hirdetes

Betonalagutat terveztek a Balaton alá Szántód és Tihany között

Sz.F.

Jelenleg ugyebár komppal lehet közlekedni Szántód és Tihany között, de milyen lenne, ha ez a komp megszűnne, és egy betonalagút segítségével juthatnánk át a déli partról az északira? 

Ezek a balatoni tervek szerencsére nem valósultak meg

Szerinted hogy a legjobb átjutni a Déli-partól az Északira?

Rengeteg terv született a múltban a Balatonnal kapcsolatban, a legtöbb nagyon elgondolkodtató. Tudtátok például, hogy valaha ki szerették volna szárítani a magyar tengert, és egy egészen fura dolgot szerettek volna létrehozni a helyén? Azonban nemcsak ez, ami meghökkentő, mostani írásunkban további furcsaságokat mutatunk nektek a múltból! 

Építsünk hidat a Balaton fölé! 

Hat millió koronából szeretett volna a kormány 1912-ben hidat létesíteni a Balaton fölött, Tihany és Szántód között. Ekkoriban még nem volt rendszeres kompközlekedés a Balatonnál, ezért született meg ez a szerencsére meg nem valósuló terv. 1913-ban már arról szóltak a hírek, hogy a híd károsítaná a természetet, nem lenne szép látvány, ráadásul nagyon költséges lenne, ezért inkább a komp elindítását javasolták. 1960-ban ismét előkerült a híd ötlete, végül ez az elképzelés is meghiúsult, de sokak megdöbbenésére egy még durvább gondolat miatt…

hirdetes

Ha híd nem lehet, akkor legyen alagút! 

hirdetes

A tájképet rontaná a megépült híd jelenléte, pláne akkor, ha pillérekre épülne. Éppen ezért sokkal kézenfekvőbb megoldásnak vélték, hogy a víz alatt építenek egy betonalagutat Tihany és Szántód között. Az ötletet a korszak metróalagút fúrásai szolgáltatták, de szerencsére kis idő múlva erről is lemondtak, és érkezett a komp. 

Szárítsuk ki a Balatont!

1776 az év, amikor is megszületett Krieger Sámuel mérnök, térképész Balaton lecsapolási és kiszárítási terve. Tervében az szerepelt, hogy a Balaton teljesen megszűnik, és csak egy kis csatorna vezet végig a tó közepén, ezt használták volna hajózásra. És jön a legdurvább része a dolognak: a tervet a Magyar Kancelláriához intézett, 1776. május 1-én kelt leiratával maga a császárnő hagyta jóvá.

Krieger Sámuel három tervet is készített a Balaton és a Sió szabályozására, az első tizenegyezer, a második tizenkilencezer, a harmadik pedig százharmincezer holdat vett volna el a Balatontól. Szerencsére a környékbeli birtokosok nagyon tiltakoztak a terv megvalósítása ellen, ezért megmaradt a magyar tenger a maga pompájában. Ha hiszitek, ha nem, voltak még ettől is meredekebb tervek, amik a Balatont érintették, ezekből válogattunk számotokra a következő oldalon, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Árpád vezér

Árpád vezér: Árpád (845 – 907) a magyar törzsszövetség nagyfejedelme volt a... Tovább

Ferencvárosi Torna Club

Ferencvárosi Torna Club: a legeredményesebb és legnépszerűbb magyar klub, a magyar sport első... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!