Híres magyar borvidékek, amelyeknek az egész világ a csodájára jár

Híres magyar borvidékek, amelyeknek méltán jár csodájára a világ

vcs

Lehet édes, száraz, vörös vagy fehér, sokan vagyunk, akik az ünnepi vacsorákat egy pohár borral koronázzuk meg, s ehhez szerencsére a hazai borkínálatból bőven válogathatunk. De vajon minek köszönhető az, hogy csodálatos országunk igazi bortermelő „nagyhatalommá” vált? Zamatos borainkat egyre többen ismerik világszerte, mely szeretett országunk éghajlatának és páratlan természeti adottságainak köszönhető.

híres magyar borvidékek

Egy kis történelem

Magyarország egyike a világ leghíresebb és legrégebbi bortermelő országainak. A magyar szőlőtermesztés és bortermelés virágkora a XIX. század elejére tehető, amikor is ebben a tekintetben nagyhatalommá váltunk. Ez az időben szőlőültetvényeink területe a 430 hektárt is meghaladta, s ezzel párhuzamosan a bortermelés is hatalmas növekedésnek indult; éves szinten 10-14 hektoliterre nőtt.  A század végére a szőlőgyökértetű által okozott hatalmas károk hatására sajnálatos módon a termelés drasztikusan visszaesett, s ez a borok hamisítását és importját vonzotta magával. Mindez történt a hazai borászatok kárára, s így ennek mielőbb gátat kellett szabni. E célt szolgálta az első országos érvényű jogszabály meghozatala - a bortörvény - amelyet 1893-ban jelentettek meg.

A borászat a történelem folyamán nem csupán a kártevők miatt került válságba; az első és második világháború, illetve az ebből adódó területi veszteség is hatalmas csapást jelentett a bortermelői ágazat számára.

A magyar borászat az 1970-’80-as években indult újra fejlődésnek a nagyszabású telepítéseknek köszönhetően, mely folyamat bár a ’90-es években kissé megtorpant, azóta ismét virágzik. Bár a vörösboraink is világhírűek, országunk adottságai is mégis elsősorban a kiváló minőségű fehérborok előállításának kedveznek.

Magyarországon 22 borvidéket különböztetünk meg, melyek mindegyikének megvan a saját specialitása. Alábbi összeállításunkban három borvidéket emeltünk ki.

Villányi borvidék

A Villányi borvidék országunk legdélebbi részén fekvő borvidéke. A magyar borászat szaktekintélyei úgy tartják, hogy borászatunk innen indult útjára, a XIX. század elején például Amerikába és Brazíliába is eljutottak az innen származó borok. A savasabb és a lágyabb borok előállításához e borvidék szubmediterrán jellegű éghajlata kifejezetten alkalmas. Mivel ez az egyik legmelegebb borvidékünk, így a dermesztő telek és a tavaszi fagyok sem jellemzőek, csupán a jegeseső jelenthet olykor veszélyt a szőlőre.

A siklósi térség számos fehérbornak is otthont ad – mint például hárslevelű, olaszrizling vagy tramini – ugyanakkor a Villányi borvidék elsősorban kiváló minőségű vörösborairól ismert. Híres vörösbor a térségből a kadarka, oportó, cabernet sauvignon, kékfrankos, merlot és zweigelt.

A villányi vörösborok testesek, nehezek, intenzív színükről és bukéjukról könnyen felismerhetők.

Ezek, a testes vörösborok a nehezebb ételekhez illenek leginkább, magyar voltuknak köszönhetően pedig nem is lehetne kellemesebb párosítás hozzájuk az olyan tradicionális magyar ételeknél, mint például az ízletes marhapörkölt tarhonyával vagy a ropogós kacsacomb káposztás cvekedlivel.

