hirdetes

Híres magyar borvidékek, amelyeknek méltán jár csodájára a világ

vcs, ZH
híres magyar borvidékek

Tokaji borvidék

Országunk északkeleti részén elterülő tokaji térség szintén világhírű borvidékeink egyike. A világ első zárt területű borvidékének leghíresebb bora a majd mindenki által ismert és hatalmas népszerűségnek örvendő Tokaji Aszú. Különlegessége ennek a hungarikummá vált bornak, hogy a szőlőszemek nemesrothadásának hatására különleges aromaanyagok keletkeznek, s az aszúsodott szőlőszemek gondos kiválogatásának, majd az azokból kisajtolódott eszenciának köszönhetően az általunk oly nagyra becsült illatos nedű lassan készül el. A pontos elkészítésbe nem bonyolódnánk bele, viszont arra azért kitérnénk, hogy az aszú puttonyszámát mi is határozza meg.

hirdetes

A darált aszúszemekből készült aszútésztára ráöntött gönci hordónyi must vagy bor mennyisége mutatja meg a puttonyszámot. Minimum három, maximum hat puttonyos aszú készül, a puttonyszám növekedése egyben a minőségi növekedést is mutatja az előbb leírtak fényében.

A fahordóba öntött aszút legalább három évig érlelik.

Magas cukortartalmának és zamatos ízének köszönhetően a Tokaji Aszú kiváló desszertbor.

hirdetes

Egy kellemes bor elfogyasztása nem csupán baráti társasággal és ünnepi alkalmakkor pompás választás. Egyre népszerűbb kikapcsolódási program a borkóstolókon való részvétel, amely alkalmával hozzáértők ajánlásával megízlelhetjük a különféle borokat, megtudhatjuk, hogy mely borok mely ételekhez illenek, illetve milyen bort milyen alkalomra javasolnak. Egy ilyen programon való részvétel fantasztikus kikapcsolódást és üdítő felfrissülést jelent minden résztvevő számára.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kendermagos magyar tyúk

Kendermagos magyar tyúk: Tenyésztése az 1890-es évek elején kezdődött Szolnokon, próba... Tovább

Számítógép

Számítógép: A modern számítógép alap elveit Neumann János fektette le. Számítógépnek... Tovább

Tovább a lexikonra
Gasztronómia Magyar Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!