notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Csendes-óceán radioaktív kupolája

hirdetes

Az amerikai atomkupola sokkal veszélyesebb, mint a csernobili, mégis kevesebben tudnak róla

Bohács Ádám
Nagyon veszélyes az amerikai atomkupola

A helyiek közül sokan attól félnek, hogy a dóm egy nap beszakad, és a radioaktív hulladék tovább terjed majd. Ahogy a katasztrofális események egyre gyakoribbá válnak, több tanulmány is felhívta az emberek figyelmét arra, hogy a tájfunok súlyosan megrongálhatják a betondóm paneljeit, vagy eláraszthatják a szigetet. A Lawrence Livermore National Laboratory 2013-ban az USA Energiaügyi Minisztériuma felhívására összeállított egy jelentést, amelyből kiderült, hogy a radioaktív anyagok már akkor szivárogtak a kupola alól, azonban kevés hangsúly került a környezeti hatásokra vagy egészségügyi veszélyekre.

„A kupola alatti hulladék korlátozva van. Nem igazán kell aggódni azért, hogy a Runit-dóm veszélyeztetné a helyieket” – mondta Terry Hamilton, a Marshall-szigetekre kirendelt kutatóprogram igazgatója. Hamilton szerint a betonban keletkezett repedések csupán a hosszútávú száradás és összehúzódás eredményei, de hozzátette azt is, hogy az Energiaügyi Minisztérium már tervezi a külsőleges karbantartást, hogy visszanyerjék a nyilvánosság bizalmát.

hirdetes

Az Energiaügyi minisztérium szerint az Enewetak alkalmas az emberi lakhatásra, és állításuk szerint megfigyelés alatt tartják a helyi lakosokat, a talajvizet, a takarmánynövényeket, és a tengeri élővilágot a radioaktivitás jelei után kutatva. Külön vizsgálják azokat is, akikkel kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy fémhulladék után kutattak.

hirdetes

Habár Enewetakról nem lehet halat vagy szárított kókuszhúst exportálni, Hamilton azt állítja, hogy a termények megfelelnének a nemzetközi biztonsági előírásoknak. A helyiek azonban panaszkodnak, hogy az alapvető információkat – például saját plutónium-vizsgálataik eredményei – a szervek visszatartanak tőlük. Független tudósok szerint a Runit-szigetek fémhulladékai után kutató kincsvadászok komoly veszélyben vannak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
77 725
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 001 757

Szótár

Romkocsma

Romkocsma: igazi hungarikum, melyért rengeteg turista rajong. A 2000-es évek elején kezdődött... Tovább

Pálvölgyi – Mátyás-hegyi-barlangrendszer

Pálvölgyi – Mátyás-hegyi-barlangrendszer: Csodás barlangjaink egyik, melyre joggal... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek