hirdetes

Európa rejtett drágaköve – ismerd meg Voloskot

TK
Volosko

Mi várja az ide érkezőket?


Aki egyszer ellátogat a halászfaluba elsősorban nyugalommal és békességgel fogja magát szemben találni – ez EBD szerint ugyanis a „tenger szíve” dobog a településen.


A kirándulni vágyók egy vendégszerető, autentikus légkört tapasztalhatnak meg, miközben az utcákon sétálva felfedezhetik a művészeti galériákat, a művészek műtermeit, a jazz-zene, valamint más, kulturális és művészeti eseményeket és élményeket. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy Volosko éttermei friss halételekkel és tenger gyümölcsével várja a kíváncsiskodókat.


A látképet keskeny utcák, tengerre lefutó lépcsősor, barátságos teraszos vendéglők tarkítják. Megtalálhatók kávézók a mólón, csakúgy, mint a parton is, ahol autentikus környezetben fogyaszthatják el a vendégek halételeiket, kagylójukat. 

hirdetes


A strandok is vonzzák a fürdőket – a plázs egyik része homokos, míg a másik sziklás hullámtörő oldalán apró kavicsok helyezkednek el. Kedvelt hely a vízisportokhoz – a szemközti Preluk-öblöt a szélvitorlázók uralják.


Amennyiben nem látogattál el a nyári időszakban erre a meseszép környékre, akkor sem kell félned! A lakosok szerint ugyanis a szeptember a tökéletes időpont az itt szörfözésre, de akkor a legízletesebb a lignje (tintahal) is.


Az Andrássy-villa


Az Andrássy-villa 1865-ben lett megépítve, három szintet tudhat magáénak, s közvetlenül az öböl meredek partján helyezkedik el. Andrássy visszavonulása után tőketerebesi birtokán, illetve ebben a villájában élt, utolsó hónapjait is a tenger mellett töltötte, s itt is hunyt el.

hirdetes


A voloskói villa teraszon kialakítású partjának támfalán egy márványtábla is emlékét őrzi, melyet 2015-ben emeltek, a gróf halálának 125. évfordulóján, latin felirat található meg rajta.


Említettük már, hogy Márai Sándor is Voloskóhoz köthető – az 1941-ben megjelent Dráma Voloscában című elbeszélésében bár a halászfalut Volocának hívja Volosko helyett, részletes leírást adott a településről.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Etyek–Budai borvidék

Etyek–Budai borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. Az Etyek–Budai borvidék... Tovább

Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű magyar vizsla: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. A drótszőrű magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Kirándulás Külföld
X
Kövess minket facebookon!