hirdetes

Visszavonul az olimpiai bajnok úszó

vd
Gyurta Dániel visszavonul

A hirtelen jött népszerűséget a fiatal úszó nehezen tudta csak feldolgozni és a ráhelyezett teher és elvárások alatt Dani nem tudott az elvárt teljesítménynek megfelelni. Nem hozta azokat az eredményeket, miket a szakértők és a kritikusok elvártak, így ebben az időszakban erős hullámvölgyön ment keresztül, az akkoriban 16 éves úszó. Ekkor rengeteg világversenyt ki is hagyott teljesítményének romlása és betegség miatt is. Ám 2009-ben visszatért a csúcsra, amikor kedvenc versenyszámában megnyerte a 2009-es római világbajnokságot. A 200 méteres mellen megszerzett világbajnoki címét 2011-ben és 2013-ban is megvédte, majd a 2012-es londoni olimpián megszerezte az aranyérmet, ahol világcsúccsal lett első helyezett.

hirdetes


A dobogó legfelsőfokán állásának másnapján Gyurta bejelentette, hogy másolatot készíttet az olimpiai aranyérméről, melyet eljuttat az általa nagyon tisztelt, a 2012 tavaszán elhunyt mellúszó társa, Alexander Dale Oen családjának, tisztelegve a kiváló versenyző emlékének. A NOB különböző jogok miatt nem engedélyezhette az érem lemásolását, így végül Dani egy emlékérmet adott át sporttársa bátyjának 2013-ban. Az átadáson norvégül is beszédet mondott a sportoló tiszteletére. Ennek eredménye volt az, hogy a Nemzetközi Fair Play Bizottság Fair Play-díjra terjesztette fel Gyurtát, amit 2013-ban meg is kapott.

hirdetes

(forrás: olimpia.hu)


A csúcsot jelentő évek után sajnos már nem tudta maximálisan kihozni magából teljesítményét, amiért a versenyeken történt szereplése után rengeteg kritikát is kapott. 
Versenyzői karrierje mellett Dani olyan személyiség volt, aki kivívta sportolótársai és a bizottság elismerését. Rendkívül jó kommunikációs készségének és szerethető személyiségének köszönhetően mára már olyan jelentős szerepet ért el a sportdiplomácia terén, mely szintet sokaknak több tíz éves munkájába kerül, hogy idáig jussanak. Gyurta Dani ugyanis egyike azon 2 magyar embernek, akik szavazati jogú tagjai a NOB testületének.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Semmelweis Ignác

Semmelweis Ignác: Semmelweis Ignác Fülöp magyar orvos, „az anyák megmentője". Jó... Tovább

Bükki gejzírek

Bükki gejzírek: Három gejzírt különböztetünk meg: Fekete-leni-, Imókő, Vöröskő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar Sport