hirdetes

Étkezési szokásaink, amelyek miatt ferde szemmel néz ránk a világ

vcs, ZH

Mi sem egyértelműbb nekünk - magyar embereknek - hogy több fogásos ebédet fogyasztunk a déli órákban, vagy hogy éppen gyümölcslevest eszünk ebédre? Hogy a főtt ételekhez sokszor lekanyarítunk egy karéj kenyeret, vagy hogy egy kellemeset falatozunk a hurkából, kolbászból? Cikkünkben most összegyűjtöttük azokat a minket jellemző étkezési szokásokat, amelyek a külföldiek számára meghökkentők lehetnek. Amerikai fiatalokat kérdeztünk meg arról, hogy mi a véleményük a magyarok étkezési szokásaikról. Te egyetértesz velük?

furcsa magyar étkezési szokások

Ebéd, a magyarok legfontosabb étkezése

Kis fókuszcsoportunk tagjai őszintén beavattak bennünket észrevételeikbe, amelyben rácsodálkoztak a magyarok ebéd iránti rajongására. Úgy vélik, hogy nekünk, magyaroknak az ebéd a nap legfontosabb étkezése.

Nem vitatkoztunk, szerintünk ebbe beletrafáltak… Furcsának találják, hogy többfogásos lakomát csapunk a nap közepén, illetve magát a tényt, hogy nekünk az ebéd ilyen kiemelkedő esemény a nap folyamán. Mint elmondták, ők ebédkor sokszor megelégednek egy szendviccsel is, a tartalmasabb étkezést a nap végére, estére csúsztatják. Vacsoránál gyűlik össze a család és egy kellemes főttétel társaságában számolnak be egymásnak a napi történésekről.

Abban is egyetértettek a külföldi fiatalok, hogy mennyivel jobbnak tartják ezt, a nálunk elterjedt szokást, mivel a vacsorára elfogyasztott kötelező főttétel sokszor megüli a gyomrukat, valamint a diétának sem igazán kedvez. Nevetve azt is megjegyezték, hogy így már értik, hogy Amerikához viszonyítva nálunk miért ennyivel kevesebb a túlsúlyos ember.

hirdetes

Vasárnapi ebéd? A nagyinál a helyünk!

A vasárnapi ebéd sokunk számára kötelező családi ebédet jelent, mely alkalmával összegyűlik a család apraja-nagyja és egy kellemes beszélgetéssel megfűszerezve fogyasztjuk el a sokszor nagymama által készített ételeket. Ilyenkor sűrűn kerül az asztalra húsleves, rántott hús krumplival, krumplistészta, s egyéb tradicionális ételek, amelyekből nyilvánvaló módon a nagymama főztje a legjobb.

Ha pedig néha szeretnénk levenni a nagymama válláról az ebédhez szükséges előkészületek – bevásárlás, főzés, takarítás – okozta terheket, akkor alkalmanként étteremben is összeülhet a család, de hogy ne kelljen nélkülözni a nagyi féle ízeket sem, olyan helyre érdemes betérni, ahol hagyományos, magyar ételek közül válogathatunk. Ehhez tökéletes választás a Pest-Buda Vendéglő; amely a Budai Várban egy nagy sétát követően, tradicionális ízekkel és igazi családias hangulattal várja vendégeit egy kellemes vasárnapi ebédre. Többet is megtudhatsz róla ide kattintva: étterem a Budai Várban.

hirdetes

Magyarok, a „leveses” nép

Szintén az amerikaiakból álló csoport észrevétele, hogy állandóan levest eszünk. Míg ők szökőévente egyszer fogyasztják a folyékony főttételt, mi majd minden ebéd alkalmával előételként előszeretettel eszünk levest.

Az előtt pedig egyenesen tanácstalanul állnak, hogy az általuk turmixként fogyasztott tejes-tejszínes gyümölcspépből mi hogy vagyunk képesek tányérba kiöntve kanállal falatozni, s mindezt a főfogás előtt?

Szerintünk nincsen ebben semmi furcsa. Ha vasárnap, akkor húsleves, amúgy pedig legyen szó gyümölcsről vagy zöldségről, a belőlük készült levesek mind-mind finomak, leveseink tárháza pedig szinte kimeríthetetlen.

Lapozz, a következő oldalon folytatjuk!

Forrás: Kép forrása: Fortepan, Képszám: 11383, Adományozó: Bauer Sándor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mária Terézia

Mária Terézia: Mária Terézia, magyar királynőként II. Mária a Habsburg-házból származó,... Tovább

József Attila

József Attila: Az egyik legjelentősebb magyar költő, kinek sorsa összefonódott a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Magyar Magyarság
X
Kövess minket facebookon!