hirdetes

A csodálatos Felvidék látnivalói

P.B.

Ebben a cikkben megmutatjuk nektek a Felvidék látnivalóit, melyeket mindenképp érdemes megtekintenetek, ha eddig még nem tettétek!

 

Kirándulás a Felvidékre

Az 1918 előtti Magyar Királyság részét képező Felvidék területén a mai Szlovákia terül el. A trianoni békeszerződés által a területet Csehszlovákiához csatolták, így 1 millió 70 ezer magyar polgárt elszakítva Magyarországtól. A történelmi események ellenére még rengeteg olyan műemléket megőriztek, melyeket magyarok készítettek vagy nekünk szólnak. Mindenképpen érdemes ellátogatni szomszédainkhoz, hiszen a nyelv sem lehet akadály, ugyanis a legtöbb határmenti településen magyarul beszélnek. Az ország népessége megközelítőleg 5 millió 400 ezer, amely által a népsűrűség magasabb, mint Magyarországon. 

Tátra

Az ország túlnyomó része hegyvidéki területen helyezkedik el, így a túrázásnak és a kirándulásnak nagy jelentősége van a turizmusban. Itt fekszik a Kárpátok, melynek legmagasabb pontja a Magas-Tátrában található 2654,4 méter magasságban, és ez a világ legkisebb területű alpesi hegysége. A Tátra hegységcsoport nagyrésze Szlovákiában terül el, így ennek köszönhetően rengeteg túraútvonalat találunk. A hegység élővilága rendkívül sokszínű, találkozhatunk zergékkel, őzekkel, szarvasokkal, vaddisznókkal is, de a legfélelmetesebb egyértelműen a barna medve. 

hirdetes


Kassa, mint Európa kulturális fővárosa


2013-ban a több mint kétszázezer lakosú Kassa nyerte el Európa kulturális fővárosa címet, melynek hatására majdnem az egész várost restaurálták. Egy igazán közkedvelt város, rengeteg templommal és régi pompájában megmaradt épülettel. 


Rodostói ház – Az épületet mára már állandó kiállítási helyként üzemeltetik, ahol betekintést nyerhetünk II. Rákóczi Ferenc utolsó éveibe, hiszen száműzetését ennek a háznak a pontos megfelelőjében töltötte Törökországban. 

hirdetes


Kassai vár – A várostól délre található és bár nem látogatható, mivel napjainkig régészeti feltárásokat végeznek, a körülötte lévő tanösvényen megcsodálhatjuk. Remélhetőleg nemsokára befejeződik a felújítása és a látogatók előtt is megnyílik.


Pozsony


A látnivalók közül nem maradhat ki a szlovák főváros, Pozsony sem. Európa legkisebb fővárosai közé tartozik, viszont nagy jelentőséggel bír a magyarok számára. 1536 és 1783 között a Magyar Királyság fővárosa volt és a 17. századtól a reformkorig itt tartották a legtöbb országgyűlést. A Szent Márton-dóm az egyik legjelentősebb székesegyház, ahol tizenegy Habsburg-házi magyar uralkodót és nyolc magyar királynét koronáztak meg. 


Ha érdekelnek a további részletek is, akkor lapozz a következő oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sástó

Sástó: A Sástó Magyarország legmagasabban fekvő tava a Mátrában. Kiváló csónakázó- és... Tovább

Magyar Hírlap

Magyar Hírlap: A Magyar Hírlap egy 1968 óta megjelenő közéleti napilap. A Magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás
X
Kövess minket facebookon!