notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legjobb hajdúsági ételek bográcsban

hirdetes

Hagyományos hajdúsági bográcsételek, amiket meg kell kóstolni!

Sz.F.

Egyre jobb idő van szerencsére, így végre kimozdulhatunk a szabadba, és előkerülhetnek a bográcskellékek is! Éppen ezért most megmutatom nektek a legjobb hajdúsági hagyományos bográcsételeket, remélem, hogy mindegyiket szeretni fogjátok! 

Bográcsban készíthetitek el a legjobb hajdúsági ételeket!

(Fotó forrása: makviragblog)

Miért jobb a bográcsban készült étel?

A szabadban főzés élménye mindig is más volt, mint a tűzhelyen főzésé, leginkább azért, mert bográcsozás közben kialakulhat a közösségi alkotás. Ráadásul a bográcsban készült ételek íze sokkal ízesebb, gazdagabb, mivel azokba belefő a füst és a tüzelés által felszabaduló aromák nagy része. Ha keményfát használunk a bográcsban készült étel elkészítéséhez, akkor az étel a hasznát tűzifa fajtájától függő, jellegzetes füstös ízt kap – legtöbben az akácfát javasolják tűzifának, bográcsos ételek elkészítéséhez.

 

A hajdúsági ételek hagyományai

A hajdúsági paraszt családok legfontosabb táplálékai a gabonából, hüvelyesekből készült ételek és a kenyér volt, de a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva számos szabadtéri étel született a pusztákon és a tanyákon. Sokszor készítettek öreg-, vagy vastagételt, ami gyorsan elűzte az éhséget, telítette a gyomrot, és erőt adott a munka folytatásához. Az egyik leghíresebb öregétel a slambuc és a lebbencsleves, ami Debrecen környékén még ma is főfogásnak számít.

hirdetes

 

A pusztai embereknek régebben nem is volt lehetőségük arra, hogy vacsorát készítsenek a szabad ég alatt, ezért minden alkalommal a bográcshoz kellett nyúlni. A gulyások, a csikósok ritkán ettek húsételt, a hortobágyi emberek kedvelt ételévé a slambuc vált. Azért van még pár étel, amit szerettek és ma is készítenek a Hajdúságban, ezeket mutatjuk most meg nektek, természetesen recepttel! 

hirdetes

 

Lebbencsleves

Hozzávalók: 15 dkg lebbencstészta, 5 dkg füstölt szalonna, 40 dkg burgonya, kis fej hagyma, pirospaprika, zöldpetrezselyem.

 

Elkészítés: A szalonnát apró kockára vágva kisütjük. Utána a zsírt leszűrjük, benne zsemleszínűre pirítjuk az összetördelt lebbencstésztát és az apróra vágott hagymát, majd rászórjuk – tűzről levéve – a pirospaprikát. Felengedjük meleg vízzel, sóval ízesítjük és nagyon lassú tűznél a burgonyával együtt megfőzzük. Zöldpetrezselymet, nyáron egy paradicsomot teszünk bele. Amikor a leves kész, tálalás előtt beletesszük a megpirított szalonnakockákat. A következő oldalon további ételek várnak! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
95 691
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 118 982
Közösség

Szótár

A matyó népművészet

A matyó népművészet: hungarikumnak számít. A matyó népművészet a 19. Század végén... Tovább

Legidősebb hotel Budapesten

Budapest legrégebbi hotelét nem akár ol találod meg. A Budai Várnegyed egyik kis zeg-zugos... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 119

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarország Magyarság