hirdetes

A WHO szerint a lazítások nagy bajt okozhatnak, elmondták miért

VN

Szinte forgatókönyv szerű, ahogyan tavaly nyáron is, úgy idén is visszaszorult a járvány, sokan tréfálnak is vele, hogy hát hogyne a koronavírus is nyaralni ment. Nemcsak itthon, hanem világviszonylatban jellemző tendencia, hogy oldják fel szép sorjában a koronavírus miatti korlátozásokat. Vannak, akik örülnek, sokan tanácstalanul állnak a dolog előtt, és vannak, akik nagyon szkeptikusak, a WHO is.

Koronavírus utáni lazítások nem jók a WHO szerint

Oltva bárhova?

Kezdődött azzal a dolog, hogy oltva bárhova (tudjuk azóta már oltatlanul is szinte bárhova), nézzük meg, hogy ennek milyen veszélyei vannak, ha vannak? „Az az elgondolás, hogy mindenki védett, és minden visszatér a régi kerékvágásba, nagyon veszélyes feltételezés, a világ bármely részéről van szó” – mondta a WHO-vezetője. Ez alapján vannak veszélyek. Egyre több kutatás van, ami arra irányul, hogy melyik vakcina mennyire hatásos, már nemcsak laboratóriumi körülmények között van mód tesztelni az oltásokat, hanem élesen is, és hát a számok nem egészen úgy alakulnak, ahogyan zt tervezték. Kicsit meghökkentőek lettek a koronavírus vakcinák valós hatékonyságáról végzett kutatás eredményei. Már az is problémához vezethet, hogy valaki azzal az elgondolással él, hogy a két oltás után védettséget szerzett, miközben előfordul, hogy nem alakul ki immunválasz az oltások után. És akkor még nem beszéltünk az oltatlanokról, és az új variánsokról, amik szintén nehezítő tényezőként kerülnek a képletbe.

hirdetes

Negyedik hullámra készülve?

Sok szakértő kifejezte félelmét azzal kapcsolatban, hogyha marad ez a tendencia, akkor őszre ideje felkészülni egy újabb hullámra. Most a WHO is kifejezte, hogy a kormányok a védekezésben elért sikereket mossák el azzal, hogy ilyen nagy mértékben lazítanak. „Szeretném megkérni a kormányokat, ne herdálják el az eddig elért eredményeket”- mondta a WHO képviselője. Egy hétköznapi beszélgetésben is el lehet kapni ilyen mondatokat: „eddig minek csináltuk, ha most megint nem kell?... majd figyeld meg, hogy megint bezárják az iskolákat” Te mit gondolsz? Szavazz!

„Szeretném megkérni a kormányokat, ne herdálják el az eddig elért eredményeket” Szerinted is elherdáljuk az eredményeket a lazításokkal?

Oltani, oltani, oltani?

Eddig ez volt a stratégia, de tényleg ez a legjobb stratégia? A WHO szerint nem feltétlenül oldja meg a problémát az oltás, egyrészt a fent leírtak miatt, mert nem feltétlenül alakul ki minden esetben immunreakció, másrészről pedig más kérdőjelek is vannak. „Tévedés azt hinni, hogy a fertőzöttek száma az oltások miatt nem fog nőni.” Például még azt sem tudjuk, hogy az oltottak terjesztik-e a betegséget. A hivatalosan nyilvántartott halálesetek száma szerdán meghaladta a világban a négymilliót. A fejlődő országok nagyrészében az oltások sincsenek megoldva, miközben az USA-ban már a 12-15 éveseket oltják. A WHO megkérte ezeket az országokat, hogy segítsék a rászoruló országokat vakcinákkal. Mindeközben pedig az új variánsoktól is tartani kell. „A variánsok gyors kialakulása és az immunizálásban fennálló megdöbbentő egyenlőtlenség miatt a világ minden térségében túl sok országban jelentős az új fertőzöttek és kórházi ápolásra szorulók száma”.

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Schweidel József

Schweidel József: Schweidel József honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. A német... Tovább

Budapesti Fűvészkert

Budapesti Fűvészkert: A budapesti Füvészkert Magyarország első botanikus kertje, mely... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!