hirdetes

A globális felmelegedés pusztítatni fog hamarosan

Sz.F.
Ilyen hatásai lesznek a globális felmelegedésnek

Globális felmelegedés – A főbb megállapítások

Az iparosodás előtti idők óta nagyjából 1 Celsius-fokkal növelték meg az emberi tevékenységek a globális átlaghőmérsékletet, ennek következtében tapasztalhatjuk a különböző időjárási szélsőségeket, a tengerszint emelkedését, a korallzátonyok kifehéredését és zsugorodását, de még az északi-sarki jégsapka olvadását is. 2030 és 2052 között elérhetjük a 1,5 Celsius fokos globális felmelegedést, hogyha nem cselekszünk. Ennek a másfél foknak a hatása sokkal erősebben fog érződni, mint ma, a helyzet pedig még tovább romlana, ha még a 2 fokot is elérné. 

Globális felmelegedés – Mire számíthatunk

Ha másfél fokkal növekszik a hőmérséklet, akkor mindennapossá fognak válni az olyan időjárási szélsőségek, mint az árvizek, a szárazságok, és a rekordokat döntögető hőhullámok. Több százmillió ember életminősége kerül majd veszélybe, a korallzátonyok teljes mértékben eltűnhetnek, csakúgy, mint a sarkvidéki jégsapkák, és az élelem is elkezd rohamosan fogyni.

hirdetes

Ha két fok fölé növekszik a felmelegedés, akkor sokkal több pusztítóan forró nyári napra számíthatunk, természetesen több lenne a hőséggel összefüggő haláleset és erdőtűz. A két fokos emelkedés hatására rengeteg állat tűnne el, és a hőség elpusztítaná a növények természetes élőhelyeinek nagyjából a felét. Ugyanakkor a tengerszint 10 centiméterrel növekedne, ami közvetlenül nagyjából 10 millió ember életét tenné teljesen tönkre, közvetve pedig sok tízmillióét, ha a sarki jég olvadása visszafordítatlanná válik.

hirdetes

Globális felmelegedés – Mit tehetünk

45 százalékkal csökkentenünk kell a károsanyag-kibocsátásunkat a 2010-es szinthez képest, ha nem akarjuk meghaladni a másfél fokos felmelegedést. Ez a cél egyáltalán nem elérhetetlen, ugyanakkor minél hamarabb, minél több embernek szükséges belátnia azt, hogy most kell cselekednünk!  Az IPCC által felvázolt négy megoldási javaslat a termőterület kreatív felhasználásával és a technikai fejlesztésekkel kompenzálná a környezeti károkat.

Mind a négy javaslathoz elengedhetetlen lenne az erdőtelepítés, a mielőbbi átállás az elektromos járművekre, illetve a szénelnyelő technológiák aktív használata. Ez azért fontos, mert az összeomlást csak úgy előzhetjük meg, ha 2047-re világszinten elérjük a szénsemlegességet, vagyis nem bocsátunk ki több fosszilis tüzelőanyagot, mint amennyit a Föld ökoszisztémája el tud nyelni. Ha 2047-re szénsemlegesek leszünk, 66 százalék eséllyel megússzuk 1,5 fok felmelegedéssel. Ha ez 2058-ra csúszik, az esélyeink 50 százalékra csökkennek. Itt az idő, cselekedj te is, mielőtt késő lenne! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szent-Anna tó

Szent-Anna tó: Erdély egyik fő látványossága, melyhez ezernyi legenda csatolható.  A... Tovább

Lillafüred

Lillafüred Magyarország egyik legszebb része. Lillafüred Miskolc településrésze, de a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Külföld