hirdetes

Az év sorozata, amit mindenkinek látni kell – Csernobil (Saját szemmel)

Bohács Ádám

1987-ben születtem, a csernobili atomerőmű-baleset után egy esztendővel. Engem mindig is érdekelt a történelem, ezért nagyon sok dokumentumfilmet láttam, illetve rengeteg könyvet olvastam el, azt gondoltam, hogy nem tudnak már újat mutatni erről a katasztrófáról, de tévedtem. Most saját szememmel mutatom be nektek az egyik legsokkolóbb sorozatot, amit valaha láttam, nézzük, miért érdemes megtekintenie mindenkinek a Csernobil című öt részből álló minisorozatot! 

Az év sorozata, amit mindenkinek látni kell – Csernobil (Saját szemmel)

Neked hogy tetszett a Csernobil című sorozat?

Lebilincselő, sokkoló, sokatmondó – Ez mind egyetlen sorozat…

Először el sem akartam kezdeni, gondolván, hogy semmi újat nem fog mutatni a sorozat, ráadásul amerikai készítés, majdnem biztos voltam abban, hogy el fogják ferdíteni egy kicsikét az igazságot. Nagyot tévedtem, elképesztően hitelesen pergett le a szemem előtt minden egyes másodperc, és olyan szinten ragasztott oda a képernyő elé, hogy egy nap alatt végignéztem az összes részt (egy rész nagyjából egy óra). Megdöbbentő volt látni, mi vezetett a katasztrófához, és hogy mi lett ennek a szerencsétlenségnek a következménye…

Csernobil – Az első rész

Kezdjük azonnal az elejéről. Felhívom a figyelmét mindenkinek arra, hogy cikkemben rengeteg spoiler fog szerepelni, mivel a saját véleményemet írom le a sorozatról, nem pedig előzetest készítek. Az első részben megismerkedhetünk szinte mindenkivel, a lakossággal, a tűzoltóval és a feleségével, a fő döntéshozókkal. Már a 8. percben megtörténik a baleset, de ekkor még nem tudhatjuk biztosan, hogy mi történt és miért. A baleset után mindenki azon dolgozott, hogy csökkentse a veszteségeket, viszont rossz látni, ahogy próbálják eltusolni az egész dolgot.

hirdetes

Anatolij Gyatlov, az üzemeltetési főmérnök helyettese az, aki az első részben kiverte a biztosítékot nálam. Már az elején elmondják neki többen, hogy a reaktorzóna felrobbant és mindenhol grafit van, de ő csak azt hajtogatja, hogy ez lehetetlen, nem robbanhat fel a reaktor. Gyatlov mindenkit megnyugtat, hogy kézben tartja a dolgokat, ez viszont koránt sincs így. Rengeteg időt vesztegettek el azért, mert Gyatlov ennyire makacsul ragaszkodott ahhoz, hogy nem történt nagy probléma…

hirdetes

Közben tűzoltók, és az erőműben dolgozó munkások szenvednek súlyos sérüléseket, de még mindig azt mondogatja mindenki, hogy nem robbant fel a reaktor. Nagyon rossz látni azt a rengeteg hibát, amit elkövettek a baleset után, például a doziméterek esetében: azzal nyugtatták magukat, hogy nincs gond, de azt nem vették figyelembe, hogy olyan doziméterrel végezték a méréseket, amik csak kis sugárzást képesek kimutatni. Amikor nagyobb értéket mutató doziméterrel mértek, az azonnal kiakadt, Gyatlov azonban még akkor is azt hajtogatta, hogy nincs grafit sehol, aki ezt állítja, az hazudik, a reaktornak semmi baja. Rengeteg rossz döntés, aminek az eredménye elképzelhetetlen, viszont valós…A következő oldalon folytatom a további részekkel! 

Fotó: HBO

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Matyó hímzés

Matyó hímzés: Az egyik leghíresebb tradícionális magyar hímzésfajta. Leginkább az... Tovább

Mi a tömítőanyag?

A tömítőfelületek között elhelyezett tömítések, tömítőanyagok, fő feladata a tömítő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek