notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legjobb hajdúsági ételek bográcsban

hirdetes

Hagyományos hajdúsági bográcsételek, amiket meg kell kóstolni!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egyre jobb idő van szerencsére, így végre kimozdulhatunk a szabadba, és előkerülhetnek a bográcskellékek is! Éppen ezért most megmutatom nektek a legjobb hajdúsági hagyományos bográcsételeket, remélem, hogy mindegyiket szeretni fogjátok! 

Bográcsban készíthetitek el a legjobb hajdúsági ételeket!

(Fotó forrása: makviragblog)

Miért jobb a bográcsban készült étel?

A szabadban főzés élménye mindig is más volt, mint a tűzhelyen főzésé, leginkább azért, mert bográcsozás közben kialakulhat a közösségi alkotás. Ráadásul a bográcsban készült ételek íze sokkal ízesebb, gazdagabb, mivel azokba belefő a füst és a tüzelés által felszabaduló aromák nagy része. Ha keményfát használunk a bográcsban készült étel elkészítéséhez, akkor az étel a hasznát tűzifa fajtájától függő, jellegzetes füstös ízt kap – legtöbben az akácfát javasolják tűzifának, bográcsos ételek elkészítéséhez.

 

A hajdúsági ételek hagyományai

A hajdúsági paraszt családok legfontosabb táplálékai a gabonából, hüvelyesekből készült ételek és a kenyér volt, de a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva számos szabadtéri étel született a pusztákon és a tanyákon. Sokszor készítettek öreg-, vagy vastagételt, ami gyorsan elűzte az éhséget, telítette a gyomrot, és erőt adott a munka folytatásához. Az egyik leghíresebb öregétel a slambuc és a lebbencsleves, ami Debrecen környékén még ma is főfogásnak számít.

hirdetes

 

A pusztai embereknek régebben nem is volt lehetőségük arra, hogy vacsorát készítsenek a szabad ég alatt, ezért minden alkalommal a bográcshoz kellett nyúlni. A gulyások, a csikósok ritkán ettek húsételt, a hortobágyi emberek kedvelt ételévé a slambuc vált. Azért van még pár étel, amit szerettek és ma is készítenek a Hajdúságban, ezeket mutatjuk most meg nektek, természetesen recepttel! 

hirdetes

 

Lebbencsleves

Hozzávalók: 15 dkg lebbencstészta, 5 dkg füstölt szalonna, 40 dkg burgonya, kis fej hagyma, pirospaprika, zöldpetrezselyem.

 

Elkészítés: A szalonnát apró kockára vágva kisütjük. Utána a zsírt leszűrjük, benne zsemleszínűre pirítjuk az összetördelt lebbencstésztát és az apróra vágott hagymát, majd rászórjuk – tűzről levéve – a pirospaprikát. Felengedjük meleg vízzel, sóval ízesítjük és nagyon lassú tűznél a burgonyával együtt megfőzzük. Zöldpetrezselymet, nyáron egy paradicsomot teszünk bele. Amikor a leves kész, tálalás előtt beletesszük a megpirított szalonnakockákat. A következő oldalon további ételek várnak! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
139 539
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 236 179
Közösség
hirdetes

Szótár

Eladó lakás Herceghalom

Eladó lakás Herceghalmon? Pest megye egyik legnyugatibb települése, csupán 26 km-re fekszik... Tovább

Nyugati Pályaudvar

Nyugati Pályaudvar: Fővárosunk egyik fejpályaudvara, melyet még az 1800-as évek végén... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 119

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarország Magyarság