hirdetes

A Magyar népmesén generációk nőttek fel, olvass most érdekességeket róla!

Bettina, ZH

Mi is jut eszünkbe a Magyar népmesénkről? Szabó Gyula búgó hangja, gyönyörű népi motívumok, tanulságos történetek, amelyek megszépítették a gyerekéveinket, kedveskedés, cselszövés és igazságosság? Szerencsésnek mondhatják magukat, azok a ma már felnőttek, akik ezeken a meséken nőttek fel. Szeretünk visszatekinteni a múltba picit, szeretjük azokat a régi emlékeinket, élményeinket feleleveníteni, ami a gyermekkorunk meghatározó részeként szerepelt és mindannyiunknak közösen része volt benne. A Magyar népmese pedig pontosan ilyen! Mutatunk 7 érdekességet a kedvenc mese sorozatunkról, a Magyar népmesékről!

Magyar népmese

#1. Honnan ered a Magyar népmese ötlete? 

Mikulás Ferenc fejéből pattant ki, a zseniális ötlet! Még csak 16 éves volt, mikor részt vett az 1956-os forradalomban, persze ezután az iskolából is menesztették, ezért segésmunkávól igyekezett eltartani magát, majd földmérőként helyezkedett el.  Már egészen kiskorában is imádta a költészetet és a meséket, egyenesen rajongott a népi világért, és a filmek sem álltak távol tőle. Ebből a szerelemből született a mi nagy szerelmünk: a magyar népmesék sorozat. Persze politikai szempontokból nem volt egyszerű a történet.  Mikulás Ferenc utólag már mosolyogva mesélt egy sztorit arról, hogy amikor klipet forgattak a Neoton Famíliának, egy vágóképen feltűnt az 56-os villamos. Fentről azonnal jött is a telefon, hogy mi ez, de végül megértették, hogy a Pannónia Filmstúdióhoz az 56-os villamos volt a legközelebb, azért került be a klipbe, nincs politikai töltete a jelenetnek. 

 

hirdetes

#2. Szabó Gyula és a Magyar népmese

Sokan azt hiszik ma már, hogy az egész Magyar népmese Szabó Gyula hangjához kötődik, de vajon ez így is van? Ha már feltettük a kérdést, gondolhatod, hogy nem! A készítők kezdetben vérbeli mesemondókat akartak alkalmazni, de idővel kiderült, hogy nem ez a legjobb stratégia. Volt mesélő többek között Bánhidi László, Tolnay Klári, Avar István és Molnár Piroska is, de végül Szabó Gyula hangjával nőtt össze a mese sorozat, annak ellenére, hogy 1977-ben a debütáló évadban csak két mesét mondott a tizenháromból, 1978-ban nyolc alkalommal volt mesélő, a maradék négynél pedig Molnár Piroska. Persze ezután egészen 2011-ig csak őt hallhatták a gyerekek.

 

#3. A Magyar népmeséket nem szerette a politika?

hirdetes

A rajzfilm rendezője Jankovics Marcell volt. Az ő családját is kikezdte a politika, az édesapját 1950-ben koholt vádakkal letartóztatták és életfogytiglani kényszermunkára ítélték, a családját pedig kitelepítették. Az apát 1956-ban, a forradalom ideje alatt sikerült kiszabadítani. De a családi háttér miatt Jankovics egy ideig Mikulás Ferenchez hasonlóan, egyedül segédmunkásként dolgozhatott. Később a kecskeméti műhelyben aztán együtt álmodták meg és készítették el a csodás mesét. Jankovics Marcell ma is köztünk van, 78 esztendős.

 

#4. Az első és utolsó Magyar népmese a tv-ben 

A Magyar népmesék első epizódját 1977-ben adta le a Magyar Televízió. A só című mese volt az első adásban, az utolsót, a századikat pedig 2011-ben (Mátyás király arany szőrű báránya). Generációk nőttek fel rajta és generációk érezték úgy, hogy a mesék nekik szólnak, hogy tanítják őket, te is köztük voltál? Mire tanított? Tanított  igazságosságra, szerelemre, hűségre, bajtársiasságra, segítségnyújtásra, kedvességre, igazmondásra. A Magyar népmesék valódi tanmesék voltak!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Luca napja

Luca napja:  Népszokások és babonák tömkelege kapcsolódik ehhez a naphoz.Luca napjához... Tovább

Kakaóscsiga

Kakaóscsiga: Nyugodtan lehet azt mondani a kakaós csigáról, hogy sokak nagy kedvence,... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Programajánló
X
Kövess minket facebookon!