Ezek nélkül a találmányok nélkül nehezen tudnánk elképzelni az életünket. Te mit gondolsz?

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Január 21. - Ágnes
Hírdetés
 | Szerző: cs
címkék: Érdekességek, Magyar

5 fantasztikus találmány, amelyet Magyarországnak köszönhet a világ

Hírdetés
Hírdetés
Magyar találmányok

Még határainkon belül is meglepően kevesen tudják, hogy Magyarország milyen hasznos és/vagy érdekes találmányokkal látta már el a világot. Az elmúlt néhány évszázad tudományos illetve technológiai előrelépéseihez több magyar feltaláló is a nevét adta, közülük pedig nem egy Nobel-díjat is kapott munkájáért. 
Tisztelegjünk most az ő hagyatékuk előtt – íme 5 találmány, amelyet magyar elmék szültek.

 

Rubik Ernő Rubik-kockájával

Kép: Pinterest

 

A Rubik-kocka, amelyből világbajnokságot is tartanak


Mindenki megpróbált már kirakni egy összekevert Rubik-kockát. Sajnos kevesen tudják viszont, hogy ez a különlegesen egyedi játék egy magyar szobrász, nevezetesen Rubik Ernő zsenialitását dicséri. Az építészettel is foglalkozó professzor 1974-ben alkotta meg a kockát, ami ekkor még „bűvös kocka” néven futott. 1980-ban aztán a játékot feltalálója tiszteletére nevezték át. A Rubik-kocka a matematikusok és a logika iránt érdeklődők egyik kedvenc „játékává” vált, számos lehetséges kombinációja és egyszerű zsenialitása miatt. A kockát leggyorsabban kirakó rekordtartó jelenleg SeungBeom Cho, 4,59 másodperces teljesítménnyel, melyet az alábbi videón is megtekinthettek.

Hírdetés

A golyóstoll, amelyet lassan már száz éve nap mint nap használunk


Bíró László József magyar újságíró nélkül elképzelhető, hogy a golyóstoll soha nem jött volna létre. Bíró nem kifejezetten kedvelte a rendszeres újratöltést igénylő töltőtollakat, ezért az 1930-as években elkészítette a világ első golyóstollát, innentől pedig nem volt megállás. Az új íróeszköz sokkal tovább bírta újratöltés nélkül, ráadásul az ezzel írott szöveget nehezebb volt elkenni is.
 

Bíró László és a golyóstoll

Kép: Viktoria-R

Fő kép: Cultura

Hírdetés
Hírdetés

Kilátót építettek buszmegálló helyett Nyugotszenterzsébeten!

Kilátót építettek buszmegálló helyett Nyugotszenterzsébeten!

2018-01-13

Nem kaptak pályázati pénzt buszmegálló építésére, ezért valami egészen mást találtak ki, építettek egy kilátót, ami buszmegállóként is üzemel! Nagyon leleményes nép a magyar, le a kalappal!

Disznósajt készítése házilag

Disznósajt készítése házilag

2018-01-18

Disznósajt készítése, disznósajt recept, megmutatjuk, hogyan készül a tökéletes disznósajt! Készíts te is saját kezűleg isteni finom disznósajtot! A magyarok egyik tradicionális étele a disznósajt, a sokak által kedvelt disznósajt receptjét tudhatod meg!

Megdöbbentő sorok – Egy külföldi nő szemével ilyenek a magyar férfiak!

Megdöbbentő sorok – Egy külföldi nő szemével ilyenek a magyar férfiak!

2018-01-03

Egy Amerikában élő nő mondja el, miért lett teljesen elege a magyar férfiakból, a cikkből kiderül, miben másak a külföldi férfiak, elgondolkodtató sorok!


2018-01-02 Házai miatt járnak csodájára a magyar falunak a világ minden pontjáról!

A magyar falucska furcsa házai már messze földön híresek, a világ számos pontjáról érkeznek ide látogatók, most megtudhatjátok ti is, hogy miért!

2017-12-28 5 fantasztikus találmány, amelyet Magyarországnak köszönhet a világ

Bámulatos találmányok, amelyek nélkül nehéz lenne elképzelni életünket. Hihetetlen találmányok, melyeket magyar elmék szültek. Legyünk büszkék feltalálóinkra! Te mindegyikőjükről hallottál már?

2017-12-23 Kossuth és Széchenyi – a magyar történelem egyik legfontosabb viszálya

A magyar történelemben számtalan olyan alakot találhatunk, akiknek tetteire mindig emlékezni fogunk. Mostani cikkünkben Kossuth Lajos és Széchenyi István viszályát mutatjuk be nektek, ami a magyar történelem egyik legfontosabb szála volt!

2017-12-21 10 érdekesség a Mátyás-templomról, amelyet mindenkinek illik tudni

Tény és való, a Mátyás-templom Magyarország egyik legelbűvölőbb épülete, amelynek méltán jár csodájára a világ. Azt mindenki tudja, hogy a Budai Várban található, de ezen kívül mit lehet még róla tudni? Most tíz olyan érdekességet osztok meg veletek, amel

Öt csodálatos magyar falut, amit ismerned kell!

Nem szükséges ahhoz külföldre utaznunk, hogy csodákat láthassunk, ugyanis Magyarország is tele van szebbnél szebb helyekkel! Most öt olyan falut...

Készíts istenien finom farsangi fánkot

A fánk egy tradicionális magyar étel, amit szinte mindenki szeret. Farsang idején a legtöbb asztalon megtalálható, nem is véletlen ez, hiszen...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.