hirdetes

Zöldségek, melyeket főzve érdemes elkészítened – így sokkal egészségesebbek

TK

A zöldségek bármilyen formában fogyasztva rendkívül egészségesek – mégis akadnak olyanok, melyeket főzve érdemes elkészíteni, ugyanis abban a változatában jobban hasznosulnak bennük a tápanyagok. Alábbi cikkünkben lássuk, mikre gondolunk – ezeknek a zöldségeknek kifejezetten jót tesz a főzés!

Zöldségek

A friss, nyers zöldségeknél kevés egészségesebb táplálék kerülhet tányérunkra – ezek a színes, ízletes finomságok számtalan értékes tápanyaggal rendelkeznek, melyek nem csak az emésztést támogatják, de rostjaik segítségével a vércukorszintet is stabilizálhatják. Sokan úgy gondolják, hogy minél jobban feldolgozzák a zöldségeket, annál többet veszítenek ezekből a szervezetünk számára értékes tulajdonságaikból – mégis, ez nem minden esetben mondható el…


A zöldségek tápértékét, illetve a szervezetre gyakorolt hatásukat tényleg képes az elkészítési módjuk befolyásolni. Erre talán a legjobb példa, hogy bizonyos ételeknek a vitamintartalma lecsökken sütés-főzés közben, valamint, hogy minél feldolgozottabb egy-egy növény, annál gyorsabb vércukorszint-emelkedést válthat majd ki.

hirdetes


Vannak olyan zöldségek, amik a hőkezelés hatására képesek elérhetőbbé tenni értékes növényi vegyületeiket, így azok hatékonyabban szívódnak fel szervezetünkben, ezáltal sokkal egészségesebbé válnak.

 

 

 

 


Répa


A répa nyersen rágcsálva remek mártogatós, vendégváró finomság. Színét a béta-karotinnak köszönheti, mely nem csak élénk árnyalatáért felel, de szervezetünk számára is hasznos, ugyanis elfogyasztva A-vitaminná alakul. Ez a vitamin képes javítani látásunkat, valamint hozzájárul bőrünk egészségéhez, az immunrendszert is támogatja. 

hirdetes


Amennyiben a répát párolt formában fogyasztjuk, megállapították, hogy szervezetünk számára az segíti majd a béta-karotin felszívódását. Ezzel szemben ugyanakkor a C-vitamin-tartalma a hőkezelés hatására csökken.


Kelkáposzta


Keresztesvirágúak, csakúgy, mint a kelkáposzta, rendkívül egészségesnek számítanak. Jellegzetes, finom ízvilággal rendelkeznek.

 

Cikkünk még nem ért véget – következő oldalon megtalálhatod a többi zöldséget is!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Krémes

Krémes: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. A krémes közkedvelt sütemény.... Tovább

Borkóstoló Budapesten

A bor az egyik legősibb és legnépszerűbb alkoholos italunk. A különböző borkóstolók... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!