hirdetes

Angol futball idén

Pi

Egyik nap beszélgetve egy ismerőssel arról tanakodtunk, hogy nem unalmas-e mindig ugyan azokat a csapatokat nézni különböző bajnokságokban. Ugyan azok a meccsek, a rangadók, a dobogóért harcolók, a többi meg unalmas. Hatalmas általánosítás, hiszen az életben semmi nem működik ilyen egyszerűen. A Premier League idei szezonja sem ilyen egyszerű. Mutatjuk miért!

Angol bajnoki körkép

Nézzünk rá a Premier League tabellájára és mivel találjuk magunkat szemben? Első a Manchester City, mögötte jön a városi rivális az United, a dobogón van még a tavalyi bajnok Liverpool, majd a Leicester City.

A bevezetőben azt írtuk, hogy a futball, a sport körforgása nem lehet unalmas, hiába vannak a tabella első felében rendre ugyan azok a csapatok. Ezt a folyamatot azonban nem lehet rövid távon (3-5 év nézni), hiszen a körforgás sem áll meg ennyi idő alatt, ahogyan a divatban is  rendre  visszatérnek régen elfeledett irányzatok. A sportban is visszajönnek régi bajnokok és dőlnek meg régen megdönthetetlennek hitt tézisek.
Pár példa: A Bundesliga I-ből egyetlen soha ki nem eső csapata, a Hamburg kettő éve a Bundesliga másodosztályában senyved.  Ahogy nem lehet mindig a Real Madrid vagy a Barcelona a spanyol bajnok, úgy nem nyerheti meg minden meccsét a teniszben Novak Djokovic, vagy az amerikai futballban a New England Patriots, illetve –magyar példát is megemlítve- valószínű, hogy előbb vagy utóbb (most úgy néz ki, hogy utóbb) az Újpest is fog NB1-et nyerni, 1998 óta újra. A múltban sikeres sportolókat és csapatokat a történelmük teszik sikeressé, az tette őket bajnokká. Nem számít mi van ma, hiszen a szellemiségükből fakadóan velük mindig számolni kell.

hirdetes

Kanyarodjunk most vissza a Premier Leauge-re. Ha példának okáért valaki azt mondja 10-15 éve, hogy a manchesteri csapatok vezetik a bajnokságot, akkor kinevetik. Na, nem az United miatt, hanem, mert a City újkori gazdagsága ellenére sem volt megszokott, hogy az angol iparváros világoskék felének csapata vezesse a tabellát. Guardiola csapata minden valószínűség szerint meg is fogja szerezni a trófeát az idény végén, mert kiegyensúlyozott, kevés gólt kap, magyarán megbízható. És nem utolsó sorban, vesztett pontok tekintetében legalább hat ponttal előrébb jár, mint az üldözői.

hirdetes


Azok az üldözők, melyek legjobbja –jelenleg- a Manchester United. Ole Gunnar Solskjaer csapata nem fut rossz idényt összességében. A BL-ből ugyan kiestek, azonban a bajnokságban sok-sok 1 gólos győzelem miatt a második helyen állnak. A legendás Ferguson-i időktől ugyan minden tekintetben messze vannak (és ha megnyernék a PL-t, ez akkor is igaz lenne), de most már látható valamiféle fejlődés a klubbon.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szemlő-hegyi-barlang

Szemlő-hegyi-barlang: A Szépvölgy és a Rózsadomb alatt rejtőző nagy fővárosi... Tovább

Sebestyén Márta

Sebestyén Márta: 1957-ben született Budapesten Sebestyén Márta, aki hazánk legismertebb... Tovább

Tovább a lexikonra
Sport