hirdetes

Virágba borult Magyarország legszebb fája, a Gellért-hegyi mandulafa

VN

Ugye nem én vagyok az egyetlen, aki minden tél végén epedve várja a tavaszt? A hóvirágok, az ibolyák, na meg persze a csodás mandulafák, amiket a barack, és a cseresznye követ… Mind-mind a tavasz érkezését jelzik. Most érkezett a hír, hogy idén február utolsó napján virágba borult a csodás, a Gellért-hegy tetején álló mandulafa.

Mikor virágzik a Gellért-hegyi mandulafa?

Már virágoznak a mandulafák

„A mandula a legelső fa, ami virágba borul nálunk. A legbátrabb, mely dacol a márciusi hóval, fagyokkal, gyakorlatilag vele egyszerre ébrednek fel a méhek is, melyeket előtte nem igazán látni.” – írják a csodás virágokat ontó fára. Pont tegnap írtunk róla, hogy a Balaton partjára is megérkezett a tavasz, elkezdődött ott is a mandulafák virágzása. Balatongyörök közelében a 71-es főutat apró rózsaszín virágos fák szegélyezik. Csodás látvány, nézd meg erről szóló cikkünket ITT, amiben azt is leírjuk, pontosan hol kell keresni a tavaszi csodát. Mivel már az ország délebbi részén rengeteg hír szólt arról, hogy nyílnak a mandulafák –én nem hazudok, hogy minden órában egyszer rákeresve- kutattam a híreket a felől, hogy végre az ország szívében, a csodás Budapesten is elkezd-e virágozni az ikonikus mandulafa, amit a Gellért-hegy oldala őriz. Annyira örültem, amikor egy Facebook csoportban megláttam egy képet, ami azt mesélte: virágzik a mandulafa a Gellérten.  

hirdetes

Miért olyan különleges a Gellért-hegyi mandulafa?

A Gellért-hegy alapból nagyon különleges, hiszen Budapest szívében áll, a csodás Duna parton. Mesés kilátás nyílik innen a városra. Az ikonikus mandulafa pedig éppen a tavaszi színekben tündöklő Szabadsághíd felett magasodik. Ennél szebb tavaszi kompozíciót nem igen lehet elcsípni így a tavasz leg-leg kezdetén.  Nézzétek mennyire szép! Én mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg a héten, a hétvégére is egészen jó időt mondanak. Élőben még szebb, és még illatosabb, mint a képeken. A rózsaszín virágokhoz nem is lehetne jobb hátteret választani, mint a fodrozódó Duna árnyalatai és a Szabadsághíd különleges zöldjének kompozíciója. És nem is kell a Gellért-hegy tetejére felmászni, hiszen egészen az alján van, egészen pontosan a Sziklakápolna felett, a keresztnél. A megközelítéshez azt ajánlom, hogy a Szabadsághídtól induljatok, nagyon sok tömegközlekedési eszköz visz oda, például a 4-es metró is megáll, de rengeteg villamos, és busz is fordul itt (a megálló neve: Szent Gellért tér- Műegyetem), innen csak 5 perc séta.

hirdetes

Gellért hegyi mandulafaMandulavirágzás a Gellért hegyenMandulafa Gellért hegyen

A mandulafák csodálatosak

A mandulafa virágzása általában a tavasz korai szakaszában, általában február és március hónapokban következik be, mielőtt a levelek kifejlődnének. A mandulafák virágai rendkívül látványosak és illatosak, fehér vagy rózsaszín árnyalatúak, és gyakran hosszú sorokban virítanak a fa ágai mentén. A mandulavirágzás látványa lenyűgöző lehet, és sok kultúrában jelentős szimbolikus értékkel bír: bizonyos kultúrákban az újjászületés és a megújulás szimbóluma, de vannak, akik a remény, a hit szimbólumaként ismerik el. A virágok megjelenése a hideg és szürke téli hónapok után azt jelzi, hogy beköszöntött a tavasz és az élet újra felvirágzik. A mandulavirágzás a növények beporzásának időszaka is, amely a méhek és más beporzó rovarok számára fontos forrás lehet, és hozzájárulhat a környező mezőgazdasági területek terméshozamához is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Augusztus

Augusztus: Az utolsó nyári hónap, nevezetesen a 8. a sorban. Az idő folyamán az alábbi... Tovább

Gulács

Gulács: A Balton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Gulács közülük az egyik. A Balaton-felvidék... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!