hirdetes

Európa legnagyobb és egyben legaktívabb vulkánja – az Etna átlagosan évente tör ki

VN

Az Etna tornyosuló vulkánja uralja Szicília szigetének látképét. Európa legmagasabb vulkánjaként a világ egyik legaktívabb vulkánja. Sok izgalmat tartogat nekünk ez a különleges vulkán, aminek megmászását egyetlen Szicíliai nyaralásból sem szabad kihagyni! Nézzünk néhány nagyon meglepő érdekességet az Etnával kapcsolatban!

Etna érdekességek

Az Etna Olaszország legnagyobb és legaktívabb vulkánja

Ha olasz vulkánokról van szó, akkor sokaknak rögtön a Pompeii városát maga alá temető Vezúv jut eszébe, ami Nápoly látképét uralja. Pedig ennél sokkal nagyobb, aktívabb vulkánjuk is van, méghozzá Szicíliai szigetén, ami pont nagy aktivitása miatt kaphatott kevesebb fényt. Mivel gyakorta tör ki, az ott lakók könnyebben fel tudnak rá készülni, ennek ellenére okoz bizony károkat. Idén is volt már kitörése a vulkánnak, ami ugyan nem volt jelentős, de a vulkáni füst, és hamu miatt leállt a közeli Cataniai reptér, ami okozott nem kevés bonyodalmat.

Az Etna átlagosan évente egyszer tör ki

A vulkán nem szunnyad. 2001 előtt az Etna átlagosan kétévente egyszer tört ki, de azóta megnőtt az aktivitása. A manapság előforduló kitörések azonban viszonylag ártalmatlanok, ahogyan azt fentebb is írtuk. Az utolsó komolyabb kitörés 1992-ben történt. Az Etnán kétféle kitörés tapasztalható: a csúcs krátereiből származó robbanásveszélyes kitörések és az oldalsó szellőzőnyílások robbanásai. Ezek közül a legelterjedtebbek a három csúcskráterből származnak: az északkeleti, a középső és a délkeleti kráterből, azonban az oldalsó szellőzőnyílások kitörése nagy valószínűséggel robbanást okoz a csúcskráterekből.

Az Etna legnagyobb kitörése

Az Etna aligha jelent veszélyt a falvakra és a városokra, de 1669-ben egy 112 napig tartó kitörés 600 millió m3 lávát bocsátott ki, és rekordhosszúságú, 17 km hosszú lávafolyamot fejtett ki, elpusztította Catania városát. Ez a kitörés a valaha volt egyik legnagyobb lávamezőt alkotta. A kitörés során rögzítették az ember első kísérletét, hogy elterelje a lávafolyam útját.

hirdetes

Az Etna leghosszabb kitörése tíz évig tartott

Mint az alapvető magmákkal rendelkező robbanásveszélyes/kiömlő vulkánok esetében, a lávaáramlás hetekig, hónapokig, évekig és néha évtizedekig is eltarthat. Az Etna leghosszabb kitörése tíz évig tartott, és 1614-től 1624-ig tartott, és különleges lávamezőket hozott létre kötéllávákkal. Az Etna északi oldalán található "Monte dei Morti" a kötélláva felhalmozódásának eredménye.

Az Etna kerülete 93 mérföld

Az Etna területe 1190 km², és több mint kétszer akkora, mint Olaszország következő legnagyobb hegye, a Vezúv. A vulkán mérete miatt a becslések szerint Szicília lakosságának csaknem egynegyede él az Etna lejtőin. 

hirdetes

Az Etna név jelentése: „Égek”.

A görög Aitne szóból eredő Etna neve úgy fordítható, hogy „égek”. A görög mitológiában Aitna, Ouranos (Ég) és Ge (Föld) lánya volt a vulkán istennője. Ezen túlmenően úgy tartják, hogy Zeusz egy Typhon nevű százfejű szörnyet is eltemetett alatta, és nyugtalansága minden kitörés oka.

Az Etnát övező másik mítosz az, hogy a római tűzisten, Vulkán fémmegmunkáláshoz használta a hegy alját. A tűz isteneként többek között műalkotások, fegyverek, vas és páncélok gyártójaként tartották számon. Ebben a mitológiában azt gondolják, hogy Vulkán feleségül vette Vénuszt, a szerelem és a szépség istennőjét, miután Jupiter feleséget ígért neki. Az Etna tövében Vulkán kovácsot épített, ahol megverte a forró fémet, amikor megtudta, hogy a Vénusz hűtlen volt, és kitörést okozott.

Az Etna neve nem is Etna

Az Etna-hegyet számos különböző névként lehet emlegetni. Az olaszországi szárazföldön nem szokatlan hallani arról, hogy a vulkánt Mongibello-nak vagy Montebello-nak hívják, ami azt jelenti, hogy „gyönyörű hegy”. A nyelv enyhe megváltoztatásával azonban a szicíliaiak Mungibedduként emlegetik a vulkánt.

A vulkánt körülvevő talaj rendkívül termékeny

Az évek óta tartó kitöréseknek köszönhetően termékeny talaj maradt az Etna körül. Ez a tökéletes talaj a citrusféléktől és a szőlőtől a zöldségekig. Remek borokat is lehet itt kóstolni. A hegység mikroklímája és a magas ásványianyag-tartalmú termékeny talaj Olaszország legjobb borait szüli. Napjainkban a Vulkán lejtői körül mintegy 165 pincészetet találunk, és a borkóstoló túra divatos módja az egész napos Etnán tett kirándulásnak.

Érdekel honnan legszebb az Etna? Innen, kattints!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fátyol-vízesés

Fátyol-vízesés: Magyarország legnagyobb vízeséséről van szó személyében, A... Tovább

Haláp (hegy)

Haláp (hegy): A Balaton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Haláp közülük az egyik. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Külföld Utazás
X
Kövess minket facebookon!