hirdetes

A WHO kiadott egy tájékoztatót az AstraZeneca oltással kapcsolatban

VN

Semmi másról nem szólnak manapság a hírek, mint a koronavírusról, és azon belül is az oltásokról. Nem véletlenül, hiszen ez a legfontosabb kérdés manapság, az oltások. Szakértők szerint, és nem hozzáértő szemmel is, ez az egyetlen megoldás. Az egyik oltással, az AstraZeneca vakcinával azonban híresztelések szerint komplikációk adódtak, ezért számos ország be is tiltotta, amiatt nagyon kétes vélemények alakultak ki. De végre a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet igazságot tett, ugyanis kiadott egy tájékoztatót ezzel kapcsolatban.

Veszélyes az  AstraZeneca vakcina?

Mit kell tudni az AstraZeneca vakcináról?

17 millió embert oltottak be Európa-szerte vele, és 15 mélyvénás trombózist, illetve 22 tüdőembóliát jelentettek az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem koronavírus-vakcinájának beadása után, ennek hatására számos európai országban felfüggesztették a használatát. Azóta több esetet is jelentettek már. Azt feltételezik, hogy az oltás vérrögök kialakulásához vezet, már folyik az alapos vizsgálata is az ügynek. Panasz, mellékhatás esetén itthon is bárki jelentheti, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek. Amennyiben a mellék hatás az oltást követő 30 napon belül jelentkezik kötelesek kivizsgálni.

Hogy működik az AstraZeneca vakcina?

Az AstraZeneca vakcina csimpánzokból származó közönséges megfázási vírus (ismert nevén adenovírus) legyengült változatából készül. Úgy módosították, hogy jobban hasonlítson a koronavírusra - bár ez nem okozhat betegséget. Az injekció beadása után megtanítja a szervezet immunrendszerét, hogyan kell harcolni az igazi vírussal, ha szükséges. A Pfizer pofájától eltérően - amelyet rendkívül hideg hőmérsékleten (-70C) kell tartani - az oxfordi vakcina normál hűtőszekrényben tárolható. Ez pedig sokkal könnyebbé teszi a terjesztést. Azonban kísérletek azt mutatták, hogy a Pfizer vakcina hatékonysága 95%, míg az oxfordi vakcináé csak 62%. De az eredmények közvetlen összehasonlítása nehéz, mert a vizsgálatok elvégzésének módja eltér. Egy tanulmány megállapította, hogy a be nem oltott embereknél, akiknél Covid volt, legalább hat hónapig védettség alakult ki. Az oltások valószínűleg ennél erősebb védelmet nyújtanak, de egyelőre egy oltás esetében sem tudjuk, pontosan mennyi ideig véf.

hirdetes
hirdetes

Az AstraZeneca nem biztonságos?

Ezek alapján, az AstraZeneca oltás nem biztonságos? Ez egyáltalán nem jelenthető ki! Nincs bizonyíték arra, hogy az Oxford-AstraZeneca vakcina nem biztonságos.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan ma hoz döntést a vakcinával kapcsolatban, de addig is nézzük a WHO álláspontját! Egy szavazást is indítunk erről a kérdésről, ugyanis nagyon kiváncsiak vagyunk a véleményetekre, szavazzatok a következő oldalon!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Béres József

Béres József: Dr. Béres József Széchenyi-díjas kutató, a Béres Csepp megalkotója.... Tovább

Tatárjárás

Tatárjárás: A vérzivataros időkben sok vész pusztított az országban, egyik közülük a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld
X
Kövess minket facebookon!