Balaton Már csatlakoztam Köszi, most nem

Ezek nélkül a találmányok nélkül nehezen tudnánk elképzelni az életünket. Te mit gondolsz?

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Július 18. Szerda - Frigyes
Hírdetés
 | Szerző: cs
címkék: Érdekességek, Magyar

5 fantasztikus találmány, amelyet Magyarországnak köszönhet a világ

Magyar találmányok

Még határainkon belül is meglepően kevesen tudják, hogy Magyarország milyen hasznos és/vagy érdekes találmányokkal látta már el a világot. Az elmúlt néhány évszázad tudományos illetve technológiai előrelépéseihez több magyar feltaláló is a nevét adta, közülük pedig nem egy Nobel-díjat is kapott munkájáért. 
Tisztelegjünk most az ő hagyatékuk előtt – íme 5 találmány, amelyet magyar elmék szültek.

 

Rubik Ernő Rubik-kockájával

Kép: Pinterest

 

A Rubik-kocka, amelyből világbajnokságot is tartanak


Mindenki megpróbált már kirakni egy összekevert Rubik-kockát. Sajnos kevesen tudják viszont, hogy ez a különlegesen egyedi játék egy magyar szobrász, nevezetesen Rubik Ernő zsenialitását dicséri. Az építészettel is foglalkozó professzor 1974-ben alkotta meg a kockát, ami ekkor még „bűvös kocka” néven futott. 1980-ban aztán a játékot feltalálója tiszteletére nevezték át. A Rubik-kocka a matematikusok és a logika iránt érdeklődők egyik kedvenc „játékává” vált, számos lehetséges kombinációja és egyszerű zsenialitása miatt. A kockát leggyorsabban kirakó rekordtartó jelenleg SeungBeom Cho, 4,59 másodperces teljesítménnyel, melyet az alábbi videón is megtekinthettek.

Hírdetés

A golyóstoll, amelyet lassan már száz éve nap mint nap használunk


Bíró László József magyar újságíró nélkül elképzelhető, hogy a golyóstoll soha nem jött volna létre. Bíró nem kifejezetten kedvelte a rendszeres újratöltést igénylő töltőtollakat, ezért az 1930-as években elkészítette a világ első golyóstollát, innentől pedig nem volt megállás. Az új íróeszköz sokkal tovább bírta újratöltés nélkül, ráadásul az ezzel írott szöveget nehezebb volt elkenni is.
 

Bíró László és a golyóstoll

Kép: Viktoria-R

Fő kép: Cultura

Hírdetés
Hírdetés

Így tölts el egy napot Szentendrén

Így tölts el egy napot Szentendrén

2018-07-15

Szentendre egy igazán csodálatos hely, ahol számtalan látnivaló vár minket. A következőkben bemutatjuk, hogy miket érdemes megnézned, ha Szentendrén jársz, és hogyan érdemes egy napot eltölteni itt!

Ezek Magyarország legnagyobb városai

Ezek Magyarország legnagyobb városai

2018-07-08

A Kárpát-medencét javarészt elfoglaló országunk Európa közepén fekszik, és összesen 93 030 négyzetkilométert foglal el a kontinensből és 19 megyére oszlik. Minden irányból több országgal is határos – szomszédjaink Románia, Szerbia, Szlovákia, Horvátország, Ausztria és Ukrajna is.

Ezek a dolgok nem hiányozhattak a balatoni nyaralásokon az 1970-es években!

Ezek a dolgok nem hiányozhattak a balatoni nyaralásokon az 1970-es években!

2018-07-05

Nyaralás az olcsó SZOT üdülők, a csíkos campingszékek és drága borjúcsülkök időszakában, utasellátóval és MK-27 magnóval. Nézzük, mik nem hiányozhattak a balatoni nyaralásokról annó!


2018-07-16 Európa egyik legmodernebb sportlétesítménye

Budapesten pár évvel ezelőtt megépült egész Európa legmodernebb sportlétesítménye, a Groupama Aréna. Most elmondjuk nektek, miért annyira különleges!

2018-07-01 Győr kincsei

Kicsiny országunk több tucat olyan várossal büszkélkedik, amit nem hogy a külföldi, de a hazai utazók is ritkán érintenek felfedező túráik során. Győr kétségtelen az ilyen települések közé sorolható.

2018-06-28 Magyar lány nyűgözte le az America's Got Talent zsűrijét

Egy magyar lány indult egy az America's Got Talent című műsorban, ahol négy igennek jutott tovább a következő fordulóba. A zsűrinek egyszerűen tátva maradt a szája a produkciójától!

2018-06-25 Ezek Európa legszebb parlamenti épületei

Habár az emberek ritkán kelnek útra azzal a céllal, hogy felfedezzék egy ország, vagy akár egy kontinens legjelentősebb politikai épületeit, Európa nem egy olyan építészeti remekművel büszkélkedhet, ami messze túlmutat egy egyszerű kormányközpontnál.

Titkok, melyeket eddig nem tudtál az Országházról!

Újabb és újabb dolgok derülnek ki az Országházról. Azt hihetnénk, hogy egy épület, mely már több mint 100 éve áll és tényleg minden nap...

Ilyen az, mikor utasszállítók repülnek a főváros fölött

Csodás és egyben hihetetlen felvételeket lehet találni a világhálón: hátborzongató az, mikor egy óriási utasszállító Budapest szívében a Duna...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.