hirdetes

A legmenőbb retró társasjátékok, amikkel még ma is bármikor játszanánk

vd

Ki ne emlékezne a régi szép időkre, amikor a nyári szünetben, a hétvégén vagy az ünnepeknél leültek a barátok, vagy a családtagok és együtt társasoztak. Mindig hatalmas viták kerekedtek belőle, vagy egyszerűen jól múlatott a család, de a legtöbben szép emlékeket őrzünk a régi társasokról. Elhoztuk, a legmenőbb retró társasjátékokat, amikkel tuti, hogy te is játszottál régen.

Itt a legmenőbb retró társasjátékok listája

A társasjátékok hatalma nem veszett el az idők folyamán. Volt ugyan egy időszak, amikor lappangott a piac, de mára ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Kifejezetten erre specializálódott, úgy nevezett ’Board Game’ klubbok is nyíltak az elmúlt időkben, ami lényegében egy romkocsmai környezetbe épített társasjáték kávézó. Kérhetsz magadnak teát, kávét, sört és közben 1000 társasjáték közül választhatsz, melyek játékszabályát el is magyarázzák neked, ha kéred.


Egyre nagyobb piaca van ismét a társasjátékoknak. Egyre újabb és ráadásul egyre igényesebb és szebb csomagot vehetünk a kezünkbe – természetesen egyre ’szebb’ összegekért – de mindenképpen megéri, hiszen fantasztikus élményeket tud okozni, amikor összeülünk egy jó kis társaspartira. Na de lássuk azokat, melyek gyerekkorunkból magukkal hozták, a mai nagy kedvünket ehhez.

Gazdálkodj okosan!


Az egyik legrégebbi és talán legáltalánosabb társasjáték, amely nem hiányozhatott egyik háztartás társasjáték gyűjteményéből sem. A játék 1966-ban készült és elsősorban a külföldi Monopoly játék hiánya miatti űrt hivatott betölteni. Volt még egy kezdeményezés az adaptációra, nevezetesen a Capitaly nevű játék, de ezt 1952-ben „imperialista” szemlélete miatt betiltották. A játék ugyan több szempontból is eltért a Monopoly-tól, de hasonló tematikára lett felépítve.

hirdetes

A szerencsének is sokkal nagyobb szerepe van a játékban, mint a stratégiának, hiszen míg a Monopoly-ban úgy nyerhetünk, hogy az ellenfeleket nehéz helyzetbe hozzuk, addig a Gazdálkodj okosan!-ban az egyes játékosok előrehaladása nem befolyásolják a másikét. Elsősorban nevelő funkcióval van ellátva, hiszen olyan mezők lettek elhelyezve a táblán, mint pl.: „Zárd el a csapot!”, „Ne szemetelj!”, „Ne dohányozz!”, valamint a testedzés és a könyvtárba járás népszerűsítése is helyet kapott rajta. Voltak ugyan benne életszerűtlen példák is, mint például a bérelhető berendezési tárgyak, vagy a biztosítások díjainak egyszeri megfizetési, így a játék lényegében rácáfolt saját nevére, hiszen nem igazán tanította meg az okos pénzgazdálkodást. A rendszerváltásig a játékból közel 1 millió példány kelt el. A rendszerváltás után új köntöst kapott, kapott egy-két kiegészítés, valamint elkészült belőle egy online változat is, ahol single- (egy élő játékos, algoritmus vezérelte karakterek ellen)  és multiplayer (több online felhasználó valós idejű játszmája) verzióban is játszhatunk a játékkal.

hirdetes

Libajáték


Emlékszem, hogy gyerekkoromban, amikor először ültem le vele játszani, már akkor is ütött kopott volt a tábla, hiszen nem elsőgenerációs kincs volt. Borzasztó egyszerűségével lehengerlő volt rengeteg embernek és a mai napig emlékszem a kis kék korongokra, amiket gyűjtögetni kellett benne. A Libajátékot először az 1500-as években játszották Franciaországban és viszonylag gyorsan elterjedt Európa más országaiban is.

Alapja, hogy egy dobokockával dobunk, haladunk előre, közben minden féle veszély és szerencse leselkedik libáinkra, és az nyer, aki először eléi a 81-es mezőt. (azt mondjuk nem tudom miért pont 81 de ez most mindegy is). A játékkal akár 6-an is játszathattak egyszerre, persze csak akkor, ha még meg volt hozzá az összes bábú, amikor a kezünkbe került. A játékot a mai napig híres Piatnik cég gyártotta és gyártja a mai napig is, így akár gyerekinknek is beszerezhetünk egyet a retró hangulat kedvéért.
 

Nézd meg a többi retró társasjátékot is, amire tuti, hogy emlékezni fogsz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Harry Houduni

Harry Houduni: Harry Houdini Weisz Erik  néven született 1874-ben, Budapesten. A világ egyik... Tovább

Budai Vár

Budai Vár: Budapest büszkesége, jelképe. A Budai Várnegyed Budapest I. kerületének egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!