hirdetes

Virágos feladvány - Meg tudod fejteni?

Szélesi Ferenc

Egy egyszerű matematikai feladványt mutatok nektek, amit az általános iskolások többsége könnyedén meg tud fejteni, a felnőttek azonban nem…vajon neked menni fog?

Virágos feladvány

A feladvány nagyon egyszerű, virágokat láthatunk a képen, összeadásokat illetve kivonásokat, a legtöbb ember azonban azonnal vágja rá a megfejtést, természetesen rosszul. Érdekes statisztika, hogy az általános iskolások többsége könnyedén képes megfejteni ilyen és hasonló feladatokat másodpercek alatt, tökéletesen, míg a felnőttek többsége rosszul adja meg a választ.

Pedig nem olyan bonyolult, higgyétek el, csak egy kicsit jobban meg kell nézni a képet és egy kicsit többet kell gondolkozni, ha nem megy, akkor görgess lejjebb, ahol megtalálhatod a helyes megfejtést, de ne a lapozással kezdd, gondolkodj előbb, kíváncsi vagyok, hogy meg tudod-e fejteni! 

Virágos feladvány

Egy oka lehet annak, hogy nem 81-et kaptál helyes megfejtésnek, ez pedig az, hogy nem vetted észre azt, hogy az azonos virágokon nem ugyanannyi szirom van, hanem van, ahol kevesebb.

hirdetes

A megoldás a következő:

  • tulipán: 20
  • lila virág, aminek öt szirma van: 5
  • lila virág, aminek négy szirma van: 4
  • sárga virág: 1

Így tehát az utolsó sorban lévő egyenlet összege: 1+20*4=81! Ha neked is ez jött ki, akkor jár a gratuláció! 

A matematikában a szöveges feladat kifejezést olyan feladatokra használják, melyekben lényeges információkat szöveges úton adnak meg matematikai kifejezések helyett.
A szöveges feladatokat három szinten vizsgálhatjuk:

  • Első szint: a szöveges rész;
  • Második szint: a szöveg mögötti matematikai relációk;
  • hirdetes
  • Harmadik szint: a képletes matematikai kifejezés.

A szöveges feladatok mélyebb analizálását a szöveg nyelvi jellemzőinek vizsgálata (első szint), a matematikai logikai jellemzőinek vizsgálata (második szint) valamint a kifejezések mögötti relációk vizsgálata (harmadik szint) teszi lehetővé. Az első szinten a jellemzők között szerepelhet a szöveghez felhasznált szavak száma valamint a szavak átlagos hossza, míg a második kategóriában a változókat osztályozhatjuk előre megadott, ideiglenesen bevezetett és keresett változókra.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Palatinus

Palatinus: A Margit-sziget oly’ sok mindenről híres, ez az egyik ilyen összetevője. A... Tovább

Tatárjárás

Tatárjárás: A vérzivataros időkben sok vész pusztított az országban, egyik közülük a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek