hirdetes

Az év sorozata, amit mindenkinek látni kell – Csernobil (Saját szemmel)

Bohács Ádám
Az év sorozata, amit mindenkinek látni kell – Csernobil (Saját szemmel)

Csernobil – A negyedik rész

Ez a rész szintén az egyik legsokkolóbb, és az egyik legdühítőbb is. Kezdjük először a sokkoló részekkel: több ember is fegyvert kap a kezébe, azzal a feladattal, hogy kilője azokat az állatokat, amiket megpillant a környéken. Itt a látvány a sokkoló igazából, és az a tudat, hogy a vadászok sem élnek túlságosan sokáig, hiába kapnak elegendő pénzt a munkájukért.

A sugárzásnak kitett állatokat főbe lövik, majd a kocsi platóján szállítva elviszik egy előre kiásott gödörhöz, ahova beszórják a tetemeket, majd a gödröt betonnal töltik fel. És akkor következzen a dühítő rész: az oroszok végre segítséget kérnek, és természetesen kapnak is! A cél az, hogy a tetőn maradt grafitot eltávolítsák onnan. Ehhez kapnak a németektől egy robotot, amit azonnal bevetésre küldenek, de a bekapcsolás után kis idővel felmondja a szolgálatot.

hirdetes

Ekkor derül ki, hogy az oroszok nem vallották be még mindig, hogy mekkora a baj, így senki sem tudta, hogy mekkora sugárzást kell kibírnia a robotnak…Ekkor született meg a következő sokkoló és dühítő döntés: a grafitot emberi robotok fogják leszedni a tetőről, hihetetlen látvány, ahogy küzdenek fent az eleve halálra ítélt emberek azért, hogy másoknak ne essen bajuk később.

hirdetes

Csernobil – Az ötödik rész

Az ötödik rész rántja le a leplet mindenről. A tárgyaláson végre kiderül, hogy pontosan mi történt az atomkatasztrófa estéjén és ki az, aki hibázott. Megdöbbentő látni az egészet, én komolyan mondom, hogy ennyire szemléletesen bemutatva még soha nem tekintettem meg a katasztrófát. Sokkoló, milyen hibák vezettek ehhez a végzetes estéhez, és az is megdöbbentő, hogy mindenkit eltávolítottak a pozíciójából, aki kimerte mondani az igazságot Csernobillel kapcsolatban.

Legaszov-val is ez történt, sajnos Bécsben nem mondta el az igazságot, csak a későbbi tárgyaláson, így nem tudott meg mindent az egész világ. Az utolsó rész méltó emléket állít a hősi halottaknak, ugyanakkor sokkolóan mutat be mindent, ami akkor, illetve azután történt. Végezetül annyit mondanék, hogy Csernobil a világ legjobb sorozata lett, valóban mindenkinek látnia kell, leginkább azért, hogy többet megtudjunk a történelemről, és soha ne következhessen be még egy hasonló katasztrófa. 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Zsigmondy Richárd

Zsigmondy Richárd: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1925- ben kapta meg a kémia szakterületén... Tovább

Tavaszi népszokások

Tavaszi népszokások: A népszokások közt a második legnagyobbnak a tavaszi szokások... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek