hirdetes

A The New York Times szerint ezt a 10 dolgot mindenkinek tudnia kell a Pfizer covid vakcinával kapcsolatban

VN

Vakcina, vakcina, vakcina….Ez az egyetlen dolog, amiben bízhatunk, vagy különben hullámozhatunk még egy darabig. Sokan a covid vakcina megérkezésében bíznak egyedül, még mások egyáltalán nem várják, tartanak az esetleges mellékhatásoktól, és ha tehetik, akkor biztosan nem oltatják be magukat. Mit kell tudni a covid vakcináról? A legrangosabb amerikai lap, a The New York Times 10 pontban foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a covid vakcináról!

Mit kell tudnia  covid vakcináról?

Mennyire hatékony a Pfizer covid vakcina?

Egy vakcina szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyire hatékony. Az ismert a Pfizer és a BioNTech késői stádiumú koronavírus vakcinájának tesztelése már júliusban elkezdődött, és a rendelkezésre álló információk szerint 90%-os a hatékonysága, bár a kísérlet még csak korai státuszában tart. Mit is jelent ez? Még júliusban végeztek egy tesztet, melynek során emberek fele kapta az oltást, míg a másik fele csupán placebo sós vizet. Eddig közel 44 000 résztvevőből 94 résztvevő betegedett meg a Covid-19-ben. Egy független szakértői testület pedig megvizsgálta, hogy ezek közül hányan kapták meg az oltást, és hányan kapták meg a placebót, és ezen adatok alapján a covid vakcina hatékonysága meghaladja a 90%-ot.

hirdetes

Ez jó eredménynek számít?

Tehát a covid vakcina hatékonysága meghaladja a 90%-ot. De ez jó eredménynek számít? hozzá nem értők számára ez egy elég magas szám, de vajon ilyen fontos témában, mint az emberi egészség megállja a helyét?  Az! Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal 50 százalékos hatékonyságot szabott meg azoknak az oltóanyag-gyártóknak, akik sürgősségi engedélyeztetésre akarták benyújtani jelöltjeiket. Ahhoz, hogy megértjük, hogyan is működnek ezek a számok nézzünk példát az oltások hatékonyságára: az influenza oltások a legjobb esetben 40–60 százalékos hatékonysággal bírnak, mivel az influenza vírus évről évre folyamatosan új formákká fejlődik, de ezzel szemben a kanyaró elleni vakcina két adagja 97 százalékos hatékonyságú.

hirdetes

Biztonságos a Pfizer covid vakcina?

A másik nagy kérdés, amin sokat szoktak az emberek vitatkozni, hogy mennyire biztonságos a covid vakcina, amit ilyen gyorsan fejlesztettek ki, ugyanis normál esetben egy vakcina szabadalmaztatása több évet, akár egy évtizedet is igénybe vehet. A Pfizer és a BioNTech eddig nem számoltak be oltóanyagukkal kapcsolatos komoly biztonsági aggályokról, de jelenleg is folynak az erre irányuló kutatások. Kipróbálták oltásuk négy változatát, és kiválasztották azt, amely a legkevesebb enyhe és mérsékelt mellékhatást, például lázat és fáradtságot okozta.

Ki juthat covid vakcinához és mikor, lapozz és folytatjuk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kettős népszavazás

Kettős népszavazás: 2004. december 5-én került sor arra az ügydöntő népszavazásra,... Tovább

Csongrádi borvidék

Csongrádi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Csongrádi borvidék Magyarország... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Külföld Magyar
X
Kövess minket facebookon!