hirdetes

Betonalagutat terveztek a Balaton alá Szántód és Tihany között

Sz.F.
Ezek a balatoni tervek szerencsére nem valósultak meg

Atlantic City a Balatonnál! 

Arról is születtek tervek, hogyan válhatna a Balaton partja igazi világvárossá. Az 1930-as évek környékén azt szerették volna, hogy Budapest igazi fürdőváros legyen, a magyar tenger pedig európaivá váljon. A tervekben szerepeltek gyógyépületek, színházak, hangárak, hatalmas épületcsoportok, sőt, még stadionok is. Emellett helyet kaptak volna felhőkarcolók, széles napsugaras sugárutak is, mind a fővárosban, mind pedig a Balaton partján. A terv Pogány Móric nevéhez köthető, ami azonban nem vált valóra. 

Legyen Tihany sportváros!

Szintén az 1930-as években születtek meg azok a cikkek, melyek szerint Klebensberg Kuno kulturális miniszter sportvárost szeretne létrehozni a Balatonnál, egész pontosan Tihanyban. A tervek nagyszabásúak voltak, lett volna itt óriási sporttelep, atlétikai pálya, de még uszoda is. A Tihanyi-félszigeten a tervek szerint megszületett volna az első amerikai ízű magyar sportkolónia.

hirdetes

A 78 holdnyi területre építettek volna négy, egyenként 80 szobás pavilont a négy vidéki egyetem számára, de lett volna egy télen is lakható törzspavilon, ami 160 férőhelyes sportotthonként szolgált volna a fővárosi egyetemek hallgatóinak. A miniszter terve csak álom maradt végül, másik elképzelése viszont megvalósulhatott, a mai napig sikerrel végzi tavi kutatásait az élettani intézet. 

Legyen Balatonaligán Monte Carlo

Olgyay Aladár és Olgyay Viktor nevéhez fűződik a Monte Carlo terv. 1943-ban Olgyay Viktor elmondta, hogy azt szeretnék, hogy Balatonaliga Magyarországon az első egységes beépítésű fürdőtelep legyen, tele szállókkal, társasházakkal, vízikávéházakkal, gyógyszálókkal, szabadtéri színházzal, és még sok mással, ráadásul téli-nyári üzemben.

hirdetes

A nem mindennapi tervekben szerepelt még szabadtéri mozi, golfálya, de még új vízvezetékhálózat is. Az aligai tervek nagy elismerést vívtak ki, ráadásul még az építkezések is megkezdődtek! Így valósulhatott meg a Csongor és Tünde szállóépület, illetve az aligai Községháza épülete. Nem sokkal később viszont új korszak köszöntött, elérkezett az államosítások és a kommunista pártüdülők időszaka…Döntse el mindenki maga, melyik lett volna a jobb.

Az összeállítás a likebalaton.hu cikke alapján készült.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Magyar Mezőgazdasági Múzeum: Budapest egyik legjelentősebb múzeuma a főváros XIV.... Tovább

Török Ignác

Török Ignác: Nemescsói Török Ignác honvéd vezérőrnagy, hadimérnök, az aradi vértanúk... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!