hirdetes

Az amerikai atomkupola sokkal veszélyesebb, mint a csernobili, mégis kevesebben tudnak róla

Bohács Ádám
Nagyon veszélyes az amerikai atomkupola

„Ezek az emberek erősen fertőzött helyeken áskálódnak és lélegeznek be mindenféle dolgokat. Ez akár az úszás lehetséges egészségügyi hatásainak százezerszeresét is jelentheti” – mondta Ken Buessler, a Woods Hole Oceanographic Institution egyik rangidős tudósa, aki 2015-ben üledékmintákat gyűjtött a Runit-sziget melletti lagúnában.

2012-ben az akkori amerikai elnök, Barack Obama aláírt egy jogszabályt, miszerint az Energiaügyi Minisztérium köteles ellenőrizni a talajvizet a dóm alatt, illetve vizuálisan is fel kell mérnie a szerkezet állapotát, és ezekről jelentéseket is kell készíteniük, amikben összefoglalják, hogy a dóm veszélyezteti-e a helyiek egészségét. Az Egyesült Államok Marshall-szigeteki nagykövete, Thomas Armbruster szerint az USA, az Energiaügyi Minisztérium és a szigetek kormánya közötti egyik 2015-ös találkozó volt „az egyik legjobb valaha”.

hirdetes

A miniszter azonban egészen másképp emlékszik vissza a kérdéses esetre. Tony De Brum a Likiep-korallzátony lakója volt, amikor kilenc éves korában egy vakító villanásra lett figyelmes, amelyet egy mennydörgésszerű robaj követett, a Castle Bravo feletti ég pedig vérvörössé változott – ekkor robbantotta fel az Amerikai Egyesült Államok a világ legerősebb hidrogénbombáját a Bikini-korallzátonyon, 1954 március 1-én.

hirdetes

A férfi azóta a Marshall-szigetek külügyi minisztere, és a környező apró szigetek nemzetközi hangjává vált, többek között az éghajlattal és az atomfegyverkezéssel kapcsolatos ügyekben. De Brum jelenleg egy nagyon merész jogi csatát folytat a világ nukleáris nagyhatalmai ellen, méghozzá a Nemzetközi Bíróságon. Az Amerikai Egyesült Államok soha nem kért hivatalosan bocsánatot a Marshall-szigetektől, amiért lényegében nukleáris kísérleti területté változtatta őket, ezzel pedig veszélybe sodorta az egész környéket, bízunk abban, hogy ez nem fog óriási mértékű katasztrófához vezetni…

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mátyás templom

Mátyás templom: A budavári Nagyboldogasszony-templom, ismertebb nevén Mátyás-templom, Budapest... Tovább

Ilcsi szépítő füvek

Ilcsi szépítő füvek natúrkozmetikai termékek:  2013 óta hungarikumnbak számít. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek