és az anya vezetéknevét is megkapja – férjezett nők esetében a de szócskával a férj családnevei is hozzátehetők, például Maria Eugenia Sachez Rodriguez de López Campos. Ugyanakkor általában csak a név rövidített változatát használják, vagyis az első keresztnevet és az apai családnevet, tehát így lett az előző névből Maria Sanchez. 

 

Malajziában nem is foglalkoznak vezetéknevekkel, a megszületett gyermek kap egy saját vezetéknevet, illetve lány esetében Binti, fiú esetében Bin középső nevet, végül pedig az apjuk nevét. 

hirdetes

 

Oroszországban az újszülött gyermek három nevet kap, egy saját keresztnevet, egy apai nevet és egy vezetéknevet. Például, ha egy orosz fiúgyermek neve Ivan, és az apja neve is Ivan, akkor a gyermek neve Ivan Ivanovics lesz.

hirdetes

 

Hollandiában is három nevet kapnak a gyermekek, melyek közül a második és a harmadik a nagyszülőktől származik. 

 

Magyarország és a vezetéknév

Magyarországon a szülőkre bízzák, hogy az anya, az apa, vagy éppen mindkettejük vezetéknevét kapja a gyermek, a kikötés csak annyi, hogy a házasságban élő szülők gyerekeinél minden gyermek ugyanazt a vezetéknevet kapja. Abban az esetben, ha az anya felvette férje nevét a házasságkötés után, akkor a gyerek nem kaphatja az anyja leánykori nevét.

 

Ha a gyermek nem házasságban született, és nincs olyan ember, akit apának lehet tekinteni, akkor természetesen az anya vezetéknevét kapja meg. Elmondhatjuk, hogy Magyarországon nincs jogi akadálya annak, hogy az anya vezetéknevét kapja meg a gyermek, és ne az apáét, mégis viszonylag kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Miért alakult ki ez a dolog, miért az apa vezetéknevét kapják a gyerekek? Ennek jártunk utána, a következő oldalon mindenre fény derül! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
346 513
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 170 816
Közösség
hirdetes

Szótár

Hévízi-tó

Hévízi-tó: A Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Terület első számú látványossága a... Tovább

MÁV

MÁV: a Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság Magyarország állami... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 150

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek