hirdetes

A legmenőbb retró társasjátékok, amikkel még ma is bármikor játszanánk

vd
Itt a legmenőbb retró társasjátékok listája

Folytassuk a listát a legjobb retró társasokról! Személyes kedvencek érkeznek!

Erdei iskola


Az egyik személyes kedvencem volt ez a társasjáték. Nem tudom, hogy azért, mert borzasztó sokat játszottunk vele otthon gyerekkoromban, vagy azért, mert az elveszett játékszabály leírás miatt az édesapám talált ki hozzá anno nekünk úgy szabályokat.

A Libajátékhoz hasonlóan ez is egy pofon egyszerű elven működő lépegetős társas. Elsősorban ennek is nevelő céljai voltak, hiszen a kézmosás fontossága, a pontosság, az iskolába járásért mind jutalomban részesült a játékos, míg a késésért és a lógásért pedig büntetés járt. 

Mesék titka

Gyerekkorunk nagy ’fantasy’ társasjátéka volt, mely a memóriára helyezte a hangsúlyt. Olyan szereplőkkel találkozhattunk benne, mint a csizmás kandúr, csipkerózsika, a hét törpe vagy a vasorrú banya. A játéknak kifejezett koncepciója volt, vagyis a gonosz sárkány foglyul ejti az összes meseszereplőt, akiket a mi feladtunk volt kiszabadítani. Tündérfalva főteréről kiindulva keresztül kellett verekednünk magunkat a Meseerdőn, hogy a várba eljutva kiszabadítsuk őket. Az út mentén különböző ládákban elrejtett szimbólumokat alaposan az eszünkbe kellett vésnünk, hiszen a várba érve mindegyik mesehőst a hozzáillő szimbólum felfordításával szabadíthattuk csak ki. A játék végén az nyert, akinek a legtöbb mesehőst sikerült kiszabadítani.

hirdetes


Természetesen a ’80-as évek  Novoplast eme remekműve sem volt egy eredeti ötlet, de az alap ötlet ’rablása’ egyáltalán nem ritkaság a társasjátékok világában. A Mesék titkai a híres Ravensburger Elvarázsolt Erdejének (Enchanted Forest) szocialista koppintása, ám élvezeti értékéből ez egyáltalán nem vont le. Sőt a tábla illusztrációja még a mai napig megállná a helyét bármelyik mesekönyvben is akár.

hirdetes

Hugo Hami


A ’90-es években végig söpört a Hugo Hami láz a világon. Sajnos viszonylag kevés emberrel találkoztam, akivel megoszthattam volna hatalmas lelkesedésemet, eme csodálatos játék iránt – annyira egyszerű volt játszani, hogy már attól is jó volt – de a Hugo Hami olyan játékká nőtte ki magát a ’90-es években, hogy krokodilos változatát még ma is láthatjuk a játékboltok polcain.

Az ötlet pofon egyszerű: 4 személyes játék, ahol 4 színes vízilóval kell minél több golyócskát elkapni a szájuk nyitogatásának segítségével. Az nyer, aki a legtöbb golyót tudja lenyelni. Egyszerű, mint a faék, de borzasztó izgalmas.
 

Folytasd tovább cikkünket és még izgalmasab retró társasjátékokat mutatunk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A törkölypálinka

A törkölypálinka: Hungarikum. A törkölypálinka kizárólag Magyarországon termett szőlő... Tovább

Ljubljana

Ljubljana:1991. június 25. óta a Szlovén Köztársaság fővárosa, egyben az azonos nevű... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!