hirdetes

Egy orvos így jár vásárolni. Lehet, hogy neked is így kellene!? (7 tipp)

VN

A koronavírus járvány nagyon megváltoztatta a mindennapi rutinunkat. Én például szinte minden nap mentem eddig boltba, most viszont gondosan listát írok, és hetente egyszer végzem el a bevásárlást, de amit tudok azt megrendelem, pedig ez eddig nem volt jellemző rám. Ami eddig a mindennapi rutinom volt, az mára potenciális veszélyforrássá vált. Most egy orvos, Dr. Benedek Pálmával, a Heim Pál Gyermekkórház fül-orr-gégész szakorvosa mondja el, hogy ő hogyan hajtja végre ezt a veszélyes műveletet, vagyis hogyan jár boltba a koronavírus járvány idején.

7 hasznos tanács bevásárláshoz a koronavírus idejére

Kesztyűben és maszkban

Mióta kirobbant a járvány óriási vita övezi a témát, kell-e maszkot és kesztyűt viselni, vagy nem, még a mai napig a szakértők véleménye is megoszlik a témával kapcsolatban, nemhogy a hétköznapi internetezőké, akik a közösségi média különböző felületein esnek egymásnak naponta többször. Az doktornő „maszkpárti”, így ő maszkban is kesztyűben indul a boltba minden esetben, arra figyelmeztet minket, hogy a maszkkal is kesztyűvel is legyünk elővigyázatosak. Az eldobható védőfelszereléseket csak egyszer használjuk, használat után lég mentesítve helyezzük a szemétbe, a többször használatosakat pedig fertőtlenítjük megfelelően! Egyébként egy kiterjedt kutatás alapján is érdemes maszkot viselni a járvány alatt.

Ne viseljünk ékszert, se órát!

Ez nem egy divatbemutató! Ha tehetjük ne ék szerezzük fel magunkat, és órát se viseljünk, márpedig miért ne tehetnénk. Ezeket egyrészt nehéz megfelelően fertőtleníteni, másrészt pedig a fém felületüknek köszönhetően könnyen megtapad rajtuk a vírus, és sokáig életképes is marad. Tehát az ékszerek egy felesleges kockázati tényezők csupán ebben a helyzetben.

hirdetes

Kössük össze a hajunkat!

Bele gondoltál, már, hogy mennyit birizgálod a hajadat? Belelóg a szemedbe, vagy egyszerűen csak az arcodba, és a füled mögé teszed, vagy pótcselekvésképpen piszkálod, miközben sorba állsz? Bizony ez kockázatos, hiszen feleslegesen az arcodhoz érsz emiatt, jobb, ha összekötöd, vagy befonod, ha boltba mész!

Ne vigyünk pénztárcát és telefont se!

Bizony a két legnagyobb féltve őrzött kincsünket, jobb, ha otthon hagyjuk. Minél kevesebb dolgot viszünk magunkkal, annál kevesebb dolgot kell fertőtleníteni, annál kevesebb az esély, hogy valahol megtapad a vírus. A legjobb, ha csak a bankkártyánkat visszük magunkkal a bevásárlásra. 

hirdetes

Ne fogdossunk össze semmit!

Minden egyes felület veszélyes lehet, de ebben a cikkben megtalálhatod a legveszélyesebb felületeket a boltban. Ezeket a felületeket különösen kerülni kell, de ha lehet csak azokat a dolgokat fogjuk meg, amiket nagyon muszáj. Én például inkább abba a boltba megyek, ahol nyitott a hűtő rész, és nem kell a hűtő fogantyúját is fogdosnom. 

Menjünk korán!

A legfontosabb a járvány terjedésének megfékezése érdekében, hogy minél kevesebbet érintkezzünk embertársainkkal. Éppen ezért vannak a különböző távolságtartásra vonatkozó előírások is, ami jelen álláspont szerint másfél méter, noha ez vitatott, hogy elég-e. Célszerű minél korábban elindulni a boltba, mert ilyenkor még kevesebben vannak, valamint a reggeli, vagy esti fertőtlenítő takarításnak köszönhetőn tisztábbak is az üzletek. Minél később megyünk, annál több kórokozó kerülhet potenciálisan a termékekre. A kellő távolságra is figyeljünk, ha valaki nem foglalkozik az előírásokkal, kérjük meg, hogy menjen távolabb!

Fertőtlenítés!

Ha mindezeket betartva járunk el még akkor is szükséges a bevásárlást követően azonnal kezet mosni, a védőfelszereléseket vagy eldobni, vagy fertőtleníteni, ahogyan a kilincset, és az egyéb kockázatos felületet is. A szekértő azt javasolja, hogy a cipőt hagyjuk kint, és ruháinkat is azonnal magas hőfokon mossuk ki. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Huba

Huba: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Huba az egyik közülük. Őt Anonymus... Tovább

A tradíció

A tradíció szó a latin tradere (átadni) igéből származik. Jelenthet bármilyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!