notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legjobb hajdúsági ételek bográcsban

hirdetes

Hagyományos hajdúsági bográcsételek, amiket meg kell kóstolni!

Sz.F.
Bográcsban készíthetitek el a legjobb hajdúsági ételeket!

Slambuc

A slambuc egy tésztából és krumpliból készülő, szalonnával ízesített pásztorétel. Bográcsban főzik, ha nem bográcsban készítik, akkor nem nevezhető slambucnak. A slambuc hajdú-bihari tájjellegű étel, valószínűleg a Hortobágyon készíthették először. A Hortobágyon kívül a megye többi részén is ismerik és készítik (pl. Hajdúszoboszlón, Hajdúböszörményben, Derecskén, Konyáron, Sárrétudvariban, Létán, Komádiban stb.).

Az ország többi részén is főznek hasonló ételeket, azokat azonban más névvel illetik és elkészítési módjuk is kisebb-nagyobb mértékben eltér. A régi, 32 lapos magyar kártya lapjainak egymásra pakolásával számolták az étel megforgatását a pásztorok. Forgatás után, amikor felszuszogott az étel, leraktak egy kártyalapot, és megforgatták ismét azt. Ahány lap, annyi forgatás szükségeltetett a "szuszóka", vagy ahogyan mindenki ismeri, a slambuc elkészüléséhez. A slambucot nem szabad összetéveszteni a krumplis tésztával, amit "igen sok helyen grenadiermarsch-nak" hívják; tőlünk kicsit nyugatabbra.

hirdetes

A slambuc elkészítése: a slambuc többféleképpen is készíthető, általában apróra vágott szalonnát használnak, zsiradékban lebbencstésztát pirítanak, hagymát és paprikát fonnyasztanak, pirospaprikát, majd burgonyát tesznek hozzá és vízben összefőzik. Később teszik hozzá a tésztát és a paradicsomot. Kolbásszal is gazdagítható. Tálalás előtt tepertővel szórják meg.

hirdetes

Angyalbögyörő

Hozzávalók: burgonya, liszt, só. Tetejére: olvasztott vaj, cukor, mák.

Elkészítés: Hajában főtt krumpli, megpucolni, átnyomni, kihűlni hagyni. Só, és annyi liszt, amennyitől jól gyúrható, nyújtható. Kisodorgatni, apróra vágni, kifőzni, olvasztott vaj, cukor, mák. Van, aki tesz bele 1 tojást is, de például, ha marad krumplipüré, abból is lehet csinálni és biztos a vaj meg a tej miatt finomabb, mintha csak simán készítjük.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
191 183
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 684 755

Szótár

Rendezvényhelyszín Balaton

Rendezvényhelyszín a Balatonon? Nem egyszerű a kérdés, hiszen a megfelelő helyszín... Tovább

Gárdonyi Géza

Gárdonyi Géza: Gárdonyi Géza magyar író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarország Magyarság