Amennyiben igazán szeretnénk megadni az étkezések módját, s a magyar borok mellé magyar ételeket fogyasztanánk, vagy akár borkóstolón vennénk részt, akkor Budapest lélegzetelállító történelmi környezetében, a Budai Várban található Pest-Buda Vendéglő felé vegyük az irányt, amely gazdag, magyar ételkínálatán túl válogatott magyar borok tárházát is felsorakoztatja. Az étteremben tartott borkóstolóról ide kattintva olvashatsz még: borkóstoló Budapesten. Az étterem a la carte is működik és kínál kiváló magyar borokat, ha inkább így látogatnál el, foglalj asztalt IDE kattintva.

A következő oldalon az Egri borvidéket mutatjuk be.

híres magyar borvidékek

Egri borvidék

Országunk északkeleti részén található Egri-borvidék a világ legészakibb borvidékeinek egyike. A Bükk hegyvonulatai azonban védik a szőlőt a hideg légáramlatoktól, így kitűnően alkalmas a szőlőtermesztésre.

 

A borvidék különleges természeti adottságai magas minőségű fehér- és vörösbor készítésére egyaránt alkalmassá teszik a területet, ám Eger a mai napig is elsősorban inkább vörösborairól híres. A közismert Egri Bikavér híre bár egy időre veszített fényéből, a termelők minőség melletti elkötelezettségének hála ismét régi fényében ragyog. Az itteni vörösborok közepesen testesek, gyümölcsös-fűszeres zamatú, közepesen savas borok. Alapanyaga elsősorban a kékfrankos, ezen kívül azonban ide sorolható a portugieser, a pinot noir, a cabernet franc, illetve a portugieser is.

Hogy a térségből származó illatos, lendületes savú fehérborok alapanyagára is visszatérjünk, ide soroljuk az olasz rizlinget, leánykát és chardonnay-t is.

 

Míg a villányi vörösborokat fogyaszthatjuk például borjúhoz, addig az itteni fehérborokat levesekhez vagy halételekhez javasoljuk.

A következő oldalon a Tokaji borvidéket mutatjuk be.

híres magyar borvidékek

Tokaji borvidék

Országunk északkeleti részén elterülő tokaji térség szintén világhírű borvidékeink egyike. A világ első zárt területű borvidékének leghíresebb bora a majd mindenki által ismert és hatalmas népszerűségnek örvendő Tokaji Aszú. Különlegessége ennek a hungarikummá vált bornak, hogy a szőlőszemek nemesrothadásának hatására különleges aromaanyagok keletkeznek, s az aszúsodott szőlőszemek gondos kiválogatásának, majd az azokból kisajtolódott eszenciának köszönhetően az általunk oly nagyra becsült illatos nedű lassan készül el. A pontos elkészítésbe nem bonyolódnánk bele, viszont arra azért kitérnénk, hogy az aszú puttonyszámát mi is határozza meg.

A darált aszúszemekből készült aszútésztára ráöntött gönci hordónyi must vagy bor mennyisége mutatja meg a puttonyszámot. Minimum három, maximum hat puttonyos aszú készül, a puttonyszám növekedése egyben a minőségi növekedést is mutatja az előbb leírtak fényében.

A fahordóba öntött aszút legalább három évig érlelik.

Magas cukortartalmának és zamatos ízének köszönhetően a Tokaji Aszú kiváló desszertbor.

Egy kellemes bor elfogyasztása nem csupán baráti társasággal és ünnepi alkalmakkor pompás választás. Egyre népszerűbb kikapcsolódási program a borkóstolókon való részvétel, amely alkalmával hozzáértők ajánlásával megízlelhetjük a különféle borokat, megtudhatjuk, hogy mely borok mely ételekhez illenek, illetve milyen bort milyen alkalomra javasolnak. Egy ilyen programon való részvétel fantasztikus kikapcsolódást és üdítő felfrissülést jelent minden résztvevő számára.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Római strandfürdő

Római strandfürdő: Rómaifürdő Budapest egyik városrésze a III. kerületben. A városrész... Tovább

Komondor

Komondor: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. A komondor az egyik legismertebb magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Gasztronómia Magyar Magyarország