hirdetes

Újabb helyszínekkel bővült a világörökségek listája – ezeket érdemes Neked is ismerned

TK
Cordouan világítótorony

Közéjük tartozik a Bécs melletti Baden, a csehországi Karlovy Vary, Frantiskovy Lazne, Marianske Lazne, a belgiumi Spa, a francia Vichy, az olasz Montecatini, az angliai Bath, valamint a német Bad Ems, Baden-Baden és Bad Kissingen. Mindez a már említett hét európai ország kezdeményezése nyomán – mindegyik város természetes gyógyforrások mellett alakult ki.


A Ramappa templom


A Ramappa templom is a világörökség részéve vált, a templom Indiában található meg a Haidarábádtól 200 kilométerre fekvő Palampet faluban. Mészkőből építették 1213-től mindegy negyven éven keresztül Siva istennő tiszteletére. A templom a kakatijan kultúrát, valamint a térség tánckultúrájának szokásait idézi.

hirdetes


Padova freskói


Az olaszországi Padova 14. századi freskói is méltán a lista részévé váltak. Ezek mind 1302. és 1397. között készültek, a legkülönbözőbb művészek által, mégis egységes stílust képviselnek és témát tartalmaznak. Példának okáért közéjük tartozik Giotto Scroveni kápolnában készült freskóciklusa, mely a falfestészet történelmének forradalmi fejlődésének kezdetét jelentette.


A 400 éves Cordouan világítótorony


hirdetes
Az Atlanti-óceán partján áll ez a több mint 400 éves világítótorony, a Gironde folyó torkolatánál, mely szintén a világörökség részét képezi. Louis de Foix mérnök készítette a 18. században, a tengeri jelzések mesterművének tartják. Az épület megtestesíti a világítótornyok építészeti és technológiai történetét.


Mindemellett pedig még mindig beszélhetünk olyan helyekről, amiket a közelmúltban vettek fel a világörökségi listára – ilyen a németországi Darmstadtban lévő Mathildenhöhe művészeti kolónia, valamint a Hima kulturális térség. Ezutóbbi Szaud-Arábia délnyugati részén fekszik, még a kőkorszakból származik hétezer éves sziklavéseteivel.


Ugyanakkor, nemrég a Verespatak is felkerült a világörökségi listára az imént említett többek között kulturális és fürdőhelyiségek közé az UNESCO által.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A pálinka

A pálinka Hungarikum. Messze földön híres a magyar pálinka. Azt az italt nevezzük így, mely... Tovább

Aulich Lajos

Aulich Lajos:  Aulich Lajos honvéd vezérőrnagy, az 1848–49-es forradalom és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Külföld