hirdetes

Így ne viseld a maszkot: 5 tipikus maszkviselési hiba

VN

Eljött a nap, amikor Budapesten is elrendelték a maszkok kötelező használatát a tömegközlekedésen, valamint a különböző még nyitva tartó üzletekben: április 27-től a budapesti piacokon, kereskedelmi egységekben és a BKK járművein kötelező a maszkviselés. Bár számomra már egy jó ideje alapdarab, valamint sokan mások is eddig is előszeretettel használták. Viszont még mindig nem tudjuk megfelelően viselni, ha nem megfelelően hordjuk akkor pedig könnyen hatástalanná, feleslegessé, sőt akár veszélyessé is válhat. Mutatjuk hogyan ne viseljétek a maszkot, mik a leggyakoribb maszkviselési hibák, amiket gyakran elkövetünk!

Így ne viseld a maszkot a koronavírus járvány idején

Csak a szájat takarja amaszk

Maszkot viselni se nem divatos, se nem kényelmes, de mindenképpen szükséges! Legyen bármilyen speciálisan légáteresztő is egy maszk, még akkor is nehezebb benne lélegezni, mintha nem lenne, ez főleg hosszútávon lehet zavaró. Ha csak beszaladunk a boltba 5 percre akkor még tűrhető, de ha egy órát kell ülni benne a buszon, akkor nagyon kényelmetlen lehet. De semmi értelme sincsen lehúzni az orrunkról a maszkot, hogy az orrunkon át könnyebben lélegezzünk. A járványügyi szakemberek figyelmeztetnek mindenkit ezzel kapcsolatban: „Általában az orrunkon keresztül lélegzünk. Innen könnyen kikövetkeztethető, hogy ugyanúgy belélegezzük a levegőben lebegő részecskéket, mintha nem lenne semmi az arcunk előtt. Ha mi vagyunk fertőzöttek, egy tüsszentéssel vírusok ezreit szórjuk szét magunk körül.” A maszk akkor hatásos, ha takarja az orrunkat, és a szánkat is!

Csak az orr hegyét takarja a maszk

Tehát takarja az orrot, ezt megbeszéltük, de az sem mindegy, hogy hogyan, és mennyire. A szakemberek felhívják a figyelmünket, hogy „ha csupán az orrunk hegyét fedi a maszk, egy nagy lyukat hagyunk a maszk felső részénél, ahol beáramlik a levegő, így ott nem a maszkon átszűrve érkezik az orrunkhoz” !

hirdetes

Túl laza a maszk

Mindenki maszkot gyárt, mindenhol különböző maszkot árulnak, mindent maszknak használunk, hiszen jelenleg nincs jobb megoldás, megfelelő maszkokból híján vagyunk. Sok minden alkalmas lehet maszk gyanánt, ha megfelelően fed, tehát nem túl laza. Míg az FFP2-es vagy 3-as maszkok helyes felhelyezés mellett szorosan illeszkednek az archoz. A sebészi maszkokat, valamint a textilmaszkokat hajlamosak vagyunk sokszor túl lazán megkötni, mivel így kényelmesebbe lehetnek, ellenben nem olyan hatékonyak. Hallgassuk meg a hozzáértők tanácsait: „Fontos, hogy ne legyen kényelmetlen a maszk, ám a biztonság előrébb való, illeszkedjen szorosan az archoz, hogy valóban a maszkon keresztül lélegezzünk, ne mellette vagy fölötte”!

Levesszük, és összefogdossuk a maszkot

Szigorúan ügyelni kell a maszk tisztaságára is, arra, hogy ne fogdossuk össze a belsejét miközben ezt azt megfogtunk. Éppen ezért nem ajánlott levenni és újra felhelyezni, nyakunkba akasztani, homlokunkra tolni, mert így potenciálisan koronavírussal fertőződhet meg, és ennek során pedig saját magunkat betegítjük meg. „Ha a maszk belseje érintkezik más testtájakkal – nyakunkba akasztjuk például, homlokunkra, állunkra toljuk, megfogjuk –, majd visszahelyezzük az orrunk, szánk elé, megfertőzhetjük saját magunkat. Ha egyszer felraktuk a maszkot, csak otthon vegyük le ismét.”- figyelmeztetnek a szakemberek. Felhelyezés előtt pedig mindenképpen mossunk alaposan kezet, még akkor is, ha ez otthon történik meg, valamint ügyeljünk rá, hogy ne érintsük meg a maszk arcunk elé eső részét, csupán a fülre való akasztót vagy kötőt fogjuk meg! Levételkor is ugyanez a procedúra.

hirdetes

Nem megfelelő tisztítás

És a levétellel el is érkeztünk a mosás részhez. Egy maszkot csak egyszer használunk mosás nélkül! A textilmaszkokat még biztonságosabbá teszi, ha magas hőfokú mosás után magas hőfokon ki is vasaljuk!
 

Ebben a cikkben bemutatjuk melyik maszk mire jó, ebben pedig, hogy hogyan tudsz te is könnyedén varrógép nélkül házilag maszkot készítnei!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Drégely vára

Drégely vára: a Börzsöny északi részén, Drégelypalánk és Nagyoroszi községektől... Tovább

Pálvölgyi Barlang

Pálvölgyi Barlang A Pál-völgyi-barlangrendszer Magyarország leghosszabb barlangja. Fokozottan... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!