hirdetes

Az amerikai atomkupola sokkal veszélyesebb, mint a csernobili, mégis kevesebben tudnak róla

Bohács Ádám
Nagyon veszélyes az amerikai atomkupola

Az Egyesült Államok a mai napig nem térítette meg teljesen a károkat, ami a helyi lakosok otthonát érte. Ez az összeg durván 244 millió dollár lenne, amit még az 1988-ban megalapított Nuclear Claims Tribunal állapított meg, amelyet azért hoztak létre, hogy ítélkezzen a kísérletek által okozott egészségügyi hatások kompenzációjáról.

A kísérletek ősi hagyományokra épülő megélhetéseket tettek lehetetlenné: az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma (Department of Energy) a fertőzésre hivatkozva betiltotta a halak és a szárított kókuszbél exportálását a környékről. A korallzátony népessége manapság az Egyesült Államok által biztosított és minimális összegű alapítványi vagyonból gazdálkodik, ami fejenként 100 dollárra (nem egészen 29 ezer forintra) jön ki, állítják a helyiek.

hirdetes

Sok helyi komoly tartozásokat szedett össze, és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által szervezett élelmiszer-segélyprogramja miatt van csupán mit enniük, ami lisztet, és különféle konzervet biztosít a rászorulóknak. A több száz éves tradíció eltörlésének árát szintén a helyiek fizették meg, méghozzá az egészségükkel is: elterjedté vált a cukorbetegség, és az éhezés is gyakori a környéken. Azok, akiknek pénztárcája megengedte, kihasználták a megállapodás nyújtotta lehetőséget Visa-mentes utazási lehetőséget és Hawaii-ra költöztek.

hirdetes

„Enewetaknak nincs pénze. Hogy kereshetnének pénzt az emberek?” - kérdezte Rosemary Amitok, aki férjével él együtt a korallzátony legnagyobb szigetén. A páros lényegében fémhulladék-gyűjtögetésből él, amit Runitról és a közeli szigetekről gyűjtenek össze. Van, hogy heteket töltenek egy helyben összeeszkábált sátorban, míg Hemy, Rosemary férje éjt nappallá téve ás a homokban az amerikaiak által hátrahagyott kábelek és más fémhulladék után kutatva.

Csak idő kérdése volt, hogy a térségben történtek a környező területeken és országokban is érezhetővé váljanak. Egy 2014-es kutatás szerint a nukleáris kísérletekből visszamaradt izotópokat találtak a kínai Kuangtung tartományban, a Pearl-folyó torkolatában, több, mint 5200 kilométerre a korallzátornytól.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Balaton

A Balaton a magyarok kedvenc üdülőhelye nyaranta, a magyar tengernek is szokás... Tovább

Bejgli

Bejgli: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. A bejgli magyar nevén mákos vagy diós... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek