hirdetes

Gyógyvizes szabadstrand, ami ingyenes, és még most is kellemes a víz

VN

Eddig mikor programokat, érdekes helyeket, felfedezni való dolgokat keresgéltünk mindig egy kulcsszó volt, amit megpillantva már tudtok, hogy na ez a nekünk való: ingyenes, kellemes környezetben van, és még ősszel is meleg a vize. Mutatunk egy szuper helyt, ami ingyenes, és még gyógyító hatású is: bemutatjuk a gyógyító Hévízi-csatornát.

Strand a Hévízi-csatornán

Hévízi-csatorna: hazánk egyetlen gyógyvizes szabadstrandja

A Hévízi-tavat szinte mindenki ismeri, vagyis nagyon reméljük, hogy inkább mindenki, hiszen hazánk egyik fő-fő attrakciója, amit normális időkben (leszámítva a koronavírus járványt) sok-sok külföldi turista is felkeres. A varázslatos Hévízi fürdőnél azonban sokkal kevésbé ismert, a lefolyóján lévő szabadstrand. A gyógytóból a víz egy 10-12 m szélességű csatornán folyik le, majd 13 teljes km megtétele után a Zala-folyóba ömlik, persze csak miután az Ingó-berek nádasa megszűrte. A Hévízi-tóból kilépő meleg víz pedig nemcsak egyedi életkörülményeket teremt a csatornában, ami mind Magyarország, mind Európa-szerte egyedülálló, hanem trópusi folyókra emlékeztető növényflórát, valamint halfaunát alakít ki, ami a környékbeli horgászok és természetbarátok kedvelt célpontjává teszi a csatornát. És ez nem minden, még nem hivatalosan ugyan, de szabadstrand is működik.

hirdetes

A Hévízi-csatorna egész évben meleg

Mindenki a saját bőrén tapasztalhatja meg, hogy nyár van ugyan, éppen ma indítottuk meg az évszakot hivatalosan is egy naptárlapozással, de ennek ellenére, bár éppen most süt a nap, olyan nagyon-nagyon nyári idő azért nincsen. A Balaton vize nem annyira melegszik, mennénk mi nyaralni, mennénk mi strandolni is már, de a körülmények annyira ezt nem teszik lehetővé. Szerencsére nemcsak a Balatonban lehet fürödni, hanem éppen az év 365 napján meleg Hévízi-csatornában is, ami lehet, hogy a leghidegebb téli napon is melegebb, mint most a Balaton, ugyanis a csatornán folyó víz hőmérséklete még a legzordabb téli napokon is 22-25 fok körül van, mostanra pedig olyan 38 fok körüli.

hirdetes

A Hévízi-csatorna egész évben vár

Ha nem szeretnél a hideg Balatonban fürdeni, de belépőt sem váltanál a Hévízi Fürdőbe, akkor itt a tökéletes megoldás! Egyébként nemcsak fürdeni lehet itt, hanem meleg vize miatt egy igazán különleges evezős élményben is részt venni télen, de erről részleteket már itt írtunk részletesen.  

Hévízről, különleges vízéről pedig itt olvashattok részletesen: A gyógyító Hévízi-tó csodája- avagy mitől olyan különleges a Hévízi-tó?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Somló

Somló: A Balaton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Somló közülük az egyik. A Balaton-felvidéki... Tovább

November

November: az ősz és tél határán helyezkedik el az év 11. hónapja. A természet elhal és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!