hirdetes

A 6 legfinomabb muffin receptje

Puskás Rékka

Azok közé tartozom, akik szeretnek nem csak nassolni, hanem sütni is. Muffint sütni ráadásul az egyik legkönnyebb, tálalni is egyszerű, mégis nagyon guszta. Ezeknél a muffinoknál néha úgy tűnhet, hogy nagyon sok hozzávalóból állnak, és macerás elkészíteni, de a legtöbb esetben ez csak a látszat. Elkészíteni pedig egyiket sem lehetetlen, és megérik a fáradságot! Mindegyik más-más ízvilágot használ fel, úgyhogy biztosan mindenki talál neki valót, ráadásul mindegyiket ki is próbáltam, úgyhogy elsőkézből van az információm: mind nagyon finom!

Szereted a muffinokat?

1. Almás-diós muffin

Hozzávalók:

•    10 dkg dió    

•    10 dkg vaj

•    5 dkg cukor

•    10 dkg barna cukor

•    20 dkg finomliszt

•    2 kávéskanál sütőpor

•    ½ kávéskanál szódabikarbóna

•    1 kávéskanál őrölt fahéj

•    1 citrom

•    25 dkg alma

•    1,5 dl tej

•    10 dkg natúr joghurt

•    1 tojás

A sütőt 200°C-ra előmelegítjük (gázsütőn 6-os fokozat), a muffinsütőt pedig kibéleljük papírkaszlikkal. Egy száraz serpenyőben kevergetve megpirítjuk a diót. Amíg kihűl, megolvasztjuk a vajat, amíg nem folyik. Ezután a diót egy evőkanál cukorral (mindegy, hogy melyikkel), nem túl finomra daráljuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, az őrült fahéjjal és a dió-őrleménnyel, aztán hozzáreszeljük a citrom héját. Az almákat nagylyukú reszelőn lereszeljük, és kevés citromlével meghintjük. Ezután a tejet, a joghurtot, a maradék cukrokat, a tojást és a folyékony vajat kézi habverővel egy kancsóban összekeverjük. Ezt követően összeállítjuk a tésztát: a lisztes keverékhez hozzádolgozzuk a „nedves” hozzávalókat, majd az almareszeléket is elkeverjük benne fakanállal. A kész tésztát elosztjuk a muffinsütő mélyedéseiben és 20-25 perc alatt készre sütjük őket.

hirdetes

Jó étvágyat!

2.  Fahéjas muffin

Hozzávalók:

A tésztához:

•    12,5 dkg vaj

•    20 dkg finomliszt

•    10 dkg zabpehely

•    2 csapott evőkanál étkezési keményítő

•    1 evőkanálsütőpor

hirdetes

•    2 kávéskanál őrölt fahéj

•    1 csipet só

•    15 dkg cukor

•    2 tojás

•    2 dl tej

A tetejére:

•    2,5 dkg dió

•    2,5dkg zabpehely

•    2,5 dkg finomliszt

•    2 evőkanál barna cukor

•    2,5 dkg puha vaj

A kenéshez:

•    1 evőkanál tej

•    1 evőkanál olaj

A mázhoz:

•    2 evőkanál forró víz

•    1 teáskanál őrölt fahéj

•    20 dkg porcukor

A sütőt 175°C-ra előmelegítjük (gázsütőn 4-es fokozat), a muffinsütőt pedig kibéleljük a papírkapszlikkal. A muffin tetejére szánt diót durván megőröljük, a 2,5 dkg zabpelyhet hasonlóan, majd a diót, zabpelyhet, a lisztet és a barna cukrot a puha vajjal összekeverjük, összegyúrjuk, majd szétmorzsoljuk, aztán félretesszük. A tésztához megolvasztjuk a vajat és kihűtjük. A lisztet összekeverjük a zabpehellyel, az étkezési keményítővel, a sütőporral, az őrült fahéjjal, a sóval és a cukorral. Egy másik edényben kézi habverővel összekeverjük a tojásokat, a tejet és a kihűlt olvasztott vajat, majd ezt a keveréket hozzádolgozzuk fakanállal a lisztes keverékhez. A tésztát egyenlően elosztjuk a muffinsütőben, mindegyiket megkenjük a tej-olaj villával összehabart keverékével, utána pedig elosztjuk rajtuk a diós-zabpelyhes morzsát, amit kicsit bele is kell nyomkodni a masszába, hogy jól beleragadjon, majd mehetnek a sütőbe, 20-25 perc alatt készre sülnek. Amíg a sütőben vannak, elkészítjük a fahéjas mázat; a forró vizet, a fahéjat és a porcukrot ehhez simára keverjük. A megsült muffinok tetejére ebből csurgatunk, de tálalás előtt még meg kell várni, hogy rádermedjen a sütikre.

Jó étvágyat!

Még nincs vége, a következő oldalon további muffin-receptek várnak, a cikk végén pedig arról szavazhatsz, neked melyik recept tetszik leginkább!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű magyar vizsla: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. A drótszőrű magyar... Tovább

Mátyás király

Mátyás király: Az egyik legnagyobb, legismertebb, legkeményebb kezű magyar királyként ismert.... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Gasztronómia Magyar Magyarország