hirdetes

Hagyományos hajdúsági bográcsételek, amiket meg kell kóstolni!

Sz.F., ZH
Bográcsban készíthetitek el a legjobb hajdúsági ételeket!

Hajdúkása

Hozzávalók: 40 dkg szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 kávéskanál fűszerpaprika, 80 dkg köleskása, 1 liter tej. 
 

Elkészítés: vágjuk apróra a szalonnát, és pirítsuk meg rajta a szintén apróra vágott hagymát, majd keverjük el a fűszerpaprikával és tegyük rá a köleskását, vízzel pedig főzzük puhára. Tálalás előtt öntsük rá a hideg tejet. 

Debreceni töltött káposzta

Hozzávalók (10 személyre): 80 dkg sertésapró, 3 kg savanyú káposzta, 20 dkg rizs, 15 dkg vöröshagyma, 5 dkg só, kis fokhagyma, őrölt pirospaprika, törött bors, majoránna, 2 tojás, 1/2 liter tejföl, 15 dkg liszt, 30 dkg szalonna, 30 dkg zsír, 50 dkg debreceni páros kolbász.

Elkészítés: a káposztalevelekből a szár vastag részét kivágjuk. A savanyú káposztát megízleljük, ha túl savanyú, jól kimossuk, kicsavarjuk. A húst apró darabokra vágjuk, megsózzuk, fűszerezzük. Az apróra vágott, kiolvasztott szalonnán megpirítjuk a reszelt hagyma egyharmadát, az összezúzott fokhagymát, és ezt is a húshoz adjuk. Hozzátesszük a rizst, tojást ütünk bele, jól összegyúrjuk, és a levelekbe töltve, egyenként összegöngyöljük.

hirdetes

Zsíron a maradék, apróra vágott hagymát megpirítjuk, megpaprikázzuk, és kevés vízzel felengedjük. Beletesszük a a savanyú káposzta háromnegyed részét, erre sorba rakjuk a töltelékeket, és a megmaradt káposztával beborítva, puhára főzzük. Végül rózsaszínű, vékony paprikás rántással berántjuk, megtejfölözzük, és készre főzzük. Személyenként 2-2 tölteléket teszünk a tálra, kakastaréjnak megsütött kolbászt fektetünk a tetejére, végül tejföllel meglocsolva tálaljuk.

hirdetes

Hortobágyi tarhonya

Hozzávalók: 1 kilogramm krumpli, 40 dekagramm tarhonya, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 40 dekagramm füstölt szalonna, só, pirospaprika, kisebb paradicsom, kolbász. 

Elkészítése: ugyanúgy készül teljesen, mint a slambuc, annyi a különbség, hogy tarhonyát teszünk bele lebbencstészta helyett, a krumplit pedig nem karikára, hanem kockára vágjuk, és a feleresztés után belekarikázzuk a kolbászt. Bográcsban a legjobb ez az étel is! Reméljük, hogy a receptek elnyerték tetszéseteket, próbáljátok ki valamelyiket, vagy éppenséggel mindegyiket mindenképp! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nemzeti Színház

Nemzeti Színház: Sok helyen volt az idők során a Nemzeti Színház, most úgy látszik,a... Tovább

Siroki Vár

Siroki Vár: A siroki vár Sirok fő nevezetességének számít. Az állam tulajdonába került... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarország Magyarság
X
Kövess minket facebookon!