hirdetes

Újabb helyszínekkel bővült a világörökségek listája – ezeket érdemes Neked is ismerned

TK

Ismét bővült a világörökségek listája – kilenc új helyszín foglalhat rajta ezúttal helyet. Közöttük megtalálhatóak múzeumot ölelő kulturális térségek, fürdővárosok, de történelmi városrészek is. Mostani cikkünkben nézzük meg őket!

Cordouan világítótorony

A kilenc helyszínt a kínai Fuscouban történő tárgyaláson adták hozzá a világörökségi listához az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének világörökségi bizottsága.


Kanton történelmi városrésze


A kínai Kanton történelmi városrésze is többek között a listára került, ugyanis a Szong és Jüan-dinasztia tengeri birodalmának egyik legnagyobb és legfontosabb kikötője volt, méghozzá a tengeri Selyemút mentén – mindezt a 10 – 14. században. Ebben a térségben több egykori vallási épület – köztük egy 11. századi mecset, mely Kína egyik legrégebbi iszlám építményének tekinthető -, 22 kormányzati épület, számos régészeti lelet, valamint régi tengeri dokkok maradványai találhatóak meg. Mindemellett pedig az akkori vas- és kerámiakészítés emlékei is láthatóak.

hirdetes


Paseo del Prado sugárút, valamint a Buen Retiro park


A Madrid közelében megtalálható Paseo del Prado sugárútja, valamint a közeli Buen Retiro park a sugárút 16. századi megépítése óta már egy 200 hektáros kulturális térséggé fejlődött – valamint az egyik legnagyobb idegenforgalmi látványossággá vált. A 120 hektáros park a 19. századi kertépítészeti különböző stílusokat egyesíti – ez ad otthont a Királyi Botanikus Kertnek is, valamint a sugárút közelében található meg a spanyol művészvilág szíve is.

hirdetes


A transziráni vasútvonal


A Kaszpi-tengert és a Perzsa-öbölt összekötő transziráni vasútvonal két hegységet, számos folyót, felföldet, erdőt, alföldet szel át. Építése 11 éven át tartott, egyes területein pedig hatalmas hegyi területeket kellett átvágni – 174 nagy hidat, 224 alagutat, valamint 186 kisebb hidat kellett hozzá létrehozni.


Több európai fürdőváros


A világörökség részévé vált több európai fürdőváros is. 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Béres József

Béres József: Dr. Béres József Széchenyi-díjas kutató, a Béres Csepp megalkotója.... Tovább

Harsányi János

Harsányi János: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1994-ben kapta meg a közgazdasági elismerést.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Külföld