notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az év sorozata, amit mindenkinek látni kell – Csernobil (Saját szemmel)

Az év sorozata, amit mindenkinek látni kell – Csernobil (Saját szemmel)

Bohács Ádám
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

1987-ben születtem, a csernobili atomerőmű-baleset után egy esztendővel. Engem mindig is érdekelt a történelem, ezért nagyon sok dokumentumfilmet láttam, illetve rengeteg könyvet olvastam el, azt gondoltam, hogy nem tudnak már újat mutatni erről a katasztrófáról, de tévedtem. Most saját szememmel mutatom be nektek az egyik legsokkolóbb sorozatot, amit valaha láttam, nézzük, miért érdemes megtekintenie mindenkinek a Csernobil című öt részből álló minisorozatot! 

Az év sorozata, amit mindenkinek látni kell – Csernobil (Saját szemmel)

Neked hogy tetszett a Csernobil című sorozat?

Lebilincselő, sokkoló, sokatmondó – Ez mind egyetlen sorozat…

Először el sem akartam kezdeni, gondolván, hogy semmi újat nem fog mutatni a sorozat, ráadásul amerikai készítés, majdnem biztos voltam abban, hogy el fogják ferdíteni egy kicsikét az igazságot. Nagyot tévedtem, elképesztően hitelesen pergett le a szemem előtt minden egyes másodperc, és olyan szinten ragasztott oda a képernyő elé, hogy egy nap alatt végignéztem az összes részt (egy rész nagyjából egy óra). Megdöbbentő volt látni, mi vezetett a katasztrófához, és hogy mi lett ennek a szerencsétlenségnek a következménye…

 

Csernobil – Az első rész

Kezdjük azonnal az elejéről. Felhívom a figyelmét mindenkinek arra, hogy cikkemben rengeteg spoiler fog szerepelni, mivel a saját véleményemet írom le a sorozatról, nem pedig előzetest készítek. Az első részben megismerkedhetünk szinte mindenkivel, a lakossággal, a tűzoltóval és a feleségével, a fő döntéshozókkal. Már a 8. percben megtörténik a baleset, de ekkor még nem tudhatjuk biztosan, hogy mi történt és miért. A baleset után mindenki azon dolgozott, hogy csökkentse a veszteségeket, viszont rossz látni, ahogy próbálják eltusolni az egész dolgot.

hirdetes

 

Anatolij Gyatlov, az üzemeltetési főmérnök helyettese az, aki az első részben kiverte a biztosítékot nálam. Már az elején elmondják neki többen, hogy a reaktorzóna felrobbant és mindenhol grafit van, de ő csak azt hajtogatja, hogy ez lehetetlen, nem robbanhat fel a reaktor. Gyatlov mindenkit megnyugtat, hogy kézben tartja a dolgokat, ez viszont koránt sincs így. Rengeteg időt vesztegettek el azért, mert Gyatlov ennyire makacsul ragaszkodott ahhoz, hogy nem történt nagy probléma…

hirdetes

 

Közben tűzoltók, és az erőműben dolgozó munkások szenvednek súlyos sérüléseket, de még mindig azt mondogatja mindenki, hogy nem robbant fel a reaktor. Nagyon rossz látni azt a rengeteg hibát, amit elkövettek a baleset után, például a doziméterek esetében: azzal nyugtatták magukat, hogy nincs gond, de azt nem vették figyelembe, hogy olyan doziméterrel végezték a méréseket, amik csak kis sugárzást képesek kimutatni. Amikor nagyobb értéket mutató doziméterrel mértek, az azonnal kiakadt, Gyatlov azonban még akkor is azt hajtogatta, hogy nincs grafit sehol, aki ezt állítja, az hazudik, a reaktornak semmi baja. Rengeteg rossz döntés, aminek az eredménye elképzelhetetlen, viszont valós…A következő oldalon folytatom a további részekkel! 

Fotó: HBO

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
232 017
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 553 401
Közösség
hirdetes

Szótár

Pacalpörkölt

Pacalpörkölt: Nincs még egy ilyen megosztó étel, mint a pacalpörkölt.  Ezt a... Tovább

Vidéki hotel

Egy vidéki hotel lehetővé teszik, hogy a nagyvárosból kiszakadva töltsünk el egy kis időt... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 145

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek