hirdetes

A legnagyobb erdélyi magyar író-Wass Albert

Sz.F.
A legnagyobb erdélyi magyar író-Wass Albert

Üldöztetése 

Időközben a clevelandi Magyar Kongresszus létrehozta az Erdélyi Világszövetséget, két társelnököt választottak Wass Albert és Zolcsák István személyében. Munkásságuk felbecsülhetetlen volt Erdély ügyének a világ előtt való képviseletében (1975). Megjelentette a Documented facts and figures on Transylvania című történelmi munkát: „Három könyvet adhattunk ki ebben az esztendőben angol nyelven, Erdély igazságának az ismertetésére és védelmére.” (1977).

Bizonyos, hogy mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy az amerikaiak1979 - ben megvonták Romániától a  legnagyobb kedvezmény elvét. Tény, hogy ezek után a bukaresti rádióban Ceausescu Románia Első Számú Közellenségének nevezte Wass Albertet. "Ennél nagyobb kitüntetés soha nem ért még életemben!" - írta erről Szeleczky Zitának. Ceausescu emberei időről időre megjelentek az Egyesült Államokban. A Securitate embereire még az FBI is felfigyelt, olyannyira, hogy ők figyelmeztették az írót, az életére törnek. 1989-ben visszavonult az emigráns politikai élettől, lapjainak és könyveinek saját kiadását megszüntette.

hirdetes

1990-ben feleségül vett egy francia nőtt, akivel kapcsolata csak veszekedésekből állat, közben 1996-ban autóbalesetet szenvedett, minek következtében emlékezetkiesései voltak. Állítólag nehéz anyagi helyzetbe is került, mivel szélhámosok forgatták ki vagyonából, ami leginkább könyveinek szerzői jogai voltak. Mindezek nyilván hozzájárultak a szomorú végkifejlethez: Wass Albert 1998. február 17.-én öngyilkos lett saját vadászfegyverével. Végső kívánsága teljesült azzal, hogy hamvai Erdélyben, a marosvécsi (az egykori Kemény-) kastély kertjében, Kemény János mellett nyugszanak.

hirdetes

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A magyar tanya:

A magyar tanya: a klasszikus magyar tanya szintén hungarikumnak számít. Az igazi, hamisítatlan... Tovább

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc: Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarság
X
Kövess minket facebookon!