Ezek nélkül a találmányok nélkül nehezen tudnánk elképzelni az életünket. Te mit gondolsz?

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Április 26. Csütörtök - Ervin
Hírdetés
 | Szerző: cs
címkék: Érdekességek, Magyar

5 fantasztikus találmány, amelyet Magyarországnak köszönhet a világ

Hírdetés
Hírdetés
Magyar találmányok

Még határainkon belül is meglepően kevesen tudják, hogy Magyarország milyen hasznos és/vagy érdekes találmányokkal látta már el a világot. Az elmúlt néhány évszázad tudományos illetve technológiai előrelépéseihez több magyar feltaláló is a nevét adta, közülük pedig nem egy Nobel-díjat is kapott munkájáért. 
Tisztelegjünk most az ő hagyatékuk előtt – íme 5 találmány, amelyet magyar elmék szültek.

 

Rubik Ernő Rubik-kockájával

Kép: Pinterest

 

A Rubik-kocka, amelyből világbajnokságot is tartanak


Mindenki megpróbált már kirakni egy összekevert Rubik-kockát. Sajnos kevesen tudják viszont, hogy ez a különlegesen egyedi játék egy magyar szobrász, nevezetesen Rubik Ernő zsenialitását dicséri. Az építészettel is foglalkozó professzor 1974-ben alkotta meg a kockát, ami ekkor még „bűvös kocka” néven futott. 1980-ban aztán a játékot feltalálója tiszteletére nevezték át. A Rubik-kocka a matematikusok és a logika iránt érdeklődők egyik kedvenc „játékává” vált, számos lehetséges kombinációja és egyszerű zsenialitása miatt. A kockát leggyorsabban kirakó rekordtartó jelenleg SeungBeom Cho, 4,59 másodperces teljesítménnyel, melyet az alábbi videón is megtekinthettek.

Hírdetés

A golyóstoll, amelyet lassan már száz éve nap mint nap használunk


Bíró László József magyar újságíró nélkül elképzelhető, hogy a golyóstoll soha nem jött volna létre. Bíró nem kifejezetten kedvelte a rendszeres újratöltést igénylő töltőtollakat, ezért az 1930-as években elkészítette a világ első golyóstollát, innentől pedig nem volt megállás. Az új íróeszköz sokkal tovább bírta újratöltés nélkül, ráadásul az ezzel írott szöveget nehezebb volt elkenni is.
 

Bíró László és a golyóstoll

Kép: Viktoria-R

Fő kép: Cultura

Hírdetés
Hírdetés

Budapesten turistaként

Budapesten turistaként

2018-04-21

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy minden évben külföldön töltse a szabadidejét. A jó hír az, hogy hazánkban is megannyi hely vár arra, hogy felfedezzük mindazt, amit kínál az érdeklődők számára. Példának okáért itt van mindjárt Budapest, országunk központja!

A kovászos uborka a magyar konyha egyik nagy csodája!

A kovászos uborka a magyar konyha egyik nagy csodája!

2018-04-21

A kovászos uborka az egyetlen savanyúság, ami mind fölött áll. De ismered a titkos tulajdonságait is? A kovászos uborka sokféleképpen tesz jót az emberi szervezetnek, emellett azonban meglepő hatással lehet a lelkiállapotra is.

A magyar népviseletről röviden

A magyar népviseletről röviden

2018-04-24

A magyarok népviseletének történelme és öltözködésünk hagyományai évszázadokra nyúlnak vissza. A Kárpát-medencében való letelepedésünk óta az ország különböző részein több népcsoport is kialakult, melyek a mai napig jellegzetes stíluselemeket használnak fel művészeti alkotásaikban, beleértve persze a ruházatot is.


2018-04-23 Hihetetlen méretekkel rendelkező darazsak jelentek meg Magyarországon!

Óriási méretekkel rendelkező darazsak bukkantak fel Magyarországon, mostani cikkünkben bemutatjuk nektek a legnagyobb darazsakat a világon. Ismerd meg te is ezeket a hatalmas rovarokat.

2018-04-25 A székelykapu

Mostani cikkünkben a nem mindennapi szépséggel rendelkező székelykapukat mutatjuk be nektek, ismerjétek meg ti is ezeket a valóban mesés műremekeket!

2018-04-25 Pünkösdi programok 2018

Pünkösdi programok országszerte – A legjobb pünkösdi programokat hoztuk el, vegyetek részt ti is Magyarország legjobb pünkösdi programjain, nézzétek meg, melyek a legjobb pünkösdi programok Magyarországon! Pünkösdi programok Magyarországon.

2018-04-20 Budapesten járt a világhírű szakács, Jamie Oliver

Mindenki nagy kedvence, a kertben főzicskéző szuperséf, Jamie Oliver a héten először látogatott el Budapestre, hogy részt vegyen új étterme megnyitóján a Budai várban. A Zsidai Grouppal közösen vitt éttermek száma egyel nőtt, és végre a brit sztárséf is el tudott látogatni Budapestre. A sajtótájékoztatón sok mindent megtudtunk róla és ételeiről is.

Pünkösdi programok 2018

Szeretnénk egy kis segítséget nyújtani mindenki számára, ezért most elhoztuk a legjobb pünkösdi programokat! Töltsétek az ünnepet ti is vidáman,...

A világ legszebb kávéházai - köztük egy magyar is!

Miután az európai kávéházak a kortárs művészek közkedvelt találkozóhelyeivé váltak a XIX. és XX. században, igazi kulturális intézményekké...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.