notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legjobb hajdúsági ételek bográcsban

Hagyományos hajdúsági bográcsételek, amiket meg kell kóstolni!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Bográcsban készíthetitek el a legjobb hajdúsági ételeket!

Slambuc

A slambuc egy tésztából és krumpliból készülő, szalonnával ízesített pásztorétel. Bográcsban főzik, ha nem bográcsban készítik, akkor nem nevezhető slambucnak. A slambuc hajdú-bihari tájjellegű étel, valószínűleg a Hortobágyon készíthették először. A Hortobágyon kívül a megye többi részén is ismerik és készítik (pl. Hajdúszoboszlón, Hajdúböszörményben, Derecskén, Konyáron, Sárrétudvariban, Létán, Komádiban stb.).

 

Az ország többi részén is főznek hasonló ételeket, azokat azonban más névvel illetik és elkészítési módjuk is kisebb-nagyobb mértékben eltér. A régi, 32 lapos magyar kártya lapjainak egymásra pakolásával számolták az étel megforgatását a pásztorok. Forgatás után, amikor felszuszogott az étel, leraktak egy kártyalapot, és megforgatták ismét azt. Ahány lap, annyi forgatás szükségeltetett a "szuszóka", vagy ahogyan mindenki ismeri, a slambuc elkészüléséhez. A slambucot nem szabad összetéveszteni a krumplis tésztával, amit "igen sok helyen grenadiermarsch-nak" hívják; tőlünk kicsit nyugatabbra.

hirdetes

 

A slambuc elkészítése: a slambuc többféleképpen is készíthető, általában apróra vágott szalonnát használnak, zsiradékban lebbencstésztát pirítanak, hagymát és paprikát fonnyasztanak, pirospaprikát, majd burgonyát tesznek hozzá és vízben összefőzik. Később teszik hozzá a tésztát és a paradicsomot. Kolbásszal is gazdagítható. Tálalás előtt tepertővel szórják meg.

hirdetes

 

Angyalbögyörő

Hozzávalók: burgonya, liszt, só. Tetejére: olvasztott vaj, cukor, mák.

Elkészítés: Hajában főtt krumpli, megpucolni, átnyomni, kihűlni hagyni. Só, és annyi liszt, amennyitől jól gyúrható, nyújtható. Kisodorgatni, apróra vágni, kifőzni, olvasztott vaj, cukor, mák. Van, aki tesz bele 1 tojást is, de például, ha marad krumplipüré, abból is lehet csinálni és biztos a vaj meg a tej miatt finomabb, mintha csak simán készítjük.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
316 090
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 637 655
Közösség
hirdetes

Szótár

Márai Sándor

Márai Sándor, eredeti nevén márai Grosschmid Sándor Károly Henrik magyar író, költő,... Tovább

Vízipisztoly egy örök nyári szórakozás

A vízipisztoly egy örök klasszikus, ami mindig meg fogja találni a maga közönségét, legyen... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 119

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarország Magyarság