hirdetes

Étkezési szokásaink, amelyek miatt ferde szemmel néz ránk a világ

vcs, ZH
furcsa magyar étkezési szokások

Kenyeret eszünk kenyérrel

A franciák a baguette-et, az amerikaiak a szeletelt, sokszor tartósított kenyeret, mi magyarok pedig minden kenyeret, de leginkább az igazi fehérlisztes, dagasztott tésztás parasztkenyeret szeretjük. Igen, szeretjük a kenyeret. Ha lehet, akkor még ebédhez is fogyasztjuk. Nem is értjük, hogy miért olyan furcsa ez a külföldiek számára, hiszen reggelire is kenyeret eszünk, az ebédhez is „kísérőként” elfogyasztunk olykor egy-két szeletet, és vacsorára is azt fogyasztunk.

Ezt szoktuk meg, ezt láttuk a szülőktől, a nagyszülőktől, az országban majd mindenhol ez a szokás. Szeretjük. Kész, pont!

A két mumus: a túró és a tejföl

Míg tejfölt külföldön is bármerre kaphatunk, a hazai tejfölhöz annak vajmi kevés köze van. A hazai boltokban elérhető tejföl bár hasonlít a tejszínhez, kissé savanykás íze és állaga teszi azt különlegessé. Bár a külföldiek ismerik a tejföl fogalmát, de meglepődtek a hazai ízén, s pláne azon, hogy mi nagy előszeretettel lapátoljuk rá a pörköltre, tésztára vagy a krémlevesekbe.

hirdetes

Ahogy fogalmaztak:

hirdetes

„Ti mindent tejföllel esztek.”

Még a tejfölimádatunkkal csak-csak megbirkóznak, azonban a túró iránti szeretetünkkel már végképp nem tudnak mit kezdeni.

Bár a külföldi piacon elérhetőek a magyar túróhoz hasonló készítmények; Cottage cheese, Cagliata, Frischkäse, Kohupiim, Skuta, Caillé, Творог, de ezek köszönőviszonyban sincsenek magyar társával.

A nálunk kapható darabos túrót mi édesen és sósan egyaránt fogyasztjuk, vegyük például egyik nagy kedvencünket, a Túró Rudit, amely sok külföldinél végképp kiveri a biztosítékot. Aki azonban leküzdi az ezzel kapcsolatos fenntartását, annak hamar kedvenc finomságává válik. Kis amerikai csoportunk legalábbis beszélgetésünket követően azonnal rohant a boltba egy adagért ebből a nassolnivalóból. Nekik bejött.

Azzal már nem is szerettük volna felzaklatni őket, hogy a túrós tésztát sokan pirított szalonnával, tejföllel és cukros túróval fogyasztjuk.

Lapozz, a következő oldalon folytatjuk!

Forrás: Kép forrása: Fortepan, Képszám: 11383, Adományozó: Bauer Sándor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tihanyi félsziget

Tihanyi félsziget: A Tihanyi-félsziget a Balaton nagy félszigete, mely annak északi partjáról... Tovább

Nádudvari feketekerámia

Nádudvari feketekerámia: Nádudvar a Hortobágy és a Sárrét határán fekvő ősi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Magyar Magyarság
X
Kövess minket facebookon!