notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Balatoni tervek, amik nem valósultak meg

hirdetes

Betonalagutat terveztek a Balaton alá Szántód és Tihany között

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Jelenleg ugyebár komppal lehet közlekedni Szántód és Tihany között, de milyen lenne, ha ez a komp megszűnne, és egy betonalagút segítségével juthatnánk át a déli partról az északira? 

Ezek a balatoni tervek szerencsére nem valósultak meg

Szerinted hogy a legjobb átjutni a Déli-partól az Északira?

Rengeteg terv született a múltban a Balatonnal kapcsolatban, a legtöbb nagyon elgondolkodtató. Tudtátok például, hogy valaha ki szerették volna szárítani a magyar tengert, és egy egészen fura dolgot szerettek volna létrehozni a helyén? Azonban nemcsak ez, ami meghökkentő, mostani írásunkban további furcsaságokat mutatunk nektek a múltból! 

 

Építsünk hidat a Balaton fölé! 

Hat millió koronából szeretett volna a kormány 1912-ben hidat létesíteni a Balaton fölött, Tihany és Szántód között. Ekkoriban még nem volt rendszeres kompközlekedés a Balatonnál, ezért született meg ez a szerencsére meg nem valósuló terv. 1913-ban már arról szóltak a hírek, hogy a híd károsítaná a természetet, nem lenne szép látvány, ráadásul nagyon költséges lenne, ezért inkább a komp elindítását javasolták. 1960-ban ismét előkerült a híd ötlete, végül ez az elképzelés is meghiúsult, de sokak megdöbbenésére egy még durvább gondolat miatt…

hirdetes

 

Ha híd nem lehet, akkor legyen alagút! 

A tájképet rontaná a megépült híd jelenléte, pláne akkor, ha pillérekre épülne. Éppen ezért sokkal kézenfekvőbb megoldásnak vélték, hogy a víz alatt építenek egy betonalagutat Tihany és Szántód között. Az ötletet a korszak metróalagút fúrásai szolgáltatták, de szerencsére kis idő múlva erről is lemondtak, és érkezett a komp. 

 

Szárítsuk ki a Balatont!

1776 az év, amikor is megszületett Krieger Sámuel mérnök, térképész Balaton lecsapolási és kiszárítási terve. Tervében az szerepelt, hogy a Balaton teljesen megszűnik, és csak egy kis csatorna vezet végig a tó közepén, ezt használták volna hajózásra. És jön a legdurvább része a dolognak: a tervet a Magyar Kancelláriához intézett, 1776. május 1-én kelt leiratával maga a császárnő hagyta jóvá.

 

Krieger Sámuel három tervet is készített a Balaton és a Sió szabályozására, az első tizenegyezer, a második tizenkilencezer, a harmadik pedig százharmincezer holdat vett volna el a Balatontól. Szerencsére a környékbeli birtokosok nagyon tiltakoztak a terv megvalósítása ellen, ezért megmaradt a magyar tenger a maga pompájában. Ha hiszitek, ha nem, voltak még ettől is meredekebb tervek, amik a Balatont érintették, ezekből válogattunk számotokra a következő oldalon, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
159 095
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
159 095
Közösség

Szótár

A Mikulás ünnep eredete

A Mikulás ünnep eredete: A Mikulás, akit Szent Miklósként is ismerünk, egy kis-ázsiai, Patara... Tovább

Szent István Bazilika

Szent István Bazilika: Budapest első számú temploma, mely a Belvárosban áll. A budapesti Szent... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 101

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